少年成長

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

大宅

睇完樓主啲post, 覺得係受朋輩影響最大,而父母又管教唔到。

其實,如果低學歷或無一技之長出嚟做嘢,係既辛苦又搵唔到錢,不過小朋友未出嚟涯過世界係唔知。

大宅

佢黎緊會留班中三,佢仲未知自己想點. 呢排暑假,日日凌晨出去同班朋友係街邊行,真係比佢激死. 有次佢地班人吾想散band, 我姪仔同埋3個朋友上黎我度hea 左陣,其中一個仲要係12 歲都未夠,我問妹妹,你仲吾返屋企,屋企人無話你咩,佢答我屋企鎖左門………我嚇親

大宅

Genini_kwok 發表於 22-3-31 23:10
佢黎緊會留班中三,佢仲未知自己想點. 呢排暑假,日日凌晨出去同班朋友係街邊行,真係比佢激死. 有次佢地 ...

12歲好細個喎,咁夜屋企人仲比佢出街

大宅

回覆 Jan.Jan 的帖子

原來係上左新聞,第2度失蹤果個11歲少女

複式洋房

除左體力勞動藍領,好似跟車地盤車房廚房呢D,比較似係人做既工,都要求中六(新制)/中五(舊制),連政府CA、郵差都要中四,
中三就唔讀,保證佢後悔一世。

以前多數中學中三有6班,中四得4班,即係完左中三,就成1/3人一向轉讀VTC,一係踢去冇雷公咁遠讀中四。而家幸福既新世代,想唔想像得到以前有幾大競爭幾多關卡?咁都唔珍惜話完中三就去讀VTC?傻的嗎

複式洋房

仔仔讀吾到書冇問題, 最緊要識做人

珍珠宮

Genini_kwok 發表於 21-11-4 00:33
回覆 進進媽 的帖子

其實我環顧返自己身邊有幾位朋友都係中3畢業,佢地發展仲好過我. 佢剛剛仲同我講出 ...

其實小朋友去做下PT我覺得唔係壞事,俾佢去經歷下正式做一個上班族ge生活係點架?返工其實係辛苦同埋要受氣..呢d經驗係好寶貴架
P.s我唔係媽媽黎,只不過我都經歷過十幾歲想返PT而屋企人唔俾,當時都嘈過一次...

珍珠宮

Genini_kwok 發表於 21-11-18 08:07
回覆 找對的人 的帖子

佢應該係想陪佢好朋友一齊讀

調返轉去唸:其實佢唔想無左個好朋友..佢平時係學校朋友唔多?青年人好需要朋輩係身邊互相支持架

大宅

virgokaren 發表於 21-11-16 00:51
係囉,而家仲多左好多活動。
校舍又大,小息,放學,同同學吹水都係樂趣。點解吾中意返學?
我以前吾中意 ...

我覺得可能人同人之間互動少左,以前會同D同學,放學去行下街食嘢去對方屋企,依家D學生放學好似各自各甘。打機,自娛冇乜同人真正交心。

大宅

回覆 smile555 的帖子

其實我都吾係媽媽黎,我係佢姑姐,甘佢學業既野我係會幫佢plan. 佢今日返學校,同學校社工傾左,讀埋今年中3,就吾讀,因為佢太多擴課,如果佢黎近吾好經常擴貨,一個星期返2-3日,都會比佢畢業. 佢或者會轉VTC, 但我姪仔都講明返VTC 都係吾讀, 我地都無晒佢辦法,let go.

大宅

回覆 Lili1113 的帖子

我覺得係網絡太過發達,阻礙左人與人之間既互動. 我讀書既時候,日日返學不知玩得幾開心😮‍💨

珍珠宮

回覆 Genini_kwok 的帖子

咁真係要揾社工同佢傾下,慢慢了解佢

別墅

opclk99 發表於 21-11-4 08:05
Agree x 2
無心機強上DSE,
真係幾分都未必有,
萬幾蚊人工但係有degree,路一定好走啲

別墅

Genini_kwok 發表於 22-5-24 19:10
回覆 smile555 的帖子

其實我都吾係媽媽黎,我係佢姑姐,甘佢學業既野我係會幫佢plan. 佢今日返學校,同 ...
Vtc咩科呢

大宅

Genini_kwok 發表於 21-11-3 15:12
小朋友讀緊中三,上個月礦課5日,今日又再礦課,返到學校門口同我講吾想返. 其實我都聽到心灰,佢話中三畢 ...

不如叫他讀毅進算,包五科合格

大宅

最終報左VTC, 讀健體,佢同佢朋友一齊讀但吾同班,係連返學放學時間每日都吾同. 頭一星期一齊上堂,大家都好有動力返. 但今個星期開始所有課堂變回正常,要分返班,2個即刻吾再返學. 因為我有私心想我姪仔返學,我打電話同學校講可吾可以將佢地編返同一班,但學校當然拒絕,不過佢地好好,都同我傾左好耐電話去睇睇點可以導向佢地. 可能真係要佢自己諗通先可以幫到佢,再迫只會令佢反感

伯爵府

Genini_kwok 發表於 21-11-3 15:12
小朋友讀緊中三,上個月礦課5日,今日又再礦課,返到學校門口同我講吾想返. 其實我都聽到心灰,佢話中三畢 ...

其實冇興趣真係好難捱多三年,讚成VTC學門手藝

大宅

回覆 annie133 的帖子

轉左讀VTC 了,但只返左3日,又吾再返

首頁

尾頁

跳至