自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)]但由嗰時開始之後我就唔妥TVB到而家, 咁咪唔好去囉, 或TBB由嗰時開始, 跟本都無邀請過佢上TBB!

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%A8%9B%E6%A8%82/700441/%E9%84%AD%E4%B8%AD%E5%9F%BA%E4%B8%8D%E6%BB%BF%E8%A2%AB%E8%A6%81%E6%B1%82%E6%94%B9-%E7%84%A1%E8%B3%B4-%E6%AD%8C%E8%A9%9E-%E6%8B%92%E4%B8%8Atvb-%E7%94%B1%E5%97%B0%E6%99%82%E9%96%8B%E5%A7%8B%E6%88%91%E5%B0%B1%E5%94%94%E5%A6%A5

[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)]鄭中基(Ronald)當年憑一首《無賴》唱到街知巷聞,不但勇奪多個樂壇獎項,更擊敗陳奕迅的《夕陽無限好》奪得《2005年十大勁歌金曲頒獎典禮》金曲金獎!不過近日Ronald拍片回顧過往的經典MV時,就大爆當年被TVB要求改《無賴》的歌詞,令他耿耿於懷,甚至拒絕再亮相TVB!

[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)]Ronald在片中講到TVB節目《勁歌金曲》當時規定要求有自己版本的MV:「多數我唔記得嗰啲都係以前《勁歌》拍㗎,TVB要自己Version嘅MV,所以好多時我哋就統一咗佢,無謂拍三四次。」但他就大爆原來《無賴》被要求改歌詞:「《無賴》有句歌詞TVB一定要我改咗先可以參加《勁歌金曲》,就係『曾話過要戒煙,但講了就算』,佢唔知點解唔畀我講戒煙,我就特登要入過錄音室錄過另外一句歌詞『要儲錢但講了就算』。」

[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)]對於自己的作品被要求改歌詞,只是為了上TVB節目,Ronald相隔十幾年後再提起此事仍大感不忿:「總之呢個喺我嗰陣時開始嬲TVB,而我嬲TVB之餘,我嬲返自己公司,點樣可以一個Artist嘅歌,為咗一個電視台你走去改兩隻歌詞,淨係for佢?但嗰陣時就算啦,就錄咗佢因為公司問題啦,就要做嗰件事,但由嗰時開始之後我就唔妥TVB到而家,到而家咁多年嚟你哋未見過我喺TVB出現過!等如你話Michael Jackson嚟,我唔鍾意你隻歌叫《Billie Jean》喎,你淨係可以唱《攞嚟賤》,咁人哋會唔會睬你呀?係咪先?」

[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)]雖然Ronald愈講愈嬲,但其實當年TVB版MV的部分歌詞作改動後,點擊率都好高,而亦有網民表示當時因電視台受規管,所以不能出現「煙」及「酒」的字眼。Ronald在2000年因在飛機上醉酒鬧事而令他的事業走下坡,他更多次因情緒暴躁事件而形象插水,後來他轉型成為喜劇演員,事業逐漸有起色,直至2005年憑一首《無賴》翻身,翌年再與梁漢文、方力申一起主持TVB綜藝節目《美女廚房》,收視高企,風頭一時無兩!而近年雖然Ronald未有再亮相TVB,但就有上ViuTV《Chill Club》宣傳新歌,亦有拍攝ViuTV劇集《暖男爸爸》,依然大受歡迎!

伯爵府

好耐無見過佢出鏡, 點解而家個樣咁嘅 好蒼老咁

伯爵府

改一句歌詞咋喎!又唔係叫佢切手指,咁都話要嬲左大台,佢好少器囉!

唔好同我講佢什麼原則,出嚟社會工作,有時要識做人先可以生存,佢以為自己係大帝。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

咁委屈就唔好上喇 唔知以為自己好受歡迎!

水晶宮

回覆樓主:

以為自己係大帝?

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

哈!我成日以為呢首歌係陳小春唱嘅

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

我都相信係後者

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

無賴之後至做美女廚房?咁即係佢講大話啦!為咗無賴嬲tvb而唔上tvb, 但又主持咗好多集美女廚房

男爵府

回覆樓主:

曾話過要戒煙,但講了就算
Tvb有什麼考慮?

男爵府

回覆樓主:

仲攞Michael Jackson同佢俾,佢以為自己世界級?

happylife28    發表於 21-11-29 03:46

珊瑚宮

回覆樓主:

陳年舊事, 又明顯刷存在感
又話tvb老人台無人睇, 但點解每件過左viu, 一定提tvb
唔提tvb就無話題, 無存在感

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

搵Michael Jackson 同自己比呀?慳D啦!

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

popocat 發表於 21-11-13 19:32
無賴之後至做美女廚房?咁即係佢講大話啦!為咗無賴嬲tvb而唔上tvb, 但又主持咗好多集美女廚房
...

咪係,又話個時開始唔妥TVB, 但又一直接job拍美女廚房?都好矛盾喎,甘有「糧支」嘅?

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

應該堅持唔改嘛!
同yc一樣咁冇骨氣,笑死

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

當年電視尺度好似唔可以有煙酒字眼,TVB都要遵守呢啲規例架喎!你估TVB得閒得制好想改你果句歌詞咩?又盲塞又扮大牌!
依家仲要攞出來講,又話嬲到咁多年都唔上TVB。好心咪扮晒大牌啦,實情係TVB咁多年都無再邀請你,你條氣唔順掛?

jrbady    發表於 21-11-29 09:20

伯爵府

.........

子爵府

無人有興趣睇佢喎

happylife28    發表於 21-11-29 03:47

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

咁小事又要嬲又成,轉頭美女廚房捧紅咗你有冇識感恩呀?!

子爵府

回覆樓主:

係咪金主俾劇本佢,鄭生剩諗住收錢無考究過時間問題

首頁
12345...7

尾頁

跳至