婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 conniemar 的帖子

你2老同我99勁似, 99成人怕人話佢老, 佢要求我叫佢只可叫英文名, 個孫出世佢都冇點理, 試過半年都係來屋企樓下拿家用就走, 個姑仔仲話要求BB 叫佢做亞姐, 因叫姑姐好老。
而家過左好多年, 而家BB小學啦, 99都只係60幾, 佢見到身邊朋友都有孫, 佢而家係咁同BB講......嫲嫲同你去玩, BB都勁冷淡回答, 而家仲係咁叫我做媳婦, 不過我已經唔理佢, 因為我好記得個時我同人講佢係C6媽, 俾姑仔同99鬧左一獲, 話我只可以用英文名叫99。

大宅

babysze1204 發表於 21-10-29 22:07
只想呻下:6299科水俾叔仔個仔去英國讀書,我對仔女就連生日封利是都慳番,真係好心痛
...

係我會覺得好正,人情係要還架,唔錫仲好,自己顧自己

子爵府

babysze1204 發表於 21-10-29 22:07
只想呻下:6299科水俾叔仔個仔去英國讀書,我對仔女就連生日封利是都慳番,真係好心痛
...

係咁
無母子緣係咁

我老公都比99冷漠.

子爵府

...

我99科水比叔仔買樓
我地排公屋、只怪人地疼叔仔
可以點!

侯爵府

確係會有d唔開心

大宅

babysze1204 發表於 21-10-30 14:12
真係想呻下,屈住真的好辛苦,我自己匿埋喊,我自己只得亞媽,而對仔女得我同老公錫,無甚麼四大長老,感 ...

仔女有你地2公婆錫
自己一家人開開心心
無謂睇到別人的好自己又心酸呀

珍珠宮

mcs74 發表於 21-10-30 23:21
我同媽感情麻麻地,佢偏心之餘仲要唔錫我,但可能由細到大比佢灌輸要錫細佬之類,我同細佬感情又ok。所以 ...
咁你未又係冇考慮自己老公感受,咁大個人要學識say no , 我都係有一個唔好嘅呀媽,佢唔會理我一家死活,你死你嘅事,最緊要俾錢佢,我只會做番基本野,俾一個我我應付到嘅家用佢就算,佢冇好好為自己打算我都幫佢唔到。

男爵府

虎到金來勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

mcs74 發表於 21-10-30 23:21
我同媽感情麻麻地,佢偏心之餘仲要唔錫我,但可能由細到大比佢灌輸要錫細佬之類,我同細佬感情又ok。所以 ...

我同JM你一樣,媽偏心細佬。近來full pay買層樓畀佢,包裝修,仲要喺我隔離座,同size,真係好難受。幫我細佬full pay, 我要繼續供樓,佢兩個完全無諗過我會幾唔開心,仲搬甘近。不過JM你仲慘,用你嘅錢。我由細到大,都羨慕身邊同學,朋友&表弟妹,有甘好嘅媽,我諗係因為緣分薄。

水晶宮

妹妹豬媽媽 發表於 21-12-28 13:46
我同JM你一樣,媽偏心細佬。近來full pay買層樓畀佢,包裝修,仲要喺我隔離座,同size,真係好難受。幫我 ...

You are not alone.我媽都有full
Paid買樓比弟。自己調節心態。

大宅

回覆 Astra00 的帖子

一樣,當年細佬結婚買左層樓俾佢,而家諗翻,如果可以將買樓嘅錢俾我地幾姊弟妹做首期,然後大家自己供,而家生活一定會更好。

水晶宮

春雪 發表於 21-12-28 17:54
回覆 Astra00 的帖子

一樣,當年細佬結婚買左層樓俾佢,而家諗翻,如果可以將買樓嘅錢俾我地幾姊弟妹做首 ...

你個諗法正確,其實筆錢可以分比幾個仔女都足夠做首期,變咗每個仔女都有幫助及大家都可以辛苦少幾年,早啲上車,供樓壓力亦都冇咁大,但係父母做啲咁嘅選擇,我哋都冇得say no.

男爵府

虎到金來勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

Astra00 發表於 21-12-28 16:57
You are not alone.我媽都有full
Paid買樓比弟。自己調節心態。

原來JM你都係,本來我同細佬關係不錯,我也叫自己睇開D,同人唔同命,知道媽係偏心。但眼見住佢哋裝修,又要搬得甘近,個心好唔舒服,成日諗諗下就喊。

水晶宮

妹妹豬媽媽 發表於 21-12-28 19:10
原來JM你都係,本來我同細佬關係不錯,我也叫自己睇開D,同人唔同命,知道媽係偏心。但眼見住佢哋裝修,又 ...

我十多歲時已知父母有咁的打算,好早沒想過靠佢哋。所以沒咁hard feeling.如果你成日對父母有期望,覺得父母會喺金錢上幫助自己,萬一個會出嚟結果不似預期,嗰啲情況就大件事,會情緒崩潰。可能我一早調節左,所以我一直都好獨立,對父母都係基本責任,冇乜大感情。

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

...

如果你好在意,好緊要老爺奶奶嘅資助,你就反醒下先。如果唔稀罕嘅,你根本唔需要出呢個post。
如果叔仔一家唔只大時大節先識做,一向同老爺奶奶關係好,叔仔個仔又乖又有禮貌(起碼對住呀爺呀嫲)又讀到書,長輩梗係無限量支持啦!
如果你對仔女連生日利是都無,可能根本平時你哋都唔尊重老爺奶奶,同埋可能你對仔女喺你老爺奶奶眼中係好曳,費事理你哋。

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

11B 發表於 21-12-30 22:13
如果你好在意,好緊要老爺奶奶嘅資助,你就反醒下先。如果唔稀罕嘅,你根本唔需要出呢個post。
如果叔仔一家 ...
咩叫做可能唔尊重老爺奶奶?咩叫做可能你仔女好曳?JM啲回覆直情係在人家傷口洒鹽。

男爵府

如果叔仔一家 ...

咁你兩公婆應該對你老爺好尊重,大時大節又識得孝敬老爺,所以你老爺賣樓救你老公。

得益者就喺到講風涼說話,你老公出軌你自己有無反醒吓

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

飛天紅豬俠 發表於 22-1-28 08:10
咁你兩公婆應該對你老爺好尊重,大時大節又識得孝敬老爺,所以你老爺賣樓救你老公。

得益者就喺 ...

唔好咁膚淺!人生同生活上好多嘢喺環環緊扣,息息相關!今日看來是好的事,背後可能是危機。今日的呃運可能是明日成功的契機。
祝你生活愉快!

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

小肥楊 發表於 22-1-28 04:33
咩叫做可能唔尊重老爺奶奶?咩叫做可能你仔女好曳?JM啲回覆直情係在人家傷口洒鹽。
...

原本唔想回的。人家傷口洒鹽?
我之前嘅回應係呢個post嘅最後一個,人家都沒再更新/回應。有心人將呢個post推返上嚟,誰在酒鹽?
你看你樓下的回應,在人家傷口洒鹽的人比比皆是!

男爵府

小肥楊 發表於 22-1-28 04:33
...

可能佢好尊重老爺可能佢仔女好乖可能佢好識反醒,所以人地呻吓佢提醒人地要反醒

水晶宮

如果叔仔一家 ...

我啲仔女算乖及讀到書,我奶奶一樣都係影后把口扮野點惜孫,行動上係零。

我慶幸自己有骨氣,沒貪男家一元,不論結婚買樓都係我同老公自己搞定。佢哋不拖累我,不拿我地做水魚,我已感謝晒。

所以你不好咁話網友,家家本經都不同。

首頁

尾頁

跳至