自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友今年小一,課本d字深左好多,有d字我都唔識,要叫佢問返補習老師,自己英文真係唔係咁好啦,擔心會影響佢英文程度

男爵府

你都唔識,咁可以一齊查詞典,再加上有補習老師,可以追嘅。我自己喺香港時英文好差,可能六年級只有小二程度嘅英文,後來屋企移民,我3個月就可以跟番進度喇,因為我日日不停睇英文電視同戲,放心小朋友學語言好快好叻

子爵府

回覆 big欣 的帖子

無咩直接關係, 你教唔度俾人教, 最緊要提起佢學習興趣, 我英文都唔係好得, 我個女靠自己英文超好, 你做到既係多帶佢去圖書館, 培養佢睇書既習慣, 搵d有趣味既英文興趣班佢上, (唔係補習), 睇下英文卡通片

子爵府

咁唯有靠補習老師,補密啲,俾英文卡通/故事書佢睇,買點讀筆,盡量創造語景。教佢自己查字典,聽讀音,自主學習,乜嘢學科都有好處。

你肯承認自己英文唔好,已經係好嘅開始。因為你會搵方法補足,我見有啲家長英文麻麻地但又堅持自己教,先至拉慢小朋友嘅進步。

男爵府

比人教。我自己A Level得c半桶水,唔會自己教。

琥珀宮

big欣 發表於 21-11-9 10:17
小朋友今年小一,課本d字深左好多,有d字我都唔識,要叫佢問返補習老師,自己英文真係唔係咁好啦,擔心會影響佢 ...

唔會啦,我父母都唔識英文啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

點會,我仔英文好過我n倍,我問親佢都一定答到我。
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

家長英文好加上肯花時間在小孩身上當然最好,但是沒有這個條件也不用強求,你可以專注多點為小孩創造英語環境,培養跟英語有關既興趣。在學習語言上外力有多厲害都不及小孩自己的主動性。
It's not that I'm so smart, it's just that I stay with problems longer.

子爵府

講開又講,家長叻未必小朋友叻。我老公外國土生土長,佢教英文係話「咁樣先順口呀嘛,你讀出嚟咪知唔順口唔啱囉」

我同阿女講嗰啲咩gerund, present/past participle, part of speech, bare infinitive…老公全部唔知係咩,(當然俾個例子佢佢會知)但係點樣運用,都係話順唔順口

所以好嘅老師,係引導到學生點樣運用英文

子爵府

回覆樓主:

唔好慳,搵人教文法、閱讀理解, 可以的話入讀英文小學(官津都有), 語境很重要。

大宅

小朋友今年小一,課本d字深左好多,有d字我都唔識,要叫佢問返補習老師,自己英文真係唔係咁好啦,擔心會影響佢 ...

點都有關係,屋企有人英文好,自然可以多d用英文同小朋友溝通,小朋友講得多就自然進步得好快

伯爵府

虎到金來勳章

我英文唔叻, 但我2個小孩都係自學, 平日睇多D英文YOUTUBE, 打機都係同唔同國籍既人去溝通, 最緊要有興趣.

水晶宮

唔係la……….雖然我2公婆英文都算可以,夠用,但同我個女比,差太遠………..佢自少養成睇書習慣,對上中學、大學好有幫助,見佢暫時上到大學,讀得好輕鬆。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 笑得好勳章

幫佢搵補習

珍珠宮

英文分聽寫讀講…..

家長英文詞彙唔夠可以查字典,最緊要係伴讀,培養佢嘅閱讀習慣好緊要,要由細做起,大大下就會自己來…..閱讀得多,詞彙足夠,作文先會寫得好…..寫作亦要同小朋友勤加練習先會好…..坊間有課程有利閱讀,亦有課程係專門寫作….

英文文法又係另一樣嘢,如果自己教唔掂就外判……

聽同講就搵外籍嘅老師教…..

侯爵府

wtcys 發表於 21-11-9 10:52
唔好慳,搵人教文法、閱讀理解, 可以的話入讀英文小學(官津都有), 語境很重要。
...

補習係睇需要

最重要係提供良好英語環境,大量伴讀,引起佢興趣,將來可自學

當初用家堅持讀英小係正確,程度高,升名英中零適應

水晶宮

我父母英文都唔好,而我自問係唔錯的(AL攞A,返工對老細唔係香港人所以全英文,去旅行常被以為係美國人)。當年冇補習班。我嘅英文「補習老師」就係少女雜誌、少女小說(當然後來 upgrade 到正經啲嘅文學)同電視台播嘅電視劇。我父母做嘅就係由細培養我閱讀習慣(最初佢陪我睇係睇中文書,但唔緊要,至少我自細喜歡睇書),同埋我大少少時唔好管我睇咩。

所以我覺得唔需要太擔心。有去補習班應該都幫到啲。你可以多啲帶佢去圖書館借書,同埋俾佢睇適量嘅英文卡通/節目。建議裝 Netflix,有個專用 KIDS 版面,內容會較合適同安全。Youtube有好多嘢睇但大人一定一定要監督住用。可以針對小朋友興趣,搵返有關專題嘅圖書/雜誌/節目嚟睇。

大宅

所以自己都應該不斷增值

伯爵府

唔係,父母英文唔好只要肯俾心機舖排,孩子英文亦可以好好。

侯爵府

完全冇關係
佢有興趣認真學就自然會好

首頁

尾頁

跳至