自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

侯爵府

goodsnooky 發表於 21-10-25 12:55

個老師一定蠢到連阿「媽」 ...

唔係一個老師
你係fb 揾下都會見唔少分享

除網上外,自己朋友正就讀幼稚園的小朋友都有比老師捉字體

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

littlesister 發表於 21-10-24 21:49
唔知關唔關制度事,定係關人事,經過2019 年,全香港都知香港教育好失敗
完全同意
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

不嬲都失敗 中小學學埋啲唔等駛的科目 大學又假大空 最起碼道德教育應該加強
女媧,古神女帝者,一日七十變。中國上古神話中的創世女神,是華夏民族人文先始,福佑社稷之正神。

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

daijuju 發表於 21-10-25 12:34
其實香港可以參考內地做法,將教育回歸學校,要啲老師唔明教到明,只給適當數量功課,課後必須提供學業輔導 ...

睇到內地的教育改革真係好感慨. 唔知最後成效係點, 但改革方向真係為人民着想, 減少家長壓力之餘, 亦提供較公平的機會給貧苦學生, 令他們可以較公平地與資源豐富的學生競爭, 增加向上流機會, 亦是穩定社會的重要因素.

香港太多既得利益者處理教育議題, 時常側重中產, 一個真資, 有甚麼理由將政府資源資助私校?! 另一IB, 再將大量學搶手學位交給這班已有豐厚資源學生, 減少有能力但少資源學生向上流機會

珍珠宮

Lopopo 發表於 21-10-25 13:45
唔係一個老師
你係fb 揾下都會見唔少分享

老師要求太嚴,學生失去興趣讀書。倒頭來試問又有幾多人要用筆寫中文字,大部分文書都係用電腦。

子爵府

2018復活節勳章

goodbuyer80 發表於 21-10-24 21:18
學校所教嘅野有幾多成係有用?
只可以講仲係"填鴨式" , "精英制", 除左直資會好少少

禁止訪問

珍珠宮

Jnam 發表於 21-10-25 14:02
睇到內地的教育改革真係好感慨. 唔知最後成效係點, 但改革方向真係為人民着想, 減少家長壓力之餘, 亦提供 ...

係呀,教育回歸學校係好。學校有責任教識學生,唔係淨係拔尖都要補底,唔好下下依賴家長搵補習,上堂講完一次當教咗,課後提供輔導功課班,我覺得內地呢個改革做得好好。希望幫到一班寒門子弟。好多人其實只欠一些機會和額外資源。有錢果班有能力有辦法,政府要多規劃資源比貧窮學生。

珍珠宮

SU213 發表於 21-10-25 13:17
參考內地依家行嘅方向我覺得可取, 起碼唔洗再消耗喺絕大部份嘅無謂補習當中.

問題係香港實在有太多人唔理 ...

教育界必須整頓,尤其老師質素。花時間心機搞政治不是教學。品德和國民認同心理很重要。學術方便學校要多幫學生補底,唔係個個家庭有錢請私補。

珍珠宮

回覆樓主:

同埋好多課程其實要update下。好似好多小學仲未有phonics課程。家長要自行外補。其實呢啲類似乘數表咁有效用嘅嘢真係可以引入教育局既定課程內。幫到學生串字好多。我見好多津校學生仲係死串,其實呢啲學校可以係初小幫下手教,又不難,一生受用。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

禁止訪問

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Jnam 發表於 21-10-25 14:02
睇到內地的教育改革真係好感慨. 唔知最後成效係點, 但改革方向真係為人民着想, 減少家長壓力之餘, 亦提供較公平的機會給貧苦學生, 令他們可以較公平地與資源豐富的學生競爭, 增加向上流機會, 亦是穩定社會的重要因素.

香港太多既得利益者處理教育議題, 時常側重中產, 一個真資, 有甚麼理由將政府資源資助私校?! 另一IB, 再將大量學搶手學位交給這班已有豐厚資源學生, 減少有能力但少資源學生向上流機會..

原來你都有相同體會,見到內地教育改革,雷厲風行,話做就做,處處為莘莘學子,未來新一代着想,先感覺到香港政府的不濟,成個公務員架構,冇人會/敢大膽提出改革,香港公務員,承襲港英殖民地傳統,只係打份工,不做不錯,小做小錯。

最簡單,就講教科書,年年開學傳媒都會揾學生秤書包重量,年年都有家長投訴書商只為幾隻字就改版,迫使家長每年要籌錢買新書,每年咁樣出新版書,要砍伐幾多樹木?喺環保,學生,家長,都無好處,而家就算用所謂電子書,一樣衍生唔小問題,對孩子眼睛亦有影響,點解~唔可以好似國際學校,或其他國家一樣,由學校提供書本,每一級完成課程,下一級升上就用返同一套書上課,哩個做法,學生唔駛每天背重書包,影響發育,家長唔駛年年籌錢買新書,對環保亦可出一分力,咁多年,教育局完全冇諗過解決問題,只係兼顧既得利益者的利益,而忘記了教育背後的意義。

每年,開學時傳媒就重複的作相同訪問,專輯,香港人~對哩啲問題,就係得個知字,咁多年,香港政府冇解決過問題,看見內地大刀闊斧的改革政策,就係為培育傑出新一代,學子而設想,甚至,唔俾學校有頂尖師資的感覺,將老師每三年就要調校,務求全部學生都能得到公平教育,香港教育局為香港學生做過乜嘢?

琥珀宮

emilylam 發表於 21-10-25 00:59
教育出咁多黃屍出來咁係失敗

又唔可以咁講,呢個係英國殖民地時期放下嘅地雷,而家先爆咁解
淡化中史,愛國,甚至升旗儀式,加上崇洋思想根深蒂固

whataday9413    發表於 21-10-26 02:26
whataday9413    發表於 21-10-26 02:26

侯爵府

回覆樓主:

其實世上邊度教育係確實比較好?
西洋國家好果啲當然好
衰果啲,真係養到細路仔無規無矩管唔到咁
所以我都唔識講

男爵府

goodbuyer80 發表於 21-10-24 21:18
學校所教嘅野有幾多成係有用?

國民教育 完全失敗

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 21-10-25 22:36
原來你都有相同體會,見到內地教育改革,雷厲風行,話做就做,處處為莘莘學子,未來新一代着想,先感覺到 ...

校內欺凌問題也是。內地一早成立問責機制,老師必須處理欺凌問題。香港?老師不處理也毫無責任。教育局少做少錯,唔做唔錯,不只教育部門,港府各部門也千瘡百孔,希望下屆中央會協助改革。

已刪除用户

男爵府

徹底失敗

子爵府

green1apple 發表於 21-10-25 09:19
失敗
天天就不停讀書, 默書,測驗,考試,課外活動,氣都無得抖,得閒又話改革,家長小朋友老師都好大壓力 ...

認同,而家搞到個個家長都做怪獸家長,大人小朋友都痛苦

首頁
23456...8

尾頁

跳至