1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

唔會掛2歲3個月喎,我個囡2歲已經成句講,上月已經識得駁咀

洋房

Imstillalive 發表於 21-11-10 17:40

你囡叻囉,出面大把小朋友特別係男仔唔識講野

複式洋房

回覆 WailLam 的帖子

唔覺喎, 得一個冇比較我估個個都係咁上下

大宅

Imstillalive 發表於 21-11-10 17:40

唔好咁講,自己女叻自己嘅事!每個小朋友發展唔同,唔好咁比較!你女講嘢叻都唔代表其他嘢叻㗎嘛

別墅

Imstillalive 發表於 21-11-10 17:50

你個女咁叻 你無留意其他小朋友姐

大宅

WailLam 發表於 21-11-6 16:10
仔仔2歲3個月,但無奈仲未識講句子。
報左6間,4間撞期,只有in3間
呢兩日in左兩間都話我個仔要返去訓練一 ...

其實一定有書讀 ,差在會唔會係自己心儀學校!!而且男仔係比較遲講野,有冇返N班?有返N既話進步會好大!!例如我囡本身未戒片,但返左個幾月就突然戒左!而家唔肯再屙落片片!

洋房

Kat00Kat 發表於 21-11-10 17:55
唔好咁講,自己女叻自己嘅事!每個小朋友發展唔同,唔好咁比較!你女講嘢叻都唔代表其他嘢叻㗎嘛
...

講左我心聲,我知我仔仔係語言發育遲緩,但我講咩都識聽。所以先上黎問下,但唔代表可以咁講野

別墅

WailLam 發表於 21-11-10 22:49
講左我心聲,我知我仔仔係語言發育遲緩,但我講咩都識聽。所以先上黎問下,但唔代表可以咁講野
...

難聽既說話吾好擺上心
我地大人自己10隻手指都有長短
更何況系每個吾同背景既小朋友
個個成長有快有慢 一齊加油

已刪除用户

大宅

WailLam 發表於 21-11-10 22:49
...

語言遲緩,父母一定擔心,我囡囡都屬於遲開口講野,2歲半前都係單字或只會幾個詞語,但一到2歲半好似唔同晒,咩野都講 ,仲識唱歌 ,長句子都講到,所以可能小朋友只係遲些開口,每人都唔同,唔好過份比較就可以,盡量同佢多講多唱,小朋友無形中會學到,加油

別墅

回覆 Carmen8080 的帖子

我仔19個月in N班,都係講野麻麻,所以做後備,其實我仔3月算大b,但成日講bb話,教到心很累😞最近發現佢吾知係米跟我地講”講乜野呀”但基本野都未學好

已刪除用户

複式洋房

放心
我個女都就2歲半 未識講句子
上星期面試 連自己名都唔肯答(emoji)
老師俾玩具佢叫佢分享 佢仲要答NO
不過佢聽到指令做到晒 我覺得已經叻叻

別墅

之前我可能過份緊張, 佢做吾到同齡做到既野我就會不斷同佢做個樣野, 例如講野, 聽指令, 而家指令暫時OK, 講野問題我都睇左好多POST, 我都係會比時間佢, 因為黎緊2歲要番健康院了

複式洋房

遲早都會識,又佢慢慢來,沒什麼大不了,不用擔心

洋房

sisiman89 發表於 21-11-10 23:06

難聽既說話吾好擺上心

我仔仔已經入到最心儀學校,面試唔識講野,但好在有禮貌識幫老師泊凳。因為幼稚園面試冇想像中難~

大宅

WailLam 發表於 21-11-6 16:10
仔仔2歲3個月,但無奈仲未識講句子。
報左6間,4間撞期,只有in3間
呢兩日in左兩間都話我個仔要返去訓練一 ...

我個仔當時見咗七間三間都係後備 最後我自己打電話去同學校講 仲未有學位
佢過兩日回覆佢有位

水晶宮

Imstillalive 發表於 21-11-10 17:50

講野唔好咁MEAN 啦.
咁你自己小朋友係咁啫.
好多真係2歲都未開甘口.
我仔都係, 係你小朋友叻小小咋..講野方面
我女個時1歲都識唱歌, 但唔代表咩.

首頁

尾頁

跳至