自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我鍾意貓狗,但因為老公唔鍾意所以冇養,你地呢?

伯爵府

有養貓, 超愛

珍珠宮

回覆樓主:

都算既,我鍾意啲好毛茸茸既,細個養過兔仔,佢死左我喊左好耐,所以自此之後媽咪唔俾我養,而家就輪到老公有鼻敏感,離遠有貓狗都勁打乞嚏,應該以後都唔使諗

別墅

kitty0405 發表於 21-11-4 17:24

同你一樣。

水晶宮

我c6,但屋細養唔到

子爵府

回覆樓主:

以前細個屋企,爸爸話事,佢養龜養雀,曾經執過一隻猫b回家,揍了不到一年,我媽話事,唔俾養送俾街坊,喊死我和細佬
到我準備結婚,有屋未註冊,已經急不及待收養隻猫b ,養咗廿幾年

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

好細個已lur我爸媽養狗
開頭話大個啲先
再大個啲又話18歲先
到18歲又話照顧得掂自己先
之後就冇再問過
到依家終於可以自己話窮
但c6早早講明話點都唔俾養

公爵府

回覆樓主:

怕照顧不週
恭賀新禧,迎春接福!

大宅

BK Milk勳章

我,貓貓狗狗都好鍾意,但我要照顧兩隻人仔已經無哂精力。如果屋企有人願意照顧啲小動物的日常生活所需,我好樂意養,但無

wcpcelia    發表於 21-11-5 13:07

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

細個阿媽唔俾養貓, 養其他寵物. 過去十幾年忙湊仔, 我想倉鼠但子女唔想養, 不過養乜都好, 我地怕且會照顧不周, 所以乜都唔養, 係今年至養貓.

水晶宮

我由細到大都好鍾意狗,細個屋企唔比養。到自己有經濟能力,又因為工作忙,同埋責任太大而無養。及至2年前,在我女強烈要求下,終於養咗一隻大白狗。

最大的感受係:所有人講養狗的缺點,都係真的,例如心掛掛、日日要walk、執屎等。但得到的快樂,果種心靈的滿足……難怪擺明係「蝕本」的嘢,都有咁多人甘之如飴。

水晶宮

我由細到大都好鍾意狗,細個屋企唔比養。到自己有經濟能力,又因為工作忙,同埋責任太大而無養。及至2年前,在我女強烈要求下,終於養咗一隻大白狗。

最大的感受係:所有人講養狗的缺點,都係真的,例如心掛掛、日日要walk、執屎等。但得到的快樂,果種心靈的滿足……難怪擺明係「蝕本」的嘢,都有咁多人甘之如飴。

侯爵府

我, 細個養狗, 勁鍾意狗
但而家大個, 屋企得兩個人, 又要返工, 唔想隻狗日頭冇人陪, 所以一直冇養, 再養可能等退休時先諗

珍珠宮

Me too
依家個女又鍾意貓,但阿女又話唔想養。。。。。

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章

Jane1983 發表於 21-11-4 20:41
我由細到大都好鍾意狗,細個屋企唔比養。到自己有經濟能力,又因為工作忙,同埋責任太大而無養。及至2年前 ...

幾年前陪伴我孩子長大既狗狗走咗, 本來話吾養, 怕要walk 狗又趕番工!

點知因緣際會遇到而家呢頭小狗, 佢來到我家自動識去洗手間企缸去洗手間, 我地就收養左佢! 好開心! 成家日日都好歡樂!

男爵府

我鐘意狗 老公初頭好抗拒 唔比
我都爭取養 而家狗仔黎左一年了 老公都比佢融化左 好錫佢

水晶宮

回覆 okgoodla 的帖子

養狗的人,好多會因為狗狗離世太傷心,話以後唔養但又再養。
因為經歷過果種溫暖和快樂的日子,好容易又想追尋番。我老公和亞女每日起身就係搵狗,每日放工放學返來,第一件事都係問狗狗今日點。

侯爵府

2024年龍年勳章

Jane1983 發表於 21-11-4 22:39
回覆 okgoodla 的帖子

養狗的人,好多會因為狗狗離世太傷心,話以後唔養但又再養。

同我老公同孩子一樣, 番來即刻聊狗玩! 今日先响donki 買左雞肉比佢! 我老公好嚴的, 要好好控制吾比human food 佢所以只食狗乾糧的! 而家有少少雞肉, lie down 又得, sit 又得, 手手又比, 仲轉圈! 近日train 緊佢用手打鍾!

男爵府

回覆 kitty0405 的帖子

同你一樣, 最後養左一對兔仔, 但仍然取代唔到養貓狗嘅衝動.

首頁

尾頁

跳至