自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

我講先~
五十幾歲女人 , 有幸福家庭,兩個仔加個好錫佢嘅老公,唔係單身女強人,但可惜都痴痴地嘅,
自己啲工作推畀下屬做,自己鬼死咁得閒 , 我做咗呢行十幾年,未見過有個上司咁得閒 ,咁少留喺房度工作,咁佢 咁得閒做咩呢?

大宅

一個字,懶

大宅

回覆樓主:

就係監視你工作!!! 日日喺個工作環境都行嚟行去,周圍睇下下屬做咩 , 講緊佢想睇可以睇成三十分鐘!!! 或以上!!!佢真係會走過嚟問你:你做緊咩呀? 呢啲嘢點做㗎? 你答咗佢之後,佢就會抽秤你,呢樣做得唔好,嗰樣做得唔啱( 但問心佢係有料嘅,佢批評你嘅嘢都係有道理的),有陣時做嘢慢啲,或者無用一個最聰明嘅方法做 ,佢就一句抦埋嚟: 乜你做得咁慢㗎? 乜你咁蠢㗎?用XXX方法做吖嘛 !!! 你諗下長期喺呢啲環境下被監察,被批評,做嘢點會做得好呀 ?

la_source    發表於 21-11-4 11:06

大宅

回覆樓主:

我上司 真係成日好鍾意 好似太后出巡咁,走嚟走去監察下屬做嘢,一個禮拜三四日起碼 ,佢癲到 如果有其他人打畀佢,佢會叫下屬幫佢聽電話同答人: XX上司佢而家監察緊下屬做嘢,你留低電話佢一陣間覆你,
你話係咪痴線㗎
仲有, 做佢下屬要成日揣測佢心意, 其實完成一件工作有好多方法 , 可能有abc三種方法, 呢三種方法各有優缺點,睇下 個人鍾意揀邊樣 a定b定c,總完成工作就冇問題啦,但佢成日好似冇所謂咁,

侯爵府

siuyee1234 發表於 21-11-2 19:12
就係監視你工作!!! 日日喺個工作環境都行嚟行去,周圍睇下下屬做咩 , 講緊佢想睇可以睇成三十分鐘!! ...

就係太幸福,覺得世界圍住佢轉囉
8-)

大宅

回覆樓主:

佢話啲嘢做得好,你鍾意點做都得, 但當佢周圍巡視嘅時候, 發現你唔係用佢心目中嗰種方法,就問長問短,又鬧又串你, 講嗰啲:乜你咁蠢呀,點點點呀,咁都仲要我教呀 …
黐線㗎!我又唔係太監 ! 唔識揣測你太后心意㗎!!!你想點樣早響吖嘛!
佢又話唔會咁做, 因為一早講咗出嚟,你哋班人就唔會思考

總之返工就係係喺一個長期被監視,郁啲俾人柄,日日好似奴才咁,估吓太后鍾意啲乜嘢, 咁樣嘅環境做嘢, 從來未試過返工得唔開心, 日日都想搵藉口唔返工, 一見到太后出巡, 問東問西,唔啱聽就鬧,真係好鬼抑鬱

大宅

回覆樓主:

仲有一樣嘢 ,好鍾意撩下屬傾計 ,好鍾意放工後約下屬 飲嘢食嘢, 大佬呀你諗下平時工作鬼死咁忙,已經要應付佢喺度問長問短,仲要同佢傾閒偈,得鬼閒有人睬佢咩,再加上佢成個慈禧太后,咁乜都要人服侍,要人揣測佢心意,個人咁鬼難相處,梗係冇人想放工之後仲對住佢啦,佢一約人,個個梗係推得就推啦 ,但你推佢,佢又唔高興,聽日返工又藉啲意抽秤你 , 又話呢樣唔好,嗰樣唔得 ,又可以留喺你附近長時間監察你做嘢, 就係咁樣惡性循環, 所以有啲同事都會忍辱負重, 勉強應酬佢一兩次, 但有邊個想放工,仲要同一個成個慈禧太后嘅上司相處呀

大宅

回覆樓主:

所以有時放工都好鬼驚, 驚畀佢撩你約出嚟話一齊飲嘢食嘢, 真係唔知點推
仲有放工嘅時候, 就係唔可以直接話, 我要走啦,公司有個不成文規定, 同事之間要互相幫助,所以你做曬手頭上嘅工作, 你應該主動問其他同事:有咩要幫手呀?幫下人哋做其他工作,唔可以自己一夠鐘就話走,
如果你唔咁做? 又鬧你對公司冇歸屬感呀, 唔識主動幫助同事呀, 第二日又會佢嚴厲監察你做嘢 ,郁啲又抦你㗎喇 ,所以放工都好大壓力 ,唔可以話一夠鐘就走

水晶宮

回覆樓主:

叫我係中午時斬雞煲飯比佢食

RAA    發表於 21-11-3 11:16

象牙宮

siuyee1234 發表於 21-11-2 19:12
就係監視你工作!!! 日日喺個工作環境都行嚟行去,周圍睇下下屬做咩 , 講緊佢想睇可以睇成三十分鐘!! ...

她是否想你贊佢叻?
乜你咁蠢㗎?用XXX方法做吖嘛 !! 你係上司, 當然叻過我。
變態痴線嘅上司。 每間公司都存在變態痴線嘅人。

好過有的變態痴線嘅人。目的想迫你消失。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

回覆樓主:

第一份工,又要請我,又由朝到晚單打,都而家仲記得佢啲經典語錄:

- 我哋一般只請最好嘅人,今次只係破例
- 你有天使嘅臉孔,魔鬼的內心(?!)
- (唔知我有男友就話)你咩人咪咩人揀你囉,要門當戶對嘅
- (最後屈我炒我就話)我信你冇做嘅,不過都係要你走
- 唔記得咁多etc

~~~~諗返都覺得呢啲人好有問題,記得我第一份工好少講嘢,唔明佢咩事針對我

十年後又遇到一個有問題嘅女人,又係中意周圍冷嘲熱諷,全公司無人like佢~~~自己中意OT到2AM,又話人唔OT。又話自己老公好錫佢。所以被人背後話:「佢老公咁本事咁錫佢呀,就唔使做咁夜啦!」

~~~~

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

不問因由鬧咗人先,睇愛回家嘅大小姐咬牙切齒、咪人暈井以為係真、上晒腦,成日咁樣鬧人

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

siuyee1234 發表於 21-11-2 19:36
所以有時放工都好鬼驚, 驚畀佢撩你約出嚟話一齊飲嘢食嘢, 真係唔知點推
仲有放工嘅時候, 就 ...
最驚嗰D做乜都要睇實你,唔跟佢心中所想就黎料既上司
唔OT咪唔OT,無理由要人準時返工但又唔比準時放工

你對左佢幾耐?

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

初畢業第一份工喺律師樓做嘢,上司(老板)係情緒化嘅女人,因應不同人突然變臉

最搞笑interview時,問我係咪emotional嘅人,原來佢自己先係

不過有樣好,私底下係對我好,但我都頂唔順佢,做咗大半年就quit

大宅

二小姐 發表於 21-11-2 19:19
就係太幸福,覺得世界圍住佢轉囉

講得好啱呀你

大宅

333s 發表於 21-11-2 19:48
她是否想你贊佢叻?
乜你咁蠢㗎?用XXX方法做吖嘛 !! 你係上司, 當然叻過我。
變態痴線嘅上司。 每 ...

佢又唔係想迫我消失嘅, 因為見佢對個個都係咁

大宅

daijuju 發表於 21-11-2 19:55
第一份工,又要請我,又由朝到晚單打,都而家仲記得佢啲經典語錄:

- 我哋一般只請最好嘅人,今次只係破例 ...

唔好意思,雖然好衰, 但我聽到: 你有天使嘅面孔,魔鬼嘅內心, 忍唔住笑咗

大宅

spikenard 發表於 21-11-2 19:47
叫我係中午時斬雞煲飯比佢食

黐線㗎?!你做廚師?!

珍珠宮

siuyee1234 發表於 21-11-2 20:36
唔好意思,雖然好衰, 但我聽到: 你有天使嘅面孔,魔鬼嘅內心, 忍唔住笑咗
...

當年都幾純下,聽到唔知比咩反應

大宅

lily233242 發表於 21-11-2 19:59
不問因由鬧咗人先,睇愛回家嘅大小姐咬牙切齒、咪人暈井以為係真、上晒腦,成日咁樣鬧人
...

係真㗎, 我真係遇過幾個好似大小姐咁嘅上司, 不過呢個叫最癲,問心佢哋真係有料嘅,不過對人好mean囉,所以有陣時睇到愛回家見到大小姐鬧人,都諗返起自己之前嘅工作經歷

首頁
12345...6

尾頁

跳至