自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

tailinlin 發表於 21-11-18 07:43
似,但好想知佢話有人係EK 亂說, 近排睇EK 啲帖無見過類似插神校post 喎,有無人可以派一下花生: ...

我都日日去ek,真係唔覺眼tim,失敬失敬

男爵府

我相信過post 應該講緊考小學..

其實文中呢兩間小學都未出result.. Dgjs 呢兩個禮拜仲in 緊final round, spccps 先啱啱打晒電話call 人final in.

呢兩間都要12月中先會有結果。

因為家長係咪一時太高興亂咁講嘢?

Dgjs 鍾意自信得來唔驕傲嘅小朋友,spccps 一貫低調嘅校風。真係好想祝佢個小朋友好運!

男爵府

Charlotte_mom 發表於 21-11-18 07:49
我都日日去ek,真係唔覺眼tim,失敬失敬

咁可能佢幻想啲人杯葛佢啦

男爵府

阿豬媽@C 發表於 21-11-18 07:49
我相信過post 應該講緊考小學..

其實文中呢兩間小學都未出result.. Dgjs 呢兩個禮拜仲in 緊final round, s ...

佢應該係插班呀,佢有講自己正在讀小學,又講退學,你睇清楚啲

伯爵府

莫失莫忘 發表於 21-11-18 07:31
考小考到精神病?
似喎!

男爵府

不過聽聞今年某間女(半)龍K3 九月有幾位插班生, 而剛好呢幾位插班生上兩個禮拜已收信收到個龍校小學部嘅offer.

會唔會因為咁而比其他人妒忌?令到為家長心理唔平衡,胡言亂語?
(純屬個人猜測)

大宅

tailinlin 發表於 21-11-18 07:52
佢應該係插班呀,佢有講自己正在讀小學,又講退學,你睇清楚啲

冇講讀緊小學。佢係考緊小一、南神小正是呢幾日call 人2nd in (call 大約500 個),另外佐敦小未出offer

伯爵府

Astra00 發表於 21-11-18 07:34
成篇文思維好混亂。人地南區神小叫佢個小朋友面見,佢好似理解為人地已收左佢小朋友。語氣也自信到爆。勁 ...

係囉,都未收就short 左,真慘

圍爐取暖    發表於 21-11-18 12:51

伯爵府

回覆樓主:

看到全球最TOP,
擺明是井底之蛙家長啦

珍珠宮

睇完覺得可笑,佢又可悲,考入咗當然開心,讀唔讀得上先至係重點。

男爵府

回覆 tailinlin 的帖子

唔係呀,插班冇咁早開始。而家係考小學最後階段,而且的而且確南區小學剛剛今個禮拜先打電話call 人second in. (佢一開頭有提到收到電話).
佢講緊人哋話佢霸左龍小個位, 都估到佢插咗入邊間龍幼. 佢應該係K3 剛剛先插入去.

不過說話說得太滿,最後兩間都入唔到的話,我都唔知佢點算..

男爵府

josephbaba 發表於 21-11-18 07:57
冇講讀緊小學。佢係考緊小一、南神小正是呢幾日call 人2nd in (call 大約500 個),另外佐敦小未出offer
...

第一句: 好耐以前, 代表件事唔係最近發生

中間: 佢講緊要退學先揀果2間神校

唔係插班係咩

珍珠宮

佢會唔會FF得太緊要?
好似入硬咁
可能最後site seeing 一下校園就同校長拜拜

男爵府

阿豬媽@C 發表於 21-11-18 08:02
回覆 tailinlin 的帖子

唔係呀,插班冇咁早開始。而家係考小學最後階段,而且的而且確南區小學剛剛今個禮 ...

我剛剛覆咗另一位,你哋睇清楚先
第一句人哋已經寫: 好耐之前…
然後再睇埋中間內容,人哋寫退學慢慢揀邊間神校….

同埋佢話收電話? final in 女拔應該係system 到顯示,另外果間我就唔清楚喇,但好少聽考小final in 會收電話call , 除非係後備位final in 啦。

水晶宮

莫失莫忘 發表於 21-11-18 07:31
考小考到精神病?

同感。

男爵府

鴨鴨比 發表於 21-11-18 08:06
佢會唔會FF得太緊要?
好似入硬咁
可能最後site seeing 一下校園就同校長拜拜

件事得2個可能,一係佢吹水,一係件事係真,但佢有神經病

伯爵府

20091 發表於 21-11-18 08:00
看到全球最TOP,
擺明是井底之蛙家長啦
...

我又係睇到這幾粒字,笑C

男爵府

回覆樓主:

神經病小學?

男爵府

clyl03 發表於 21-11-18 08:10
我又係睇到這幾粒字,笑C

果間算唔算全球最top 我就唔知喇,但果間考IB 成績今年好似係全球成績最好,但入神級大學數量係咪全球最多,相信唔係啦

男爵府

佢令我想起好多年前有一位女孩子,上咗一個電視節目叫做”贏咗起跑線”之類.. 個節目中展示小朋友百般武藝,媽媽信心滿滿佢個女一定考到入到Dgjs.. 全香港人都喺度睇..

呢位小朋友的而且確好叻, 但最後小一新生日冇見過呢位同學出現。後來有人說,呢位小朋友嘅媽媽話覺得佢依家呢間三私一直學校好啲 (好過Dgjs, 所以佢有offer 都唔讀)…

幾年後,終於都係插班插番入女神..

首頁
12345...10

尾頁

跳至