自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

琥珀宮

幾驚d人嘈下又放豬歸山

珍珠宮

回覆樓主:

其間一名自稱為「野豬關注組」的幹事突然越過封鎖線,向野豬方向衝過去,隨即被數名警員撲倒在地上,而野豬亦被嚇得四散。

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2276604/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E6%BC%81%E8%AD%B7%E7%BD%B2%E5%87%BA%E5%8B%95-%E9%BA%B5%E5%8C%85%E6%94%BB%E5%8B%A2-%E5%9C%8D%E6%8D%95-7%E9%87%8E%E8%B1%AC%E4%B8%AD%E6%A7%8D%E9%81%AD%E5%8D%B3%E6%99%82%E4%BA%BA%E9%81%93%E6%AF%80%E6%BB%85

關注組想點,好危險

伯爵府

誘殺野豬,實有報應。

男爵府

但唔係話佢地誤闖巿區先要殺咩?後來廿隻本身響山上面,係特登用食物引佢地落黎喎。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

http://cablenews.i-cable.com/ci/news/article/37/776899

捉野豬令後首次圍捕 漁護署於深灣道捕七隻野豬 用藥物注射作人道毀滅2021-11-17 23:09:02
【有線新聞】漁護署在深灣道圍捕了七隻野豬,並注射藥物人道毀滅,是當局宣布捕捉在市區出沒的野豬後首次行動,有關注團體到場抗議。

晚上約8時,漁護署人員在深灣道一處山坡拉開圍網困住兩隻野豬、雙方對峙。漁獲署人員用麵包做利誘,獸醫多次向野豬發射麻醉藥,小野豬率先倒地。大約十分鐘後,體型較龐大的野豬亦敵不過麻醉藥、倒臥在地。多個漁護署人員上前合力將兩隻野豬抬走,再將麵包放在路面。十幾隻野豬一湧而上,食完地下的麵包之後散開。一名野豬關注組成員衝過去,被警員制服、之後帶走。

漁護署人員就在附近繼續捕捉,全晚行動捉了七隻野豬,期間深灣道部分路段要圍封。

今次是政府上星期五宣布捕捉、人道毀滅在市區出沒的野豬後,首次圍捕並成功捕捉野豬。

水晶宮

2024勳章

daijuju 發表於 21-11-17 23:40
其間一名自稱為「野豬關注組」的幹事突然越過封鎖線,向野豬方向衝過去,隨即被數名警員撲倒在地上,而野豬 ...

該名姓黃的野豬關注組幹事被警員帶回封鎖線外,他向在場記者表示,政府在2017年底推出捕捉及避孕計劃,希望控制野豬的繁殖數目,一直相安無事

點為之相安無事?有報導話17年前每年一兩單被野豬襲擊受傷事件,17年後每年10單,大幅增加
豬的命係命,人的命就唔係命?

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

希望上次東張影到坐的士去餵野豬嗰位婆婆睇到呢單新聞,係佢好心做壞事

kekka    發表於 21-11-19 11:52
la_source    發表於 21-11-19 11:51
ada0707    發表於 21-11-19 09:15
yeung_ma    發表於 21-11-18 15:47
LamVff    發表於 21-11-18 10:33
esmehouse    發表於 21-11-18 08:56
esmehouse    發表於 21-11-18 08:56
goldpiglet    發表於 21-11-18 00:23

伯爵府

czl115 發表於 21-11-17 23:44
該名姓黃的野豬關注組幹事被警員帶回封鎖線外,他向在場記者表示,政府在2017年底推出捕捉及避孕計劃,希 ...

其實地球每日殺成千上萬的豬,點解殺幾隻野豬就嘈嘈閉,大家都係豬啫,個班關注組人仕食唔食豬?

emilypyhui    發表於 21-11-19 20:43
yeung_ma    發表於 21-11-19 09:16
賭神    發表於 21-11-18 19:12

大宅

好媽媽勳章

Apple011 發表於 21-11-18 00:02
其實地球每日殺成千上萬的豬,點解殺幾隻野豬就嘈嘈閉,大家都係豬啫,個班關注組人仕食唔食豬?
...

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

somehow 發表於 21-11-17 23:42
誘殺野豬,實有報應。

JM你係信佛,食素?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

該名姓黃的野豬關注組幹事被警員帶回封鎖線外,他向在場記者表示,政府在2017年底推出捕捉及避孕計劃,希 ...

係囉, 野豬重貴過人, 唔明囉

男爵府

...

如果野豬傷害佢哋的小朋友和主子,佢哋就唔會咁講

珍珠宮

GOOD!千其唔好比人嘈幾嘈又跪低呀!

侯爵府

誘殺野豬,實有報應。

加拿大魁北克有狩獵保護區, 一班人攞住槍去殺鹿, 跟住燒嚟食

男爵府

Sebastian@ 發表於 21-11-18 00:12
如果野豬傷害佢哋的小朋友和主子,佢哋就唔會咁講

之前一直見野豬佢地都係自己搵野食, 有時見到有d豬仔仲覺得好得意,
覺得唔理佢都冇咩問題, 但自從有次係公園有隻大野豬,
管理員想慢慢趕返佢上山, 點知佢突然衝向個管理員,
雖然冇撞到, 但撞左埋花叢d圍欄度, 個欄撞爛左一大塊,
而且野豬跑得好快, 當時真係覺得原來野豬好危險....

珍珠宮

叫班養豬組去自己找地圈養law,頭先由他衝埋佢,睇吓佢會唔會被班野豬撞
根本針唔拮到肉唔知痛。

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

popocat 發表於 21-11-17 23:52
希望上次東張影到坐的士去餵野豬嗰位婆婆睇到呢單新聞,係佢好心做壞事
...

係吖!呢個阿婆真係間接害死佢地

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

誘殺野豬,實有報應。

大家同樣偷食同樣係哺乳動物,老鼠體積仲要細咁多又唔會襲擊人就可以誘殺? 記得有單仲要係一家大細响老鼠籠

水晶宮

popocat 發表於 21-11-17 23:52
...

係囉,有些人唔知佢太有愛心?就黎老鼠都想餵,我唔反對政府咁做,最好白鴿都搞搞佢

emilypyhui    發表於 21-11-19 20:44

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

...

咪就係!頭先新聞影住嗰個斷估唔會食素囉

首頁
12345...14

尾頁

跳至