自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

點差都唔好返香港, 繼續在英國生活!

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%A8%9B%E6%A8%82/696805/%E6%9E%97%E5%AD%90%E5%8D%9A%E6%8B%8D%E7%89%87%E6%9B%9D%E5%85%89%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E6%96%B0%E5%B1%85%E7%AB%9F%E7%84%B6%E8%99%95%E8%99%95%E7%94%A9%E6%BC%8F-%E5%A4%A7%E5%91%BB-%E6%98%8E%E6%98%8E%E6%96%B0%E6%A8%93%E4%BD%86%E7%94%A8%E6%96%99%E5%92%81%E5%B7%AE

無綫娛樂台前主播林子博於今年8月宣布希望能夠實踐亡妻董燕君的遺願,將仔女培育成材而舉家移民英國曼城,他們一家到埗後更開設YouTube頻道,與觀眾拍片分享搵屋、搵學校和搵工作時所遇到的困難。他於上月19日拍片表示已經搬入一間樓高兩層的新屋居住,解決了之前在酒店無辦法煮食的問題,又透露兩個仔女已經找到學校讀書。他昨日 (3/11) 又拍片分享他以港幣約$12,000租下的公寓單位,竟然處處甩漏,直言:「明明新樓,但用料咁差!」

[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)]

[color=var(--color-black-a40)][size=0.75]林子博今年8月帶着一對子女移居英國。(Facebook:@林子博)

[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)]

林子博在片中展示他們一家的新居,並表示他以$1100鎊(約$12000港幣)租下一個公寓單位,有齊傢俬電器,還包車位:「剩係帶喼同電腦入嚟,覺得幾抵。」可是,他住下來便發現該單位竟然處處甩漏,設計不人性化。例如淋浴間的牆壁沒有防霉,他向業主反映後才加貼膠片;洗手盤的冷熱水分開兩個水龍頭,未能一拼過使用暖水;浴室的大門門鎖一拔即鬆;露台的地磚亦有鬆脫問題等等。他指其實業主在今年年中收樓,亦已向他提醒有甩漏問題。「呢度係新樓,業主都呻過,呢度係平,但用料差啲,希望發展商盡快幫手執漏。」

林子博移英2個月終找到落腳點 搬去市區仔女先搵到學校:好無奈無奈搬到市區

林子博移英後,設立了YouTube影片頻道分享生活日常。他於最新的影片中交代,近日搬離了airbnb,與孩子找到落腳點。他透露,原打算於曼城郊區定居,惟因未能為子女報讀學校,無奈搬出市區。

「囡囡滿咗16歲,但呢度16歲係唔一定要讀書,覺得佢可以出嚟做嘢,所以唔係好積極搵學校俾囡囡。囝囝就收到學校解釋信,因為而家啲學生已經開咗學,如果俾我仔插班,會影響其他同學進度,所以都唔收。」

他指,搬到曼城市中心後,因為學校數量較多,競爭較大,因而會採取較積極的態度收生,最後亦成功為子女找到學位。

囡囡恨著英國校服

林子博分享,搬到市區後,食物選擇較多,交通的確比以往方便。「之前住喺郊區,去市區非繁忙時間要50分鐘,繁忙時間就個幾鐘,而家揸車出入,十幾分鐘已經到我想去嘅地方。」

他指,一對子女已重投校園生活,透露囡囡現時上學不用穿著校服,「但就好恨著校服,覺得英國校服好靚。開始習慣,有朋友主動同佢傾計,約佢食飯。」他又於近日收到移英後的第一份薪金,笑指「好開心,要去食牛雜!」

SiuBBee    發表於 21-11-4 21:38

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

覺得佢有點煩

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

外國好多地方冷熱水龍頭分開,好奇咩

子爵府

回覆樓主:

上次立下佢啲新聞,佢依家喺間地產公司打工做直播? 話喺香港已傾緊,點解黎左英國成個月未搵到屋,地產公司幫唔到佢搵屋? 等到住到間新屋又問題多多,佢好似同人倒緊米

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

唔知佢想點

珍珠宮

sinchui 發表於 21-11-4 16:45
上次立下佢啲新聞,佢依家喺間地產公司打工做直播? 話喺香港已傾緊,點解黎左英國成個月未搵到屋,地產公司 ...

覺得佢做新聞,開頭扮晒慘,又話搵唔到工,未搵到屋,仔女又未有學校,之後先話其實同地產公司一早傾好,幫人拍片又直播,即係之前係做戲啦,對呢個人真係冇好感

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

又想 R 咩呀
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

根本唔係英國問題, 係林生個人有問題, 佢就算留香港都唔會叻得去邊

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

男人中,真係一表人材

公爵府

2024年龍年勳章

請香港驗樓師飛過去check清楚好播

伯爵府

losttoa 發表於 21-11-4 16:44
覺得佢有點煩

Agreed

伯爵府

希望能夠實踐亡妻董燕君的遺願,將仔女培育成材而舉家移民英國曼城

-> 囡囡滿咗16歲,但呢度16歲係唔一定要讀書,覺得佢可以出嚟做嘢,所以唔係好積極搵學校俾囡囡。

我係亡妻董燕君就用雷劈佢

琥珀宮

佢真係要多謝咁多唔like佢既人,不停關注同幫佢宣傳佢既YouTube 頻道

海之風    發表於 21-11-6 19:01
goldpiglet    發表於 21-11-4 18:48

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

想點??投訴都係要自己搞掂佢啦!!

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

佢真係煩過個女人

男爵府

回覆樓主:

佢個女之前唔係話想去韓國做練習生咩?
曼城都唔係算係市區嗎?
有人租屋俾你都執到啦!
唔感恩之餘仲要唱人大檔!
咁大個人都冇腦,人走佢又走,
又唔諗清楚先!

珍珠宮

2024年龍年勳章

米仔蘭 發表於 21-11-4 16:59
唔知佢想點

想make noise咯

佢成功左!

大宅

laukkk 發表於 21-11-4 17:03
覺得佢做新聞,開頭扮晒慘,又話搵唔到工,未搵到屋,仔女又未有學校,之後先話其實同地產公司一早傾好, ...

之前老婆有病又話無錢,要公開籌錢?
依家又有錢移民
係真唔係

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

mickeyeva 發表於 21-11-4 16:38
點差都唔好返香港, 繼續在英國生活!

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%A8%9B%E6%A8%82 ...
屋主見到甘大條水魚

珍珠宮

sze701 發表於 21-11-4 17:30
之前老婆有病又話無錢,要公開籌錢?
依家又有錢移民
係真唔係

講大話就最叻

首頁
12345...6

尾頁

跳至