自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

siulili 發表於 21-11-4 22:38
大埔果間? 有鬼仔就叫名校架啦?

大潭紅山道嗰間

珍珠宮

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Bbpig2014 發表於 21-11-4 22:06
HKxx?

HK01話係HKIS, 是跟美制, 不是英基.
在港島南, 大潭

子爵府

終於local報紙都報。呢單新聞喺國際學校啲群組已傳左幾日,出哂男仔全名,fb一搵就搵到

翡翠宮

莫失莫忘 發表於 21-11-4 22:49
終於local報紙都報。呢單新聞喺國際學校啲群組已傳左幾日,出哂男仔全名,fb一搵就搵到
...

不是幾日前發生, 幾個月前網上已見過這新聞, 可能排期上庭需時

子爵府

Jasmine-4711 發表於 21-11-4 22:52
不是幾日前發生, 幾個月前網上已見過這新聞, 可能排期上庭需時

件事好似係上年發生,呢幾日係網上傳個男仔上court既資料,出哂全名,俾人cap圖加一堆投訴學校既評語(之前新聞時冇呢樣info)。情況似之前弘立嗰單,不過呢單用詞更嚴重,用rape嚟形容件事。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Jasmine-4711 發表於 21-11-4 22:52

呢單case係喺2019年發生,排期到今個月審,但前幾日開始網上流傳呢幅圖,攪到教育局要介入學校了解

翡翠宮

回覆樓主:

男仔現年17歲,
如在2019年發生, 佢當年15歲, 女仔當年13歲. 咁男女就算“同班”都不是差不多咁大隻, 女方未必有能力抵抗.

15歲白人男仔應高過170cm.因 15歲港男都高過170.辯方怎可以說個女仔有能力抵抗,但冇抵抗過(ie. 自願).

水晶宮

畀面勳章

Jasmine-4711 發表於 21-11-4 23:10
男仔現年17歲,
如在2019年發生, 佢當年15歲, 女仔當年13歲. 咁男女就算“同班”都不是差不多咁大隻, 女方未 ...

個男仔係外國人?

公爵府

2024年龍年勳章

了解吓美國啲U入面嘅性侵、呢單野可能濕濕碎

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

將強姦講成'文化', 企圖減低強姦罪行的嚴重性, 不知所謂

翡翠宮

平平無奇2 發表於 21-11-5 00:13
了解吓美國啲U入面嘅性侵、呢單野可能濕濕碎

唔至美國中學、大學女生被同學強姦、輪姦, 英國中學、大學女生被強姦、輪姦都見過報.

未至於成“文化”, 但校方多數偏袒男方, 叫女方及其父母收聲, 否則逼女生退學.

連elite schools 都係多數偏袒男方, 因男仔將來可能做高官、局長機會比大, 可能係國家棟樑, 要圍護男仔前途.

白人社會, 重男輕女到如此程度, 仲講咩有人權呀!

伯爵府

hfl2000 發表於 21-11-4 23:04
呢單case係喺2019年發生,排期到今個月審,但前幾日開始網上流傳呢幅圖,攪到教育局要介入學校了解

...

我若然係間學校的家長會覺得好恐怖,學校竟然維護個強姦犯 反而要個女仔退學

伯爵府

lovelybaby2015 發表於 21-11-4 21:03
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211104/bkn-20211104180548378-1104_00822_001.html

就讀名校的美籍 ...

但係有瘋傳圖話係兩個同校生喺南區某私人會所嘅廁所搞嘢比人捉到。但係因為未夠秤,所以告強姦。

公爵府

回覆樓主:

學校強姦呢D文化留返俾自由英美國家,唔好傳入嚟!同埋唔該D人唔好再崇洋間接矮化自己民族!你地咁鍾意鏡唔該拎塊鏡照下自己係咩膚色咩民族!

水晶宮

畀面勳章

Jasmine-4711 發表於 21-11-5 00:24

唔至美國中學、大學女生被同學強姦、輪姦, 英國中學、 ...

離譜!女性響西方社會都係不平等

水晶宮

畀面勳章

TATEYAMA 發表於 21-11-5 00:52
學校強姦呢D文化留返俾自由英美國家,唔好傳入嚟!同埋唔該D人唔好再崇洋間接矮化自己民族!你地咁鍾意鏡唔 ...

嗰啲人覺得英美放個屁也是香的

水晶宮

畀面勳章

mommyli 發表於 21-11-5 00:48
但係有瘋傳圖話係兩個同校生喺南區某私人會所嘅廁所搞嘢比人捉到。但係因為未夠秤,所以告強姦。
...

未夠秤可以告衰十一喎,個女自願的話,唔會上庭話佢強姦⋯⋯一係就因為傾唔掂數囉

大宅

Apple011 發表於 21-11-5 00:33

我若然係間學校的家長會覺得好恐怖,學校竟然維護個強姦犯 ...

係呢間學校,白皮膚地位高的。學校都要睇家長權勢

翡翠宮

畀面勳章

lovelybaby2015 發表於 21-11-5 08:32
未夠秤可以告衰十一喎,個女自願的話,唔會上庭話佢強姦⋯⋯一係就因為傾唔掂數囉
...

亦有機會本來自願或者半推半就,被人揭發後怕家人責罵,話被人強姦。

但無論點,衰11都入硬,學校為保護男生要女生退學亦不合理,為保校譽,反而校譽一朝喪。
日日是好日

首頁
12345...6

尾頁

跳至