自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

牛年勳章

大宅

happylife28 發表於 21-11-4 15:15
我未用過呢隻牌子的洗潔精,
但人地網頁寫住:

告咩呢, 根本隻隻洗潔精都對皮膚有問題架喇, 只喺傷害嚴重性有幾大啫。除非將啲潔精溝到好稀好稀, 咁就好啲, 但咁稀, 又剎唔到菌。

啲洗手液夠話唔乾手啦, 你洗多幾次未一樣乾!

有人話唔戴手套洗碗, 隻手都無問題。咁有無同人地戴咗手套洗碗嗰啲人對手作比較? 十指不掂洋春水就喺指嗰啲唔洗做野嗰啲人, 佢地對手滑滑, 因為無乜掂過啲清潔劑!

禁止訪問

牛年勳章

大宅

Zahn 發表於 21-11-2 23:05
咁應該買個咩既specification 既 power bank 先啱呀? 話要5V 2A 適配器喎, 但都唔知咩黎。 插固定電源咩, ...

大陸適配器是指火牛(power adaptor), 你要用註明5V2A 火牛就可以啟動了。

大宅

lawiskcyu 發表於 21-11-4 17:23
大陸適配器是指火牛(power adaptor), 你要用註明5V2A 火牛就可以啟動了。

喺米插落香港用嗰啲拖把就得喇? 佢有個5V-2.1A 火牛附送, 但2腳的, 喺米要買個3腳先用到香港啲拖把架? 如果唔啱watt數又比人話會爆炸了。

大宅

happylife28 發表於 21-11-4 17:11
洗得多隻手粗鞋左我明, 但你話彈到面會有 scar 咁嚴重, 鏹水咁款, 咪睇下你使唔使告佢囉!

咁到底係咪一彈 ...

所謂 scar 的意思未去到要整容咁誇張, 但被彈到嗰啲位會一笪笪, 啲皮膚同無被彈到嗰啲有明顯分別, 花了。 其實你比梘粉水同稀釋咗的漂白水彈到, 都會有同樣效果的。

大宅

lawiskcyu 發表於 21-11-4 17:23

屋企有個 power bank,

Output: 5V-1A (max), Output: 5V-2A (max)

我义滿電, 插落部野到, 郁喎! 不過用到幾耐就不知道了。

大宅

Zahn 發表於 21-11-4 20:56
喺米插落香港用嗰啲拖把就得喇? 佢有個5V-2.1A 火牛附送, 但2腳的, 喺米要買個3腳先用到香港啲拖把架? ...

正確,把轉換頭插入拖板上就可用。
怎會爆炸?你睇清楚,火牛上應寫上input=100-250v, output= 5v2.1A
放心用啦。

大宅

Zahn 發表於 21-11-4 21:10
屋企有個 power bank,

Output: 5V-1A (max), Output: 5V-2A (max)

你睇清楚規格先:

产品参数
颜色分类 马卡龙绿,马卡龙白,马卡龙红
容量 900mL及以上
工作频率 15分钟自动断电
保修期 6个月

子爵府

Zahn 發表於 21-11-4 02:10
講咗好次啦, 滴啲洗潔精落塊面度, 做完哩個實驗之後, 再來大大聲講潔精無傷害力囉。 如果潔精喺唔傷皮膚 ...

咁可怕嘅洗潔精,清洗你嘅碗碟,其實用嚟裝食物,冇得問題㗎?

大宅

lawiskcyu 發表於 21-11-4 21:15
正確,把轉換頭插入拖板上就可用。
怎會爆炸?你睇清楚,火牛上應寫上input=100-250v, output= 5v2.1A
放 ...

哩個火牛得唔得? Output: 5V DC 2A, DC 喺乜東東?

侯爵府

畀面勳章

大力大力 發表於 21-11-2 22:08
我認為得完全冇用、點洗到碗呀~

根本就是、在水中的一把風扇 ~

一睇笑左、一陣電到、重煩!

男爵府

Zahn 發表於 21-11-4 22:18
哩個火牛得唔得? Output: 5V DC 2A, DC 喺乜東東?

DC 即是直流電 (direct current)
電力公司傳到你屋的插頭是 AC ,即是交流電。小電器要用DC,所以你要用火牛幫你轉。

大宅

Zahn 發表於 21-11-4 22:18

這火牛 ok, 放心用啦

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

適配器係指插頭
即係電話叉電三腳插果個
唔係尿袋呀

郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

大宅

newuser 發表於 21-11-5 01:28
DC 即是直流電 (direct current)
電力公司傳到你屋的插頭是 AC ,即是交流電。小電器要用DC,所以你要用 ...

請問如果用帶埋USB插頭的火牛, 又可唔可以直接插落牆嗰個電源(不是拖把)呢? 喺米寫住DC就得?

之前比你睇嗰幅其實喺上網揾的, 所以要問清楚, 萬一要買或第二時有需要買, 都知道喺咩一回事, 唔會買買埋唔啱洗放埋一邊。

男爵府

Zahn 發表於 21-11-5 14:49
請問如果用帶埋USB插頭的火牛, 又可唔可以直接插落牆嗰個電源(不是拖把)呢? 喺米寫住DC就得?

之前比你睇 ...

不太明你的問題,可能要有相片。

拖板沒有轉電功能,只是讓你可以拖遠些或分幾個頭,出入都是AC,電器插拖板和插牆沒有分別。

火牛功能就是轉電。輸入是電力公司給你的AC ,輸出是DC給小電器。
火牛有不同功率,配合不同電器要求。所以你要看火牛寫明的輸出的數據,方便你看是否適合你的電器要求。

火牛如果有USB口,是方便接駁用 USB 的小電器。

大宅

newuser 發表於 21-11-5 23:55
不太明你的問題,可能要有相片。

拖板沒有轉電功能,只是讓你可以拖遠些或分幾個頭,出入都是AC,電器插 ...

我之前講嗰種就喺咁樣的:

男爵府

Zahn 發表於 21-11-6 03:18
我之前講嗰種就喺咁樣的:

你這個火牛輸入接受100-240的 AC,即是在香港,美加都可以直接插入牆(或拖把)取電。

火牛輸出5V 2A,你的電器需要少於這個數字就OK,譬如5V 1A。如果電器要求高,比如要3A,就不合用。

別墅

好似伏伏地

首頁

尾頁

跳至