家庭理財

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

大家好,

本身已有意外保和住院保,現想購危疾,看過多間保險,有部份寫明原位癌,幾多種包保危疾,有無儲蓄成份等,我太蠢有點混亂。

我想保單包保男性危疾和原位癌,請問大家有無推薦保險公司?

謝謝大家!

大宅

mrs.so 發表於 21-11-12 08:51
大家好,

本身已有意外保和住院保,現想購危疾,看過多間保險,有部份寫明原位癌,幾多種包保危疾,有無儲 ...

我一家大細都係買純危疾,包括原位癌, 純危疾相對上平好多,但只係賠一次

公爵府

prettyi 發表於 21-11-12 12:59
我一家大細都係買純危疾,包括原位癌, 純危疾相對上平好多,但只係賠一次
...

我都有留意此項。

請教甚麼危疾叫一筆過賠償?有部份保險公司只有最高上限索償,是否沒有一筆過賠償?

謝謝你回覆!

別墅

prettyi 發表於 21-11-12 12:59
...

你買邊間,thx

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

公爵府

Jforjudy 發表於 21-11-14 05:39
問Agent的話,通常只可sale返自己公司啲保險產品,如果真係想要全面啲嘅產品比較,建議搵broker咨詢。

其 ...

我見AVO、Bowtie、FWD、Wecare(blue)有包原位癌,我睇條款時有幾間有註明中風、心臟病、男女性器官癌症等幾種是否全包保障,相對保費較貴,一般純危疾不包以上就較平,我想弄清晰一般危疾保是touchwood幫助過度生活開支減輕負擔醫療費用,而原位癌(即以上幾間,例如:bowtie戰癌保300,好似不保事項較清楚)。

請教問原位癌危疾產品為何唔值得買,已經過哂時,意思是?

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

mrs.so 發表於 21-11-14 08:02

我見AVO、Bowtie、FWD、Wecare(blue)有包原位癌,我睇條款 ...
危疾係當你有重病而無法工作,佢就會畀一筆過嘅生活費畀你。所以如果你係要份保險for 醫療費用,咁應該係要買醫保

我自己有份BUXX高端醫保,佢就講到會保埋癌症治療嘅費用,同埋有再top up埋佢個危疾plan,touchwood瀨左野都可以有一筆錢賠番,你可以參考吓

大宅

mrs.so 發表於 21-11-12 13:12

我都有留意此項。

危疾賠償係睇你買左幾多保額,50萬就賠50萬,100萬就賠100萬,通常嚴重危疾就一筆過,早期危疾,原位癌就賠保額20%,我既理解係咁,保單都有寫明

大宅

joanchan0898 發表於 21-11-12 15:41
你買邊間,thx

我買左宏X

子爵府

mrs.so 發表於 21-11-14 08:02

我見AVO、Bowtie、FWD、Wecare(blue)有包原位癌,我睇條款 ...

佢意思係唔包原位癌既保險已經out,唔駛買,而家市面既plan基本都包左原位癌

我無咩研究,但我見網上評分FWD幾好 ,我自己買左另一間,不過買完都好亂

公爵府

nben 發表於 21-11-15 14:09
危疾係當你有重病而無法工作,佢就會畀一筆過嘅生活費畀你。所以如果你係要份保險for 醫療費用,咁應該係要 ...

謝謝你,我明白了!

你講既buxx 我有過好似高端3000萬,不過要墊底費既一年保費好似超過18000元

公爵府

prettyi 發表於 21-11-15 15:26
危疾賠償係睇你買左幾多保額,50萬就賠50萬,100萬就賠100萬,通常嚴重危疾就一筆過,早期危疾,原位癌就 ...

你解釋後我明白一筆過意思。我有睇幾間承保條款內容,因擔心原位癌、中風、心臟不受保,想了解清楚才決定。

謝謝你!

公爵府

Robinrobinrobin 發表於 21-11-15 15:45
佢意思係唔包原位癌既保險已經out,唔駛買,而家市面既plan基本都包左原位癌

我無咩研究,但我見網上評分 ...

我初誤會是否不值得買意思,記是看見多間有寫明包保原位癌、中風等,我又係蠢人一個,怕買錯不適合保險浪費金錢。

FWD我都見網上評分幾高,但有無留意bowtie不包事項較清晰,所以仍考慮中。

謝謝你。

複式洋房

mrs.so 發表於 21-11-12 08:51
大家好,

本身已有意外保和住院保,現想購危疾,看過多間保險,有部份寫明原位癌,幾多種包保危疾,有無儲 ...

好少聽男性危疾,依家好多間保險公司都有包原位癌。
其實最緊要都係搵間保險公司夠大夠穩陣,如果唔係d保單轉黎轉去,好煩ga。

點解你唔搵返你自己意外保同住醫保果agent 問下?

公爵府

花都城 發表於 21-11-15 17:00
好少聽男性危疾,依家好多間保險公司都有包原位癌。
其實最緊要都係搵間保險公司夠大夠穩陣,如果唔係d保 ...

問過了,保單包保事項相對較少,其他較清楚和較多。

我都想一間買齊,但問過後感覺不太合適,所以向其他保險公司了解。

謝謝你!

首頁

尾頁

跳至