自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

子爵府

回覆 海綿大哥 的帖子

左行右企係幾十年前的講法, 而家己攺左扶手電梯係唔應該行, 因為咁樣對疏通人流係快好多. 但D人改唔到. 其實己做過研究, 比較過左行右企同兩邊都企邊樣快. 結果係兩邊都企疏通人流係比左行右企快好多. 左行右企成日令到一條長隊係右邊, 左邊無人敢走去企, 攪到好慢. 好多人其實唔想行, 但因為右邊條隊實左太長, 唯有行左邊迫住要行. 但大部份人仲係好似你咁, 無知. 你話企左邊d人好黑人憎, 我就覺得佢地好勇敢做好多人都唔知但其實係對的事. 其實MTR 已不斷教育人企兩邊先係正確. 同埋想行跟本是應行樓梯, 扶手電梯係用黎企的.

男爵府

海綿大哥 發表於 21-11-14 21:32
如果冇左行右企嘅使用共識,
大家解唔解釋到點解每日繁忙時段mtr扶手電梯都係左行右企嘅人潮?
企係扶手電梯一左一右唔行完全好心安喎,我陪老人家搭扶手電梯都係咁,佢一面扶住手帶,我在另一面扶住佢。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

疫情初期未強制帶口罩時 試過隔離扶手電梯 有個人冇帶口罩係度咳, 佢仲要向住我果邊....我就怕怕
之後, 一定同隔離扶手電梯保持最遠距離

男爵府

owen2012 發表於 21-11-14 22:20
呢個PO就應該上東張啦,宣傳下吖嘛,好鬼多年前係聽過左行右企嘅,不過都真係冇咗N年啦,連日本都立例唔可 ...

其實都好,不論邊個方法都好,起碼大家有個共識。

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

請緊握扶手,切勿在電梯上走動

子爵府

大家解唔解釋到點解每日繁忙時段mtr扶手電梯都係左行右企嘅人潮?

"不過睇得出bk好多師奶生活節奏都比較悠閑" 你錯了, 研究比較過左行右企攪到成件事仲慢, 因為大部份人想企但就得返一邊(右邊), 要多好多時間D人才走晒.

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

而家啲電梯唔安全
自己生完又補得唔好
睇唔出嘅骨痛
都係企定定好啲
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實已經唔再鼓勵左行右企,電梯上不應走動

大宅

whyyou 發表於 21-11-14 22:28
update 下自己啦,仲停留喺幾十年前左行右企嘅年代,港鐵公司幾年前都講咗當年宣傳左行右企係唔啱,你真係 ...

update?
咁你解釋到每朝mtr電梯,點解上班族全部都好自覺咁左行右企未?定係所有上班族都如你所講,個腦未update?你咁update,不如你試吓聽朝喺中環、上環或者金鐘站特登棟喺左邊阻住人潮行,睇吓你敢唔敢咁做?日日都發生緊嘅事話幾十年前喎。

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

意見唔岩聽就要話人C9呀
悠閒呀,唔趕時間……
地球就快為你而轉了

郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

禁止訪問

牛年勳章

禁止訪問

牛年勳章

大宅

海綿大哥 發表於 21-11-14 22:51
update?
咁你解釋到每朝mtr電梯,點解上班族全部都好自覺咁左行右企未?定係所有上班族都如你所講,個腦 ...

就係因為太多你啲咁嘅人。睇完唔明你就去問港鐵 http://www.mtr.com.hk/ch/customer/main/Escalator_Safety_Campaign_2015.html

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

Simsim12 發表於 21-11-14 22:58
就係因為太多你啲咁嘅人。睇完唔明你就去問港鐵 http://www.mtr.com.hk/ch/customer/main/Escalator_Safet ...

對,我都想講
就係因為有樓主d咁既人…

郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

子爵府

回覆 海綿大哥 的帖子

咪就係好多人都唔敢企左邊, 攪到左行係錯但係改唔到.

大宅

海綿大哥 發表於 21-11-14 22:51
update?
咁你解釋到每朝mtr電梯,點解上班族全部都好自覺咁左行右企未?定係所有上班族都如你所講,個腦 ...

仲唔明,可以問埋機電工程署

https://www.emsd.gov.hk/filemanager/tc/content_194/32nd_EnM_Safety_Newsletter.pdf

禁止訪問

大宅

happylife28 發表於 21-11-14 22:54
Sorry 喎, 我絕對夠胆企右邊, 仲成日係咁企, 以身作則話畀你呢類思想過時的人聽, 左行右企已經 OUT OUT OUT ...
真係唔好意思
我90後,仲讀緊大學,唔想俾阿姨叫到咁老
你肯企右邊咪乖囉,唔使要夠膽喎。定你想講你敢企左邊呀?記得唔好得個講字,第二朝去mtr試吓,以身作則,教育下全港上班族,等你改變風潮呀

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我覺得要人讓左邊比佢地行果d人乞人憎d,自己想快,但又唔早d訓,又唔早d起身,又唔早d出門口,自己趕時間就要成村人讓佢行,搞到想企定定既人得返右邊企,排哂大隊,要犧牲自己既時間去成就自稱好趕時間既人。

maman0720    發表於 21-11-14 23:08
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

禁止訪問

牛年勳章

首頁
45678...11

尾頁

跳至