自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

伯爵府

mymarigold 發表於 21-10-30 12:56
而家政策將會係,12歲小童有阿媽喺身邊,都唔可以doo 阿媽嗰個安心出行比小童,如小童無智能手機, 要寫紙 ...

新聞無話唔得,同行12歲以下係可以同家長一齊,唔係咩叫豁免?
其實星期一實行下咪知囉!

大宅

屋企老人家唔識字,又唔識用智能電話,遲啲又要實名登記電話號碼,但都係用後生個名出,出街都係同後生一齊出,其實係咪叫後生袋多一部電話係身,如果係咁不如叫政府個安心出行App可以入多一或二個人同行者,只係入關係(如父母、弟妹、子女,當然係12歲以下或65歲以上)咪好好多囉。
wendyCC

伯爵府

wendyCC 發表於 21-10-30 13:04
屋企老人家唔識字,又唔識用智能電話,遲啲又要實名登記電話號碼,但都係用後生個名出,出街都係同後生一齊 ...

電話有飛線呢個功能,唔洗袋多個電話喎!

醫院找我媽都係打電話俾我,我通知我媽,到時佢咪用只可以打出打入嘅電話和身分證登記囉!

男爵府

無話可說 發表於 21-10-30 10:34
無問題,嘟咪嘟囉!行得正企得正,怕咩查!無手機咪寫紙,不過真係有d唔環保,咩都係紙,不如研究張卡嘟仲 ...

真心用安心出行好廢、好麻煩,多爭拗多灰色地帶。

其實在公共場所安裝讀卡器,使用最新智能身份證晶片插卡出入政府/公共場所/食肆,只要11歲以上便擁有智能身份證, 政府無非想得到個人資料。

情況等同去圖書館,用智能身份證借書,唔駛用圖書證登記。

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

今日我帶仔(9歲)去社區中心學野,一向佢都有自己手機用安心出行,但職員話下星期一開始12歲以下只可填紙填資料,有手機用安心出行都唔得

大宅

leopak 發表於 21-10-30 13:10
電話有飛線呢個功能,唔洗袋多個電話喎!

醫院找我媽都係打電話俾我,我通知我媽,到時佢咪用只可以 ...

因好多地方要用安心出行,如果安心出行App設計好d,大家都方便。
wendyCC

侯爵府

滅時潘 發表於 21-10-30 10:41
好彩一向都用一部沒有上網既電話用來掃安心出行
通行無阻

你使鬼用多部冇上網既電話咩!你可以豁免家!

公爵府

2024年龍年勳章

littlesheep123 發表於 21-10-30 12:15
公立醫院平時已經多人過街巿
病人又一般活動能加較慢
例如多長者, 或者身體不適人仕

認同,政䇿太離地,其實好擾民!

1/11我要去公立醫院拎野,之前入去要出示覆診紙,仲要加埋安心出行,塞住門口都似。

公爵府

虎到金來勳章

乜場所可以冇安心出行?剛去到某場所係冇,一定要填紙,係咪冇管制?

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

29XX86 發表於 21-10-29 22:14
12歲以下可豁免掃安心,但要填野,對證件,12歲以下點會帶證件出街呀!執行者真慘,實比人鬧爆。
...

12歲以上都煩啦,唔係個個細路都有電話架,我仔小六年頭出世,咁去圖書館又要掃,無打算咁快比電話佢,因為我仲每日接送返放學,佢唔會自己出街。

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

真心唔明D人思維?!唔合作抗疫!疫情而家香港算做得幾好….冇大爆!一陣控制唔到又鬧政府!其實市民唔配合…做乜都唔成功啦!一陣又鬧攞咗個人私隱!行出街大把地方有閉路電視、你唔好用八達通、信用卡….消費卷又申請/用!市民唔合作配合又點通關?!唔通又鬧政府!根本就政府做乜都錯!佢自己冇錯!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

公爵府

leopak 發表於 21-10-30 13:03
新聞無話唔得,同行12歲以下係可以同家長一齊,唔係咩叫豁免?
其實星期一實行下咪知囉!:hehe ...

取自一樓

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

29XX86 發表於 21-10-29 22:14
12歲以下可豁免掃安心,但要填野,對證件,12歲以下點會帶證件出街呀!執行者真慘,實比人鬧爆。
...

淨係睇你及你上面嗰啲,未開始已經鬧緊啦!
好多人只懂批評,手指指鬧覺得自己有見解,做判官自覺身份提升,但忘記了守法守規,規例或法律未完善唔代表唔需要去遵守!

公爵府

Carmen_Fok 發表於 21-10-30 13:19
今日我帶仔(9歲)去社區中心學野,一向佢都有自己手機用安心出行,但職員話下星期一開始12歲以下只可填紙 ...

12歲以下有手機都唔可以用 安心出行

伯爵府

mymarigold 發表於 21-10-30 14:22

取自一樓

星期一實行就知啦,其實唔洗咁緊張,到時要乜咪俾乜囉!

初初緊係有d甩漏,試行下就先會改善到。

男爵府

mymarigold 發表於 21-10-30 14:24
12歲以下有手機都唔可以用 安心出行

咁即是要家長帶埋出世紙出街?
例如BB,幼稚園兒童呢?簡單如買餸都要帶埋一齊,不是每個家庭都有工人姐姐4大長佬係屋企睇住小朋友。實行新政策之餘都應考慮市民實際情況。

公爵府

bvbb 發表於 21-10-30 14:35
咁即是要家長帶埋出世紙出街?
例如BB,幼稚園兒童呢?簡單如買餸都要帶埋一齊,不是每個家庭都有工人姐姐4 ...

我諗呢個係初步建議,嚟緊睇下宣佈情況點樣先知,我自己同超過70歲嘅四大長老都有用 安心出行,我唔抗拒而且覺得非常方便,不過我小朋友冇手機,覺得有少少麻煩咁啫

男爵府

mymarigold 發表於 21-10-30 14:39
我諗呢個係初步建議,嚟緊睇下宣佈情況點樣先知,我自己同超過70歲嘅四大長老都有用 安心出行,我唔抗拒而 ...

未實行已經唸到有問題,好像上次攪到市民坐街食飯咁。

珍珠宮

嚟得太遲

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

viton 發表於 21-10-29 23:13
但係我媽,真係無智能電話,又唔識字,點去街市?

自己事先準定有資料既紙囉
天朗氣清

首頁
45678...10

尾頁

跳至