自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

回覆樓主:

佢唔識做…冇下次
0.6睇清楚一個人,好抵呀

子爵府

回覆 Locherry1215 的帖子

老土嘅人週街都係, 睇下真係夠唔夠佢厚面皮

子爵府

回覆 cindy618 的帖子

第一次幫佢買,平時多數同佢老婆夾多,正常好多。知佢平時份人計較,所以比較小有錢銀接觸,念住真係平好多,知識佢有需要,多口問佢買吾買。

子爵府

回覆 Astra00 的帖子

其實我買咗之後,有同佢講已經取左貨, 約幾時交收, 本身我諗住佢pay me我先, 但佢話到時先畀錢, 咁冇所謂啦都係幾百蚊, 大家識咗咁耐都唔驚收唔到。

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

newc9 發表於 21-11-6 14:53
回覆 Astra00 的帖子

其實我買咗之後,有同佢講已經取左貨, 約幾時交收, 本身我諗住佢pay me我先, 但佢 ...

下次收咗錢再落單,喺payme send條收錢link俾佢

子爵府

回覆 peony_so_hk 的帖子

我都係禁念,本身忘記左,我c6成日講呢樣野來笑我,話係提醒我做人吾好成日幫左人,仲比人搵笨

珍珠宮

cindy618 發表於 21-11-6 13:49
助人為快樂之本唔係咁
俾人扭曲哂

Love and Kindness are never wasted.

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

佢唔識做
不過幾毫子我都唔會同佢計, 平時同事(熟果啲), 我都會收齊頭算, 因為你幫我我又幫下你冇計

Adrio77    發表於 21-11-6 22:07

侯爵府

newc9 發表於 21-11-6 13:11
剛剛我幫朋友買野,用晒所有折扣幫佢平左大約400蚊(注:普通人在街外買無禁平)之後再約佢交收,就埋佢放 ...

完全明白,唔係等幾毫子開飯,相對個朋友慳幾毫子又夠開飯?
幫完佢,仲咁老奉,麻煩完人哋識早都比齊頭

翡翠宮

回覆樓主:

我經常幫人買嘢,呢個情況我會直接話收660。我唔會預人畀多,收多少少可以減少蝕嘅風險,如果唔鍾意下次唔好搵我買。

珍珠宮

littlesister 發表於 21-11-6 13:34
你朋友又係唔識做人既

同意,主要真係唔識做人。

伯爵府

親子王國15週年勳章

我買怕係咁,可以自己買一定自己買
有d嘢一定要搵人幫手,一定比返茶錢人,$1300 比$1500

今日新鮮出爐,有朋友個朋友想要一張飛,慈善嘢,我搵到一張,比埋錢,佢第二日話唔要,叫我去退飛
點退呀,真係咩人都有

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

冇下次啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

剛剛我幫朋友買野,用晒所有折扣幫佢平左大約400蚊(注:普通人在街外買無禁平)之後再約佢交收,就埋佢放 ...
呢的朋友算把喇,幫朋友淘野買到鬼甘長人地要收付加費,佢非常唔高興[好像是我收]佢都佢做貨運唔係唔知道?

珍珠宮

2023年兔年勳章

cindy618 發表於 21-11-6 13:49
助人為快樂之本唔係咁
俾人扭曲哂

X2

珍珠宮

2023年兔年勳章

你朋友唔識做,
咁嘅朋友下次唔好幫。

子爵府

大將軍 發表於 21-11-6 15:20
我買怕係咁,可以自己買一定自己買
有d嘢一定要搵人幫手,一定比返茶錢人,$1300 比$1500

呢啲人真係好自私唔係自己俾錢就隨意話唔要
我諗返起之前有同事a叫同事b買演唱會飛(指定信用咭優先買),買到後嫌位置唔靚話唔睇,唔俾錢
叫同事b上網賣,仲話有機會賺錢添
同事b太善良無反佢枱
呢個同事a有教水牌,同事b叫佢教佢話要收錢
枉同事b真心當佢朋友,人哋唔係咁諗

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

newc9 發表於 21-11-6 14:49
回覆 cindy618 的帖子

第一次幫佢買,平時多數同佢老婆夾多,正常好多。知佢平時份人計較,所以比較小有錢 ...

男人?平常都係孤寒?
佢唔識做,一次半次,唔好嬲佢啦

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

哈這post
我想起好耐之前
幫朋友買幾仟蚊現金卷,交收時才話未噤錢,轉頭轉賬畀返我。一轉,2個月了

另一次,幫朋友淘東西,我計好數報價比朋友知,跟佢說:連運費都唔係平好多。佢話,噤您收我平d啦
(我不是代購,只係幫佢淘,唔係賺錢的)

男爵府

回覆樓主:

果幾毫子都計,一係你叫佢俾原價好過

首頁

尾頁

跳至