自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

你哋細個有冇零用錢?有嘅話係幾多?

男爵府

Jason907 發表於 21-11-6 19:44

我記得小學係幾蚊雞,通常都係3,4蚊,上到中學係$40包早午餐,當時學校飯盒係$15,出去食飯學生餐最平係$20。不過因為發緊育好易肚餓,結果中學放學好多時都係睇住同學食嘢。

別墅

回覆 CHOR~CHOR~ 的帖子

以前一星期都係得50,日日捱三文治加維他奶

水晶宮

回覆樓主:

我記得我小學係$7
去到中學,變咗一個月$600 (唔包lunch 的)

男爵府

Jason907 發表於 21-11-6 19:55

以前一星期都係得50,日日捱三文治加維他奶

你係屋企環境唔好,定係父母唔肯比?基本飯錢都冇喎。不過仲要睇係咩年代!

別墅

環境唔好

別墅

Jason907 發表於 21-11-6 20:04

環境唔好
返學放學都係行路30分鐘

男爵府

Jason907 發表於 21-11-6 20:04

環境唔好

咁無辦法,我只有喺我阿媽去打牌嗰陣先會俾多啲錢俾我

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

小學冇,中學20蚊一日食飯

珍珠宮

九十年代初,$350一個月

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

小學雞無零用錢,初中三、四百,高中$1500

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我小學比我個仔多零用錢,不過都係幾蚊雞,因為我學校有小食部,佢無,係每日帶點心返去食。
中學佢比我多,以前物價無咁貴。

侯爵府

無零用錢,返學日,每日十蚊,包坐車,早餐午餐

坐車平,仲可以買到兩個麵包,一個早一個午
小巴加咗價,就唯有一個麵包分早午餐食
小巴再加價,真係肚餓,有時就惟有喺屋企偷餅帶返學校
無錯,係偷,如果阿娘知道拎屋企餅返學校食,就一蚊都唔會俾

細個成日肚餓,成日都唔飽,只可以揀坐車或食麵包,學校社工以為我被虐待無得食,而家諗返,其實都幾虐待
8-)

水晶宮

回覆樓主:

小學$2/日,中學$20/日!

伯爵府

2024勳章

小學無零用錢, 中學行20分鐘返學放學, lunch $30一日

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

小學由$1加到$5
中學$13蚊包埋lunch
當時一個學校飯$13
一碗腸蛋加熱水浸果隻面8-9蚊
大部日子既lunch係食2個包當lunch
或者$3腸粉搭幾蚊燒賣
淨少少錢買文具

別墅

係吖,所以覺得其實而家啲小朋友已經好幸福

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

二小姐 發表於 21-11-6 20:16
無零用錢,返學日,每日十蚊,包坐車,早餐午餐

坐車平,仲可以買到兩個麵包,一個早一個午

細個長期貧血
老師成日話我面青口唇白
手掌一啲血色都無
梗係啦都無肉食

公爵府

回覆樓主:

小學冇固定,印象好似都有10一日,另外父母久唔久就塞幾佰俾我同哥。中一就80一日,一星期出一次糧,包中午餐撘車,間中老豆又會俾一兩千我哋儲。到留學,就為返港紙6千一個月零用。

我屋企係行寧多少少都莫缺,唔想我同阿哥唔夠錢會去貪心,貪人哋D錢。每次出糧都會講應洗得洗,有機會請吓D書友仔食飯,做人唔好孤寒,有淨就儲起。

男爵府

牛年勳章

無零用錢,新年錢都要上繳.
家姐唔肯阿媽叫佢寫借条,
大左還比佢。
大左佢哋都唔記得左

首頁
12345...6

尾頁

跳至