自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

今朝老人家跌親由白車送咗去醫院 ,而家喺急症室等緊照x光, 另外有屋企人陪住。 我哋估計佢都要入院我而家喺屋企standby準備一有消息就要執嘢上醫院畀佢, 請問有啲乜嘢要執, 另外有啲乜嘢要注意?

子爵府

珠豬媽 發表於 21-10-27 13:25
今朝老人家跌親由白車送咗去醫院 ,而家喺急症室等緊照x光, 另外有屋企人陪住。 我哋估計佢都要入院我而家 ...

拖鞋,牙刷牙高,面巾,暖水瓶,wet 纸巾,面紙巾,外套,叉電線

子爵府

2021可愛聖誕B勳章

今朝老人家跌親由白車送咗去醫院 ,而家喺急症室等緊照x光, 另外有屋企人陪住。 我哋估計佢都要入院我而家 ...

保暖衣物
平時食開的藥物
紙巾

子爵府

Celine524 發表於 21-10-27 13:30
拖鞋,牙刷牙高,面巾,暖水瓶,wet 纸巾,面紙巾,外套,叉電線

當年我執走佬袋比老豆,再加報紙一份,因為等候時間好長。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

保暖衣物,尤其雙腳
天氣乾+長開冷氣,帶潤唇膏同cream
如果唔方便坐起飲水,準備唔易倒瀉的飲水杯
拎兩個細膠袋載垃圾

祝早日康復
屋企環境都要準備一下,出院後點方便佢行動

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

帶有蓋嘅杯
一個衣架掛毛巾

如果要買尿片,可用病人code在醫院買平d(公立醫院)

侯爵府

2024年龍年勳章

上面會員好提議, 我會加一個白垃圾袋摺好, 如果有衫要放都有個袋袋好!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

如有
眼鏡
盛載假牙case

珍珠宮

執兩三個電話尿袋,可以保持通訊
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

珍珠宮

Celine524 發表於 21-10-27 13:30

叉電尿袋,怕姑娘吾比叉

子爵府

Charlotte_mom 發表於 21-10-27 13:35
保暖衣物,尤其雙腳
天氣乾+長開冷氣,帶潤唇膏同cream
如果唔方便坐起飲水,準備唔易倒瀉的飲水杯

加飲筒,我當年買兩pack 纸包奶同獨立包裝餅比佢做宵夜。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

男定女?

以上都要,尤其係杯,要方便同保暖,唔好易爛,唔好杯加蓋,易跌。
佢行動放便嗎?準備成人尿片,鞋(易着)。
電話用繩掛係身同power bank.

take care

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

等急症個階段:
外套,老人家&陪等家人都要,急症室等得耐好凍。
預人手幫買食物,我媽上次跌親,入急症共用咗11個鐘(等照X光+CT佔時間),無預計要咁耐時間,好彩醫院出面有部飯團機,中途急急腳出去買(怕老人家自己落床,又怕miss了叫號)。

大宅

igi 發表於 21-10-27 13:30
保暖衣物
平時食開的藥物
紙巾

藥物唔需要帶,醫院上網已經知晒佢食開乜野藥,而且醫院唔會俾你食自己帶去嘅藥物,食咗有乜差錯,邊個負責

大宅

衫褲、手巾、沖涼毛巾、拖鞋、快速叉電池、杯、食具、飲管、清潔用品、口罩,最重要保暖衣物

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

schi 發表於 21-10-27 13:52
藥物唔需要帶,醫院上網已經知晒佢食開乜野藥,而且醫院唔會俾你食自己帶去嘅藥物,食咗有乜差錯,邊個負 ...

私家藥物政府未必有,有都未必包
有需要帶咗問醫生吧

大宅

跌親即行到不便,醫院唔會比佢落地的,留床要用尿片,但醫院會借後還,我99是常客自己執行裝,佢最重要是電話,自携兩個尿袋,紙巾,沒有其他,沖涼靠抺身,毛巾也是必需

公爵府

吾洗帶咁多嘢啦,好多時住一,二日就要走,我奶奶上次連左針即日返屋企的。

子爵府

2021可愛聖誕B勳章

schi 發表於 21-10-27 13:52
藥物唔需要帶,醫院上網已經知晒佢食開乜野藥,而且醫院唔會俾你食自己帶去嘅藥物,食咗有乜差錯,邊個負 ...

我入醫院有帶
只是提議,跟隨會否,都會停一停,想一想吧⋯⋯

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

日用品
口罩(每日好似只派一個)
大量尿袋(未必比叉電,有時夜晚偷偷叉)
叉電制
有私家药就攞埋

首頁

尾頁

跳至