自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

不知道現在政府的政策是怎樣的, 有朋友告知未補地價的居屋可以合法出租。

或在哪裡可以找到有關資料? 想查證一下。

男爵府

maynjune 發表於 21-11-1 08:00
不知道現在政府的政策是怎樣的, 有朋友告知未補地價的居屋可以合法出租。

或在哪裡可以找到有關資料? ...

補左地價就可以合法出租
否則就係非法

另外而家有呢種計劃嘅,但條件好多,你朋友可能係講呢種

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

早輪睇過新聞,大約話未補地價既,可以向政府申請,租出屋中既其中一房。

好似話唔可以租出成間屋咁喎。

唔知我有無記錯架。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

侯爵府

my005 發表於 21-11-1 08:38
早輪睇過新聞,大約話未補地價既,可以向政府申請,租出屋中既其中一房。

好似話唔可以租出成間屋咁喎。

只准出租一房? 咁奇怪?

未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

珍珠宮

畀面勳章

https://lettingscheme.hkhs.com/tc/about-application/owner-application.html

研究下,唔明可以打去房署問
龍鳳媽

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

有人pm 我話有暗盤過一萬
真係搏唔過,成萬蚊仲要犯法
業主傻定係我傻住同佢租

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

公屋都有人出租啦
拎間屋做雜物房又有
長期開水電扮有人住
浪費資源
有資產有收入又唔報又有
成個政府房屋政策都漏洞處處

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

其實居屋都有唔少偷雞出租比親友。

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我反而想知,會租到幾多錢

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

之前已經有計劃可以免補地價出租居屋單位租比等緊上公屋的人仕

「未補價資助出售房屋—出租計劃」業主申請資格:

申請人必須為指定房協或房委會資助出售單位之業主及所有聯名業主(如有)
交表當日持業權10年或以上(以簽署單位的轉讓契約當日起計)
單位未補地價。
「未補價資助出售房屋—出租計劃」租戶資格:

家庭及高齡單身人士輪候公屋3年或以上、單人申請者輪候公屋6年或以上
遞交申請表當日起直至獲發計劃的「租客證書」當日,必需無在香港擁有住宅物業、未曾獲編配公屋單位、和符合申請公屋資格

侯爵府

ching070707 發表於 21-11-1 09:27
業主傻定係我傻住同佢租

所以我係問緊合法途徑, 我係唔會做違法嘢架
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

侯爵府

ching070707 發表於 21-11-1 09:27
業主傻定係我傻住同佢租

我標題都講得好清楚啦!

首頁

尾頁

跳至