時政擂台

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024勳章

每週8英鎊生活補貼,要記得謝主隆恩香港"理大圍城"兩年後 一位十九歲流亡者的愧疚與掙扎[p=20, null, left]https://www.rfa.org/mandarin/yataibaodao/gangtai/al-11162021135736.html?encoding=traditional

[p=20, null, left](節錄)

[p=20, null, left]走上街頭的“港孩”

[p=20, null, left]兩年前,正是不甘於做一個不問世事的溫室“港孩”,當時還是中學生的他選擇走上街頭抗爭,也在“理大圍城”期間走進了烽火遍地的理大校園。在被圍困數十個小時後,他嘗試突圍逃生,卻隨即被捕。

[p=20, null, left]雖然其後成功“踢保”(拒保候查),但隨着港警步步進逼“秋後算帳”,Ivan一直活在恐懼當中。最終在去年11月5日,他拿着香港特區護照買了一張飛往英國的單程機票,獨自踏上流亡之路;離開香港的時候,連父母都被矇在鼓裏。對於家人,他不願多談,也拒絕重提在香港的抗爭經歷,多番強調“不想拿光環”。

[p=20, null, left]流亡之後 政治庇護邊緣的苦苦掙扎

[p=20, null, left]成功離開香港後不久,港警到他香港家中登門拘捕,並正式以“妨礙司法公正罪”起訴。一線之差逃過牢獄之災的他,19歲就揹負“逃犯”之名,獨自在異國掙扎求存。由於生於1997年主權移交後,他沒有英國國民海外(BNO)護照,到英國後只能申請政治庇護,在等待審批的過程中不能工作謀生,因而嚐盡苦頭。

[p=20, null, left]他透露,初到英國時,曾被在英港人“家長”勞役,限制其人身自由。他之後脫離他們,入住英國內政部提供給庇護者的臨時宿舍。

[p=20, null, left]“是一個很不受尊重,不覺得自己是一個人的住宿,不覺得他們有當我是一個人。來這麼久,曾經有一個手足和我一起住,然後又離開了。其餘都是來自其他國家的尋求庇護者,亞洲人少之又少,香港人現在更只有我一個。”

[p=20, null, left]如影隨形的心理陰影

[p=20, null, left]在庇護者宿舍居住,孤獨之餘,他曾多次被管理宿舍的外判公司員工突擊上門查房,勾起他在“理大圍城”後一年,在香港擔驚受怕,怕被警察上門拘捕的心理陰影。

[p=20, null, left]而除了被突擊查房,他在今年6月接受第一次政治庇護面試。在超過6個小時的查問後,他最終因情緒問題無法完成,庇護申請亦至今懸而未決。他至近日,才獲英國內政部批出每週8英鎊的生活補貼。

[p=20, null, left]“財政方面固然不會過得很好,但最困難的是面對前景的不確定性。政治庇護是一個很繁複的申請,期間不得工作,可能要經常報到,要面對複雜的面試,要交很多不同證據。等待中的不確定性,會增加政治庇護申請者在英國的精神健康負擔。”

[p=20, null, left]“倖存者”的愧疚

[p=20, null, left]流亡英國一年,至今未成功獲批政治庇護。 Ivan和一班朋友成立在英港人組織“港援”(Hong Kong Aid UK),旨在以自身經歷支援離開香港尋求政治庇護的同路人,爲他們提供意見及轉介,組織近期就向財政緊拙者提供冬衣送暖。

水晶宮

2024勳章

BK編輯器真係,明明已編輯好段落,一發佈就成呢個鬼樣
呢位手足有幾慘?
1,沒有BNO,只能申請政治庇護
2,初到英國時,曾被在英港人“家長”勞役,限制其人身自由
3、入住英國政府提供給庇護者的臨時宿舍,一個不是人住的地方,不被當人看
4,經常被宿舍員工突擊檢查,日日擔驚受怕
5,日前英國政府才批出每星期8英鎊的生活補貼
6,流亡英國一年,至今未成功獲批政治庇護

子爵府

條路自己揀.....
即使佢日後想回港面對刑責, 都唔想佢返嚟

男爵府

子爵府

回覆樓主:

自由空氣最可貴,足夠抵銷一切所有,捱都捱得有價值,佢自己爭取的。

子爵府

czl115 發表於 21-11-19 02:01
每週8英鎊生活補貼,要記得謝主隆恩香港"理大圍城"兩年後 一位十九歲流亡者的愧疚與掙扎https://www.rfa.or ...

得閒回想吓「光環」,佢以為最「光輝」嘅事件,日子好快過,點會慘 話父母都唔知就走路去做難民,行得依條絕路,應該好好享受一下

babycam    發表於 21-11-19 12:59

大宅

czl115 發表於 21-11-19 02:21
BK編輯器真係,明明已編輯好段落,一發佈就成呢個鬼樣
呢位手足有幾慘?
1,沒有BNO,只能申請政 ...

人蠢冇藥醫

太過自我中心,香港教育的失敗,香港真係要快啲攪好國民教育,不要被文煮豉油呢啲口號洗腦了。

子爵府

"Hong Kong Aid UK", 個組織名真係好貼切, 宜家一班香港腦殘曱甴真係過去援助英國

男爵府

回覆樓主:

唯一出路回港接受刑責,之後就有新開始。如果躲在英國不會有出路。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

咁係香港申請庇護果班
福利咪非常好?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

英國今個月已改政策,1997回歸後出生的港人, 只要父或母有BNO護照, 也可以一個人去英國做BNO“移民”.
“Ivan ”(化名)不行BNO,5+1(可工作或讀書)條路, 仲在網上話自己揀申請做政治難民(未批是不可工作)係聰明之舉, 因為一批就有英國公民身份(佢係咁講, 我唔確定), 唔洗等5+1年將來又未必批.

係佢自己揀冇得工作這條路. 住政府提供的難民居所, 不是私人地方, 係冇私隱架啦.
如去德國, 冇單位住添, 係入難民營住, 治安很差.有個女黑布仲俾營兵姦了.

他父母冇接濟佢咩? 連父母也不支持佢著草.

琥珀宮

回覆樓主:

井底蛙,講外邊世界點點點,聽唔入耳,親身體驗係一件好事,人離鄉賤,真係以為英國人愛香港人?一廂情願啫。

2年啫,漫漫長路,慢慢在井外感受吓自由空氣啦!

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

政治庇護你講兩句就收留你,咁簡單咩!

侯爵府

回覆樓主:

回港自首係人生唯一出路。
做人要吸取教訓,唔好一錯再錯。
有班人死不悔改且唔比人坦白承認自己後悔, 怕更多人會清醒,如果重受呢啲人影響真係蠢得緊要,

禁止訪問

牛年勳章

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

czl115 發表於 21-11-19 02:01
每週8英鎊生活補貼,要記得謝主隆恩香港"理大圍城"兩年後 一位十九歲流亡者的愧疚與掙扎https://www.rfa.or ...

幻想係美好嘅,現實係殘酷嘅

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

happylife28 發表於 21-11-21 01:01
冇用的, 佢會認為係香港政府害到佢咁, 唔關鷹國政府事。

呢d洋奴奴性已經入腦入骨,冇得救

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

如果當年出嚟黑暴係筍嘢,啲民主大佬帶曬啲仔女出嚟衝啦

水晶宮

2024勳章

SandyKL 發表於 21-11-20 18:37
井底蛙,講外邊世界點點點,聽唔入耳,親身體驗係一件好事,人離鄉賤,真係以為英國人愛香港人?一廂情願啫 ...

佢哋好天真,以為英國真心愛佢地,但其實只係用後被棄嘅棋子,最多施捨下8英鎊生活費,慘過乞食

水晶宮

2024勳章

happylife28 發表於 21-11-21 01:01
冇用的, 佢會認為係香港政府害到佢咁, 唔關鷹國政府事。

係呀,佢哋落到如此境地都未覺醒,仍然認為一切都係香港政府嘅錯,只可以講「人蠢無藥醫」,再加多一句「可憐之人必有可恨之處」

首頁

尾頁

跳至