自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2021勳章

今次照上腹,因末試過要用顯影劑,所以有少少緊張,紙上只是說空腹四小時同不可有金屬物料,沒有其他了。請問照完後可自行回家,甚至去逛吓街嗎?或有些什麼额外要住意呢?
落顯影劑時會有什麼反應和不適呢?

珍珠宮

2021勳章

做完可回家, 我之前上午做完, 下午便返工了. 不過留意唔會出醫生病假紙, 只會出護士簽的到診紙

水晶宮

虎到金來勳章 2022勳章 牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

照完飲多d水

公爵府

2021勳章 牛年勳章 醒目開學勳章

sabun 發表於 21-10-28 14:31
今次照上腹,因末試過要用顯影劑,所以有少少緊張,紙上只是說空腹四小時同不可有金屬物料,沒有其他了。請 ...

落顯影劑後,你會覺得身體發熱,私人部位都好熱,有急尿感覺。
照完盡量飲多啲水,排尿。
可以去行街

珍珠宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 2022勳章 牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

飲多D水,唔好接近大肚婆,之後照行街食飯都得,食多D海帶,番茄,紅蘿蔔,黑木耳可以抗輻射。

珍珠宮

2021勳章

收到!bk jm啲提醒比院方的更清楚!幸好有大家

la_source    發表於 21-10-29 11:17

珍珠宮

2021勳章

回覆 yuyueng 的帖子

我問醫生顯影劑有冇幅射,佢話冇嘅?佢話mri冇,CT 就有嘅?

珍珠宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 2022勳章 牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

sabun 發表於 21-10-28 14:54
回覆 yuyueng 的帖子

我問醫生顯影劑有冇幅射,佢話冇嘅?佢話mri冇,CT 就有嘅?

sorry,以為你照CT

子爵府

2021勳章

MRI沒有輻射,MRI用的(含釓)和x光及CT Scan的顯影劑(含碘)不同。

大宅

sabun 發表於 21-10-28 14:52
收到!bk jm啲提醒比院方的更清楚!幸好有大家

呢度有啲人隨口噏當秘笈,我建議你有乜嘢唔清楚問返醫院好啲

珍珠宮

2021勳章

回覆 JCLmama 的帖子

他們未必亂噏嘅,可能佢哋自己都唔知道,我好 多謝佢哋無私的回覆呢

寶石宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 2022勳章 2021勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

今次照上腹,因末試過要用顯影劑,所以有少少緊張,紙上只是說空腹四小時同不可有金屬物料,沒有其他了。請 ...

你第一次照已經好幸福

照完唔好行街住,應該食嘢補充體力先。如果你有食物敏感/藥物敏感就要預早講俾佢地知,打顯影劑之前要再打防敏感藥

落顯影劑我覺得唔舒服,但係理解嘅,接受到
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

2021勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我個仔上星期係兒童醫院照過, 呢張比你參考吓, 唔知大人同小朋友嘅主意有無唔同

珍珠宮

2021勳章

回覆 crystal媽咪 的帖子

為何好幸福?

珍珠宮

2021勳章

回覆 Issac_BB 的帖子

多謝妳

寶石宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 2022勳章 2021勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

sabun 發表於 21-10-28 17:25
回覆 crystal媽咪 的帖子

為何好幸福?

你而家先第一次,在我來說好幸福

其實冇乜嘢唔舒服,你食飽野之後,其實下晝可以行街睇戲食飯都得

伯爵府

2021勳章

比個心理準備你,打顯影劑嗰一下會幾嚇人,痛就唔係痛,但你會感覺到有一股嘢高速推進你身體。只係嗰一下唔太舒服,之後咩感覺都冇。

男爵府

2021勳章

我下午3點照,照完坐十五分鐘就走得,冇任何吾舒服

珍珠宮

2021勳章

回覆 sn0629 的帖子

幸好妳比了心理準備我,咁我就好好期待同迎接呢一下感覺嘅來臨!

珍珠宮

2021勳章

回覆 蘋果木 的帖子

妳有落顯影劑嗎?妳好勇敢好叻啊妳最後那句好熟面口,好似電視個打疫苗嗰宣傳廣告啲婆婆講嗰句,冇乜唔舒服。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊