網購天地

跳至
[淘寶] 禁運品

首頁

尾頁

大宅

我間集運公司咁樣寫:

受到香港海關進口管制及澳門海關的禁運物品,如食物及中藥材等

咁喺米乜野食物都唔可以運落來香港? 但我見過有啲人淘啲食物落來香港喎。咁即喺點呀, 唔明。 我買咗乾薑片, 算唔算食物呀?

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔用官集的話
可以唔洗點理
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Zahn 發表於 21-11-3 02:49
我間集運公司咁樣寫:

我經常運食物,唔係新鮮食物就冇問題。

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Zahn 發表於 21-11-3 02:49
我間集運公司咁樣寫:

乾薑片應該冇問題。

大宅

sharonhwyc 發表於 21-11-3 05:45
唔用官集的話
可以唔洗點理

咁申報貨品時, 喺米照寫就得架啦? 因為驚海關成個包裹扣起。

同埋有好多商店都不售賣XX貨品到當前區域, 但我轉地址改為深圳集運倉就可以將貨品加到購物車內, 咁喺米即喺每次用哩招就可以買到原先唔可以買到既貨品?

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

Zahn 發表於 21-11-3 10:34
咁申報貨品時, 喺米照寫就得架啦? 因為驚海關成個包裹扣起。

同埋有好多商店都不售賣XX貨品到當前區域, ...

呢類敏感貨當然唔會照寫啦,
最多寫家居用品/廚房用品之類,
當前地區指香港地址?9成都唔寄得
除非貓超買,就可以直寄香港地址
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

禁止訪問

大宅

taovip2021 發表於 21-11-4 15:07
https://item.taobao.com/item.htm?id=584510814585
呢間可以寄食物

寫到明喺食物都可以? 我間集運公司連椰子粉都唔可以運落來!
唔喺好明, 點解佢地可以運啲人地唔運得啲野落來, 喺米喺上面有做疏通疏通?

男爵府

Zahn 發表於 21-11-4 15:22
唔喺好明, 點解佢地可以運啲人地唔運得啲野落 ...

粉狀食物最好別買,驚係毒品多數不送,還有液體也不要買。

大宅

B哩baba 發表於 21-11-4 17:02
粉狀食物最好別買,驚係毒品多數不送,還有液體也不要買。

原來喺咁, 明白了, 謝謝。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我買過花泥, 身體乳液, 麵粉, 酵母粉, 最近先買左四神湯包10包, 又唔係買人蔘鹿茸無問題喎。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

減齡達人勳章

我買過拉面, 面包, 熟食扇贝,果仁、乳酪等用私集都得喎

子爵府

認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆樓主:

我刀都有買過,搵咗好多間先買到。最後搵私集都唔敢寫係刀,只係寫廚房用品(emoji)

翡翠宮

Zahn 發表於 21-11-4 15:22
唔喺好明, 點解佢地可以運啲人地唔運得啲野落 ...

經常喺京東買食品,落到單就運到嚟香港,唔洗問集運。香港包郵又容易!

大宅

lyh80115 發表於 21-11-17 00:00
經常喺京東買食品,落到單就運到嚟香港,唔洗問集運。香港包郵又容易!

...

但京東啲運費好貴, 根本就攞唔到啲集運券, 就算連新人果啲都攞唔到。

翡翠宮

Zahn 發表於 21-11-17 15:45
但京東啲運費好貴, 根本就攞唔到啲集運券, 就算連新人果啲都攞唔到。

如果任何券都顯示「抢不到」,email到
[email protected]
搵全球售客服處理,呢啲係系統風險管理導致。

領券位不外乎以下幾個版面:
https://u.jd.com/ytPg77v
https://u.jd.com/yLa1MWW
https://u.jd.com/68KghIc
https://u.jd.com/6pKO03l
https://u.jd.com/6bK3gAP

想要更多運費券就申請建行亞洲京東mastercard,每月穩定得到高達¥80運費券。另外有付費plus會員得¥30運費券/月。我玩2個京東賬號,運費券double上,求求祈祈買少少嘢,唔洗凑單,都可以香港包郵!

水晶宮

Zahn 發表於 21-11-17 15:45

翡翠宮

loolooloo 發表於 21-11-21 10:22

乜券都攞唔到,揾全球售客服;香港包郵亦非常容易,都介紹過好多攞運費券方法。
例如我買桶5L洗手液,唔洗凑單已經可以香港包郵,又唔貴!

複式洋房

a 貨係咪禁運品?

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章

andyman 發表於 21-11-5 20:25
我買過花泥, 身體乳液, 麵粉, 酵母粉, 最近先買左四神湯包10包, 又唔係買人蔘鹿茸無問題喎。 ...

請問花泥等禁品你係同非禁品一齊寄(一個包裹)定分開寄?萬一海關查係會成個包裹充公嗎?

我都想淘植物。

首頁

尾頁

跳至