自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆 rebecca0113 的帖子

我仔都係YEAR 2, 有D堂可以選擇返唔返, 或者ZOOM

侯爵府

因為讀副學士目的入大學, 所以依2年係讀得好辛苦,否則入唔到大學浪費時間, 大學生已經係入了大學分別就係咁

侯爵府

咁又唔係, 大學生都要努力, 唔夠分升唔到班, 畢唔到業嫁

男爵府

rebecca0113 發表於 21-11-12 11:38
我囝今天year 2
佢今年個schedule係一星期要返4日學
但到而家佢都好小返學,有時一星期返得果1-2日,問佢佢 ...

返幾多日在乎於reg 科, 佢鍾意group一齊上,我大女今年final, 呢幾年都係返3日, 有時上zoom,所以成日見到佢, 細女year 1, 返5日, 得1日zoom, 成日吾見人, 我又無諗到hea, 只係佢地自己管理時間ok就得, 同埋呢個sem就完, 應該冇咁緊張

我有一個幸福家庭, 大小姐Christy, 二小姐Chloe, 兩位小姐日日激到我飛起, 不過有佢地又真係好開心 :-D  :-D  :-D

侯爵府

rebecca0113 發表於 21-11-12 11:48
咁即係副學士就要努力讀書目標上返大學
大學生已經無咩可以再努力等畢業
...

婚前 你都努力d la, 婚後 緊係輕鬆d

wcpcelia    發表於 21-11-14 16:39

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

micsin 發表於 21-11-12 13:39
婚前 你都努力d la, 婚後 緊係輕鬆d

你個比喻好正

伯爵府

回覆樓主:

我女今年final, 佢話副學士+year 3 chur 盡夠分,今年悠閒咗,一星期返2-3日,走去搵 PT.

大宅

rebecca0113 發表於 21-11-12 11:38
我囝今天year 2
但到而家佢都好小返學,有時一星期返得果1-2日,問佢佢 ...

大學係咁,以前有啲同學可以砌到一日不用上學。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

因上堂不點名,有些大學生組隊,每科派一位同學上堂,其他人抄佢。

很多人要做pt賺生活費養自己,走堂係可以接受。
但如果純粹因為懶而組隊輪流上堂,就唔係咁好

外國教授隔離21日也要回來返工,唔通唔想賺人工?學生的籍口居多

子爵府

rebecca0113 發表於 21-11-12 11:48
咁即係副學士就要努力讀書目標上返大學
大學生已經無咩可以再努力等畢業
...

我仔住宿舍,一星期返4日學,星期六返來見佢都好多野做
仔話大學生都要夠分先畢到業

公爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

教授會將堂課放上網,自己上網睇返就得。

禁止訪問

珍珠宮

我覺得讀到大學,上吾上足堂吾係太重要,睇結果(即係 GPA) 重要 d

侯爵府

畀面勳章

daijuju 發表於 21-11-12 12:22
我覺得要睇你讀咩科同修幾多科,個個唔同

係,唔同科好唔同。

我地以前讀大學,文科果啲勁得閒,文科好多科只需要上Lecture 就得,lecture又唔會點名,成日去做兼職。我地讀工程就忙好多,啲工程科又要lecture 又tutor 又lab,上堂時間多過文科科目好多。不過我都試過有一個sem一個星期有一日上9:00一堂,之後到2點先有堂,我成個sem 9點果堂只上過第一堂同最後一堂就去考試,考試成績幾好㗎

公爵府

我囝今天year 2

吾係和,我女都係year2,佢日日都要返和。

子爵府

視乎你個仔邊一科,如果佢揀嗰啲堂係好大班學生,好多都會係zoom 教學的

男爵府

我囝今天year 2

我囡都係揀左一星期返4日學果啲時間嘅堂,最後都唔會返足,走堂, 尤其是朝早上嘅堂,所有大學生都會咁,最緊要交足功課同考試出現就得,好自由。
副學士好似係返足5日全日,冇得走堂,咁貴學費仲走堂,咪好嘥?

大宅

wcandtt 發表於 21-11-12 12:11
我仔讀科大,成日要返學,又多功課又多測驗,都幾辛苦下。

記得好耐以前科大花名Hong Kong University of STRESS and TENSION

水晶宮

雲卷雲舒 發表於 21-11-12 14:38
記得好耐以前科大花名Hong Kong University of STRESS and TENSION

改得好!

我本來叫佢入港大,同科,冇咁辛苦,但佢又唔肯

水晶宮

我囝今天year 2

我女yr 4
佢個schedule冇day off添!即係基本上日日都要返,一個鐘左右到五六個鐘,但佢成日唔知做乜,一係話個教授改咗online,一係佢自己唔上,走堂。但係佢有返part time/ intern。又要做final year project 同畢業論文,見佢係好忙嘅只係忙其他而唔係返學
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

首頁

尾頁

跳至