自由報料

跳至

首頁

尾頁

公爵府

第一次在MarketXXX 網購, 第一次買有張$50 COUPON, 需然要收 $20 運費 + 包裝費, 計落都可以平少少, 所以買左. 剛收貨, 就中伏了.
有缺貨 (價值$30) , 但退回的錢 只有$21. 問完CS, 佢地話只會按比例退回. (但網頁不是這樣寫的)
都唔明點解, .缺貨$30, 只退回 $21.
下次都唔會再用佢.
我都唔係第一次在超市網購了, 其他網頁都唔會咁樣按比例退錢的.
大家要小心呀!

ada0707    發表於 21-10-27 10:03

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

淘寶買滿幾百送20個d,如果無貨,都係按比例退,但你個case係coupon,就唔應該係咁退,除非條款講明要買滿幾多先用得,而扣左無貨唔夠數按比例退就合理d

珍珠宮

Yeelim 發表於 21-10-26 15:30
第一次在MarketXXX 網購, 第一次買有張$50 COUPON, 需然要收 $20 運費 + 包裝費, 計落都可以平少少, 所以買 ...

你到5月已經講咗好耐, facebook嗰度仲有好多苦主 佢哋好鍾意你買特價貨就缺貨,正價就有貨

大宅

oceandeepsea 發表於 21-10-26 15:52
淘寶買滿幾百送20個d,如果無貨,都係按比例退,但你個case係coupon,就唔應該係咁退,除非條款講明要買滿 ...

按比例退合理,但佢應該要學其他網站咁, 有得俾人揀缺貨係其他item繼續送貨or成單取消, 一係佢就運費都按比例退埋。宜家佢如果缺貨缺到淨返幾樣嘢,都要人俾全單$20/$50運費就唔合理

公爵府

回覆 _candy_ 的帖子

原來FB已經好多苦主, 我都唔知. 大家要小心留意了.

la_source    發表於 21-10-27 12:16

男爵府

第一次在MarketXXX 網購, 第一次買有張$50 COUPON, 需然要收 $20 運費 + 包裝費, 計落都可以平少少, 所以買 ...

其實結賬前有條款寫明,缺貨退錢,(多數無留意到),但無註明按比例退同全額退

wcpcelia    發表於 21-10-28 09:52

男爵府

減齡達人勳章

我都試過,第一次幫襯有迎新coupon $50, 我只買飲品買夠指定金額,貪佢免運費送貨唔洗自己托仲平$50,點知送貨日就話缺貨,退錢,但就唔退張迎新coupon, 如果退返我可以買其他野嘛,之後無再用佢個app了

子爵府

開心吸收勳章 育兒性格勳章

koeyu 發表於 21-10-26 18:05
其實結賬前有條款寫明,缺貨退錢,(多數無留意到),但無註明按比例退同全額退

...

我第一次張單揀過一次,之後啲單就無得揀,setting又無得改,只好硬食

珍珠宮

Yeelim 發表於 21-10-26 17:57
回覆 _candy_ 的帖子

原來FB已經好多苦主, 我都唔知. 大家要小心留意了.
佢地之前做買滿xx可以加$1換購貨品,睇落好抵咪買囉,最後$1貨缺貨喎,退$0.45,然後我嬲到落樓下間鋪睇下係咪真缺貨,我又竟然見到有得賣佢地解釋係當時執貨無就缺貨,可能之後送左貨先有喎。

男爵府

Wistariatree 發表於 21-10-26 18:39
我第一次張單揀過一次,之後啲單就無得揀,setting又無得改,只好硬食

...

其實就算收左貨唔滿意都可打上熱線全單退款,當然已比的運費無得退
因為之前朋友試過買油,圖是寫有加送裝,但收貨無加送裝,打上客服,話可退貨退款

子爵府

開心吸收勳章 育兒性格勳章

koeyu 發表於 21-10-26 19:28

其實就算收左貨唔滿意都可打上熱線全單退款,當然已比的運費 ...

我好怕退貨,一來要等人嚟收,二來好多舖基於安全考慮會掉咗被回收嘅貨品做成浪費,

所以除非啲貨質量有問題,我先會退貨

男爵府

曾經想訂佢,見有coupon, 到俾$個刻睇覺得伏伏地所以無買

我買hkxx, parkxxxxx 都唔會揀佢
[size=x-small]囡囡 出世~重

公爵府

_candy_ 發表於 21-10-26 19:25
佢地之前做買滿xx可以加$1換購貨品,睇落好抵咪買囉,最後$1貨缺貨喎,退$0.45,然後我嬲到落樓下間鋪睇下 ...
你咁醒識得走去店睇下有無貨. 有貨又話無, 真係唔得!

公爵府

parkxxxxx , 同大昌都買過, 當有缺貨時, 佢地都話因為係佢地缺貨, 係唔會影響客人的優惠的.
係全數退的. 按比例退都我係第一次見咋!

男爵府

_candy_ 發表於 21-10-26 19:25
佢地之前做買滿xx可以加$1換購貨品,睇落好抵咪買囉,最後$1貨缺貨喎,退$0.45,然後我嬲到落樓下間鋪睇下 ...

惠康apps送貨是指定果間送,唔一定是樓下間,好像我地將軍澳區,樓下就有marketplace同惠康,但送貨卻只限油塘惠康送貨,所以樓下有唔一定是送果間有貨

大宅

咁做生意好唔老實

珍珠宮

koeyu 發表於 21-10-27 12:20
惠康apps送貨是指定果間送,唔一定是樓下間,好像我地將軍澳區,樓下就有marketplace同惠康,但送貨卻只限 ...

我就係就返去送貨嗰間, 仲同佢理論

水晶宮

我見成日有缺貨,只用1-2次不用它了。覺得不老實。我多數 panda mart or HKTVmall.

大宅

回覆樓主:

未有消費券之前成日買,貪佢有時新鮮食品200-50!有時買滿幾錢有8折 而家冇lu~以前買嘢用佢d券自己當打折咁咋,所以覺得佢按比例退可以接受嘅!佢係成日都話冇貨,俾錢時可以揀冇貨全單取消!試過一次送錯貨,明明買豆瓣醬,俾咗支鎮江醋嚟…
open natural smile,must put down garments.

大宅

Yeelim 發表於 21-10-27 12:19
parkxxxxx , 同大昌都買過, 當有缺貨時, 佢地都話因為係佢地缺貨, 係唔會影響客人的優惠的.
係全數退的. 按 ...

我都買過幾次大昌,售後幾好!起碼個電話係打得通,有人接嘅!試過一次送錯貨,之後打返嚟話送俾我,唔收我嗰件錢
open natural smile,must put down garments.

首頁

尾頁

跳至