自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我同先生英文都唔算好,所以外判比人教,我仔英文好過我地,超碼同外藉老師傾計沒問題。

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

唔多關事
我仔英文好我好多
佢睇Youtube,都係英文,睇明珠台唔洗字幕都睇得明,我就唔得
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

伯爵府

回覆樓主:

有影響,但唔一定,
我同C6英文差,但不停有中英文書供應比佢地(借/買),日日陪讀,基本上佢自己喺屋企冇嘢做,隨手拎起本書睇,就算佢出街都會拎定本書,而家小三,無補習,其本上可應付英小英文,英文同常識(英文)唔使溫書
但老師教英文文法,基本上佢唔知點解,佢話佢憑直覺填落去

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

除左幼年時伴讀,我從來冇教仔英文,尤其係讀音,佢學校老師已經主要係講英文,出面搵人教都係英語母語嘅,我自己梗係唔教啦!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

上一代好多人唔識英文,而家我地好多人識英文喎。

大宅

big欣 發表於 21-11-9 10:17
小朋友今年小一,課本d字深左好多,有d字我都唔識,要叫佢問返補習老師,自己英文真係唔係咁好啦,擔心會影響佢 ...

唔一定,最緊要培養到小朋友對英文既興趣,製造多d英語語境,自己本身英文都唔好,不過就有用一d英文教材幫助我帶住細女學英文,我地用d mind & the prince

珍珠宮

無直接關係,試想一下如果小朋友父母英文了得但忙於工作,小朋友喺缺乏英文語境下又點會英文好呢?

侯爵府

如果平時有閱讀英文書,文法根本好易上手

小學自小一起連寫作都嚴執文法
呢樣真心好,唔使家長操心
學校要求高,學生一定要跟

侯爵府

我覺得要有那條慧根, 父母英文唔好可以因為環境或者懶惰冇學好, 但唔係學唔好, 到仔女呢代就可以督促住學好英文。而如果本身父母都冇那條語文的根, 仔女都忟忟地

珍珠宮

回覆樓主:

唔一定
一齊學都得,我囝囡英文好我十倍

公爵府

小朋友今年小一,課本d字深左好多,有d字我都唔識,要叫佢問返補習老師,自己英文真係唔係咁好啦,擔心會影響佢 ...

官津學校,即使一線地區小學,小一的課本不會太吧?是私小/直資?
不明白不緊要,goggle 好方便。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

水晶宮

回覆樓主:

唔係,我認為家長肯花時間係細路身上就算英文唔好,細路都會好。

我英文都唔好,bb2歲開始每日會有4個鐘內英文學習,會有讀故事,睇phonic, 遊戲學英文 ,實際出街帶佢識生活中會見到的生字。 到佢k2 時已經完成ort level5, k3時已經可以做5年班的閱讀理解。同外國老師流利對答

老師讚佢語音好多地同準確,我唔係想 炫耀,只係想講比你知,每日想佢學野之前我都要花大量時去查字典查正確發音,預備大量教材,遊戲,佢玩得好開心,我其實好辛苦,但值得。

珍珠宮

不-定,但叻小朋友有專業家長及一早起步…幼兒園教初小,初小時教初中,初中教dse

公爵府

好媽媽勳章

唔關事、以前既人大多數父母都唔理功課,咪一樣有大學生

水晶宮

回覆 big欣 的帖子

我英文唔叻, 教小朋友都要諗, 隻隻字都識, 但唔明點做, 而家好深, 下年要投降比人教

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

s0650993 發表於 21-11-9 10:50
講開又講,家長叻未必小朋友叻。我老公外國土生土長,佢教英文係話「咁樣先順口呀嘛,你讀出嚟咪知唔順口唔 ...

佢識咪知道咩叫順口,我地唔識,讀到港式音先覺順口,同佢所覺得識嘅係完全不同

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

我係女啲細路K3時送出去被人教,費事教錯晒

水晶宮

唔一定,朋友會考英文唔合格,個女入到b1

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我英文都唔叻,咪一星期五日搵外國人同佢傾計教佢law,而且我仔幼稚園開始已經係外國人教佢phonics,所以同外國人傾計佢冇乜問題。

首頁

尾頁

跳至