0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章

以前bb好似無咁多有濕疹,而家身邊既媽媽朋友10個有8個既bb都有濕疹,有d都幾嚴重

禁止訪問

大宅

2024年龍年勳章

咁我又無試過統計過,不過香港既天氣係易有濕疹
唯有揀d天然d既野食或者奶粉,最好係無激素果d

複式洋房

男爵府

yeungtima 發表於 21-11-10 15:06
以前bb好似無咁多有濕疹,而家身邊既媽媽朋友10個有8個既bb都有濕疹,有d都幾嚴重 ...

而家轉冬又乾躁濕疹好易復發架!
要預防最好由內在做起,我b 就飲緊皇家美素有機奶粉,成份天然,皮膚之前有濕疹都慢慢退左好少返發。

複式洋房

我都發覺依家多啲BB有濕疹,唔知關唔關空氣質素嘅問題?又或者依家多咗好多有化學成份嘅產品,刺激到濕疹發作呢🤨 食物方面,最好揀有機啦 天然成份

別墅

以前應該都唔少,我有唔少同事都有,可能以前未做父母唔多覺

大宅

回覆 yeungtima 的帖子

係呀,而家真係好多bb有濕疹,其實都有可能同媽媽或者bb嘅飲食有關係㗎!我都有媽媽朋友,由陀b到出世餵緊人奶都無乜點戒口,搞到bb成個背脊都起哂濕疹,睇見到陰公!跟住bb開始加固個時,朋友仔開始轉比奶粉佢bb飲,好彩佢用皇家美素有機奶粉咋,bb嘅濕疹由開始好嚴重,去到搽類固醇,飲左有機奶粉之後bb嘅濕疹有好轉好多!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

完全同意,以前我地阿媽年代,邊有呢啲野,可能係環境污染,天氣都唔同晒。所以宜家都會食啲有機肉/菜。BB食既,真係揀有機安全啲,有保證

別墅

近期天氣又乾燥 都好易令Bb 敏感
我之前Bb 塊面都易敏感 由一小撻到一大撻都試過 之後轉左皇家有機奶粉 同埋我成日幫佢搽保濕 我覺得佢體質好左
而嫁轉天氣 都冇咁易敏感 塊面好快哂
建議媽媽在BB訓覺前都幫Bb 搽返D 保濕膏 開埋加濕器

大宅

ssssum 發表於 21-11-11 19:53
揀奶粉果陣,我都特登揀illumx organic,夠晒天然,bb無咁易敏感

呢隻幾好,聞落去無咩甜味,無激素又無農藥,比bb食得放心d

大宅

nikki_yin 發表於 21-11-11 19:58
完全同意,以前我地阿媽年代,邊有呢啲野,可能係環境污染,天氣都唔同晒。所以宜家都會食啲有機肉/菜。BB ...

以前環境未必許可,但而家覺得有得比bb食得好d就食好少少

複式洋房

2021可愛聖誕B勳章

上個星期轉凍, 我囡都濕疹翻發, 真係要勤力啲保濕

水晶宮

多咗濕疹唔出奇
奇怪在我兩公婆無敏感,大女皮光肉滑,細女由頭皮到腳指都有濕疹。。。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至