夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

產後,到現在差唔多两年了,產前產後區別好大,我現在直程當老公是敵人,平時沒事,只要他一系度我的情緒就爆發,見佢乜都唔順眼,見前面針後面,而且一直糾潔在我坐月中太多無能不足,令我覺得佢非常之無能,加上不停回顧佢一件一件的蠢事,令我覺得佢係白痴,一萬次以上想離婚,每日都吵吵鬧鬧,我覺得好煩,我知我自己心理面糾纏過往種種原因放唔低,所以個人好辛苦,甚至每日個腦都迴盪咁佢的討厭,我想睇心理醫生,但係又太貴,有冇政府或者其他診所心理輔導比較好可以推薦下給我,thank you(emoji)

大宅

呢啲現象正常㗎,一個人類剛生產完,應該保存體力照顧BB,暫時無力再次生育,所以身體會指示你不要再同異性有感情交流。
上古時代就係因為咁,女人生完,男人就會回到族群,人人只知其母、不知其父。
你就順應天性,放你老公出去吧。

子爵府

建議你先去政府資助的「綜合家庭服務中心」,區區也有,你上網一查,就會見到各區地址電話
先跟社工初步談一下,費用全免的,看看他們有什麼建議?

大宅

wholemilk 發表於 21-10-31 19:39
呢啲現象正常㗎,一個人類剛生產完,應該保存體力照顧BB,暫時無力再次生育,所以身體會指示你不要再同異性 ...

會持續兩年咁耐嗎

複式洋房

wph256380 發表於 21-10-31 21:59
會持續兩年咁耐嗎

佢一直冇改變事情沒解決

大宅

wph256380 發表於 21-10-31 21:59
會持續兩年咁耐嗎
唔止兩年,正常應該係7年,一個人類生完一胎,BB安全成長,兼學識自己去覓食,要用七年時間。
其實係雌性人類有7年之癢,而雄性人類其實係日日都癢。

leeyin    發表於 21-10-31 23:48

子爵府

雖然唔知你老公衰咩!但感覺你老公好慘應該成日俾你鬧!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實日常中嘅無能或不足或蠢,係發生喺咩事情身上?有無例子?

珍珠宮

可向非牟利社福機構求助

香港明愛向晴軒
https://fcsc.caritas.org.hk

家福會
https://www.hkfws.org.hk

珍珠宮

我唔同意生完bb就大條道理冷落老公嘅自然論

不過女人經歷過十月懷胎,身心有巨大轉變係正常,但唔等於可以肆意放任

男人同女人天生身心結構就唔一樣,大家嘅心思同擅長範疇亦唔一樣,媽媽要放鬆啲同多啲包容

感情要維繫同經營,夫妻關係直接影響小朋友成長同價值觀

原生家庭對小朋友影響係終身
自身性格、家庭觀、擇偶觀、世界觀等等都係家庭環境中形成

baba9193    發表於 21-11-10 00:57
baba9193    發表於 21-11-10 00:57
kwhkwh    發表於 21-11-1 14:14
茶類愛好者    發表於 21-11-1 11:03

複式洋房

Angelice-BeBe 發表於 21-11-1 05:59
其實日常中嘅無能或不足或蠢,係發生喺咩事情身上?有無例子?

連洗個奶樽都要教十幾次,佢唔係唔做,做好求其,每次洗完奶樽還一層油,講咗咁樣BB腸胃唔好,衰到要教佢數住轉幾多下為乾淨,連洗棵菜都唔掂,煮完係苦,好好講佢唔聽,每次逼到你發癲,我同奶奶講,佢哋只係幫佢話佢喺屋企從來都冇做過呢啲嘢,大佬你幾十歲個人你未洗過你都食過啊

伯爵府

Nicole246658 發表於 21-11-1 11:06
連洗個奶樽都要教十幾次,佢唔係唔做,做好求其,每次洗完奶樽還一層油,講咗咁樣BB腸胃唔好,衰到要教佢 ...

呢啲小事請個工人做 你發癲幫助唔到件事

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

由你標題至回應,我睇得心驚膽跳,人,係你選,仔,係你幫佢生的。 我唔敢講係米成件事「只有」男既錯。
但睇標題你已經判左佢錯,「因為」佢你點點點。
你要呻要癲我哋借耳仔俾你又點話,但解決問題要心平氣和。希望你只係文字上充滿怨氣,否則你先生好難受,你也難受。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

不如靜一靜諗下.... 自己又有咩地方要改? 指責人好易, 無見到別人嘅錯事, 都要睇下自己有D咩可以改變... 令大家關係好D... 就洗奶樽呢D事其實唔係大問題, 唔好睇得咁重先... 咁樣你自己會好辛苦

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

Nicole246658 發表於 21-11-1 11:06
連洗個奶樽都要教十幾次,佢唔係唔做,做好求其,每次洗完奶樽還一層油,講咗咁樣BB腸胃唔好,衰到要教佢 ...

其實洗BB野我都唔放心交人做。
自己做無咁嬲。
你不如交d佢適合做嘅野。叫大笨象爬樹都係無用。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

男爵府

既然佢教極都唔掂,自己做返又得唔得,為咗呢啲嘢日嘈夜嘈,唔好話佢自己都覺得煩,仲搞到離婚,好似好無謂,有冇可能請個工人做?你成日發憫憎發脾氣,其實大家喺埋一間屋都好辛苦,包容下,佢可能唔叻湊仔清潔又唔掂,但佢都叫做肯做,佢一路做你一路鬧,不如自己做,大家都好過啲

男爵府

仲有佢係你老公唔係你個仔,你當佢仔咁嚟教同鬧,鬧足兩年佢都仲keep住做其實算係咁,比着我老公如果成日篤往我做,一路做一路鬧,我諗我忍唔到兩年,一早就唔做

公爵府

你嫁陪月或菲傭啦

男爵府

有了小孩多了工作及責任,對住小朋友又勞氣,又要小心以免小朋友染病,自然對衞生緊張好多,對身邊人要求相應提高,爭吵自然多,感情自然差啲。
都說那句,結婚后生仔前要傾掂數工作分配,不是結婚後便生個仔出來才想怎處理

伯爵府

想生BB熱投

你嘅問題洗幾千蚊請個helper就搞掂喎。洗唔洗咁誇。
I am Agent P

首頁

尾頁

跳至