自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

琥珀宮

daijuju 發表於 21-10-26 00:59
校內欺凌問題也是。內地一早成立問責機制,老師必須處理欺凌問題。香港?老師不處理也毫無責任。教育局少 ...

國內老師嘅欺凌學生嘅問題都好嚴重

男爵府

唔講政治
淨係d功課多 課程深
明明小二三 但教嘅係高年級 課程不斷推前

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

lovehimhim 發表於 21-10-25 01:56
唔只學校教育,家庭教育都唔見得好,好多媽媽覺得嫖妓當娼冇問題,粗口爛舌冇問題,仔女唔比家用冇問題… ...

珊瑚宮

chunheilo 發表於 21-10-26 06:50
認同,而家搞到個個家長都做怪獸家長,大人小朋友都痛苦

我冇被同化

珍珠宮

Amy1974 發表於 21-10-25 07:21

小四應該明白3嘅倍數,12可以被3整除。

其實香港教學已改善唔少,小學開始有思考題,教mind map。只是有些家長還喜歡舊式教法,阿囡私小之前已要考些奧數題,增加思考和解題能力

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

daijuju 發表於 21-10-26 00:59
校內欺凌問題也是。內地一早成立問責機制,老師必須處理欺凌問題。香港?老師不處理也毫無責任。教育局少做少錯,唔做唔錯,不只教育部門,港府各部門也千瘡百孔,希望下屆中央會協助改革。 ...

啱呀,教育局只係關顧教師,書商利益,你睇下楊潤雄點保失職教師,如果教育局將學生福祉擺喺第一位,失職教師荼毒香港新一代,點可能仲有得留低?連CY都曾質問楊潤雄。 到底教育局真正服務對象係邊個?

其他政府部門都係,就講外傭政策,點解香港家庭咁倚賴外傭,搞到外傭今日咁囂張?咪就係政府冇關注香港老人院舍同幼兒托管問題,哩兩方面都係社會責任呀? 但以前香港政府就好似為反對派打工一樣,邊個夠惡就跟邊個,將資源嚴重傾斜喺新移民身上,反對派求新移民票,就事事為佢哋出頭爭取香港資源(其實唔只啦,反對派連外傭票都看上,為外傭用香港公帑資助法援,嚟打外傭居港權,真係成世界笑話),搞到新移民連有罐頭食都要出嚟遊行投訴,反對派有冇睇過香港中產乜都要自己諗辦法解決嘅困難?因為中產票增加速度唔夠新移民快,所以從來冇反對派為香港中產出過頭,香港政府部門個個打工心態,多一事不如小一事,中產自己辛苦搞掂,就壓詐中產,欺負中產,連外傭隔離營短缺都搞咁耐未搞得掂,中產肯自己俾錢都搞唔掂,政府簡直垃圾

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mandy952 發表於 21-10-26 06:57
國內老師嘅欺凌學生嘅問題都好嚴重

其實應該都係嚴重,國內先出政策針對解決問題,但香港教育局對校園欺凌出過咩政策?

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 21-10-26 12:27
啱呀,教育局只係關顧教師,書商利益,你睇下楊潤雄點保失職教師,如果教育局將學生福祉擺喺第一位,失職 ...

太多問題,要逐一解決。看政府有沒有心解決了。以往就話開會太多阻滯做唔到,而家冇阻力了,是時候做實事了吧?唔做就等下屆,希望中央直接指揮好了。

大宅

回覆樓主:

又未去到失敗既,但有好多進步空間

大宅

414928 發表於 21-10-24 23:04
我諗要分幾個層面想,係教學內容方面應該幾全面同足夠可同世界接軌,但功課量覺係太多,把太多時間用在做功 ...

太多功課最好平衡下!應該設立一個運動興趣堂是必須選修的其中一個科目!做運動呢係有幫助腦部發展,做完運動出一身汗係對思維很好。諗嘢清澈咗!同埋小朋友係應該跑跑跳跳。選一個運動,陪佢成長及成為生活一部份是唯一以後佢減壓的方法!

大宅

Jnam 發表於 21-10-25 01:28
失敗,教育原意係給學生平等機會向上流,真資加IB完全係反方向

直資既出現,令到一班幼稚園學生要冇十項都要幾項及三語全能:參加普通話朗誦、學phonics 、一體、一藝等。

象牙宮

daijuju 發表於 21-10-26 13:20
太多問題,要逐一解決。看政府有沒有心解決了。以往就話開會太多阻滯做唔到,而家冇阻力了,是時候做實事 ...

講真,我真係唔想林鄭再做落去,佢話而家係最好時候做嘢,但問題係~今日適宜施政嘅環境,唔係佢締造出嚟,佢連23條都冇決心去搞,而家係鄧司長話搞咋

公爵府

2024年龍年勳章

daijuju 發表於 21-10-26 04:59
校內欺凌問題也是。內地一早成立問責機制,老師必須處理欺凌問題。香港?老師不處理也毫無責任。教育局少 ...

欺凌真係一大問題,而家嘅升中制度,令到高小惡霸欺凌人都無後果,老師唔會寫花成績表,家長覺得無嚴懲又忽視問題,一班高小惡霸上到中學就更放肆

公爵府

2024年龍年勳章

DoReMi媽媽 發表於 21-10-26 18:06
講真,我真係唔想林鄭再做落去,佢話而家係最好時候做嘢,但問題係~今日適宜施政嘅環境,唔係佢締造出嚟 ...

同感

珊瑚宮

josephbaba 發表於 21-10-26 14:02
直資既出現,令到一班幼稚園學生要冇十項都要幾項及三語全能:參加普通話朗誦、學phonics 、一體、一藝等。 ...

呢D家長都有D問題,唔好衹怪制度!

別墅

回覆樓主:

非常失敗!

大宅

非常失敗

大宅

虎到金來勳章 減齡達人勳章

咁都要問? 除了「不知所謂」,還有什麼形容詞可以形容一下?

水晶宮

littlesister 發表於 21-10-24 21:49
唔知關唔關制度事,定係關人事,經過2019 年,全香港都知香港教育好失敗
agree. 其實我真心覺得家較大責任. 我依家小學, 其實坊間有好多唔同type既學校比小朋友.不過好多時係家長面子問題, 要十項全能, 怕唔識得多嘢會冇面等等

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 21-10-26 14:06
講真,我真係唔想林鄭再做落去,佢話而家係最好時候做嘢,但問題係~今日適宜施政嘅環境,唔係佢締造出嚟 ...

政府內部高層紅皮白心太多了,等下屆整頓吧,無謂勞氣,佢哋只會不斷陽奉陰違,拖時間,不會做實事的。中央出咗國安法港府先開始郁少少,港府好明顯根本不想做事,又崇洋媚外,佢想連任發夢吧。如果內地地方官咁做嘢,罷免好耐,不過鑑於一國兩制先忍佢。而家鄧吹下前哨都好的,最好下屆中央直接委任並落order點做。

首頁
34567...8

尾頁

跳至