時政擂台

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

czl115 發表於 21-11-19 02:01
每週8英鎊生活補貼,要記得謝主隆恩香港"理大圍城"兩年後 一位十九歲流亡者的愧疚與掙扎https://www.rfa.or ...

英國人都唔想收,千祈唔好返香港

琥珀宮

czl115 發表於 21-11-21 11:13
佢哋好天真,以為英國真心愛佢地,但其實只係用後被棄嘅棋子,最多施捨下8英鎊生活費,慘過乞食
...

題外話,陶傑琴日出篇文章,太好笑,睇得出佢想窮酸BNO港人唔好過去英國,講到英國公共設施落後,真係苦心。

https://std.stheadline.com/kol/article/5153/%E6%94%BF%E5%95%86KOL-%E8%8A%9D%E9%BA%BB%E7%B3%8A-%E4%B8%8D%E4%BE%86%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E4%B8%8D%E7%9F%A5%E8%8B%B1%E6%96%87%E4%B8%8D%E5%A5%BD

芝麻糊|不來英國不知英文不好

許多BNO港人移民英國,方知道英國生活原來普遍「落後」。

琥珀宮

SandyKL 發表於 21-11-21 14:30
題外話,陶傑琴日出篇文章,太好笑,睇得出佢想窮酸BNO港人唔好過去英國,講到英國公共設施落後,真係苦心 ...

首先是英國地鐵網絡尚未安裝WiFi,而地鐵車站距離遠、路綫長,許多英國人不急於在地鐵站內可以Loop機玩遊戲,反而手持書本,維持良好閱讀習慣。這下慘了:不來英國,才不知道香港人整整一代閱讀書本的能力已經消失,坐地鐵一程動不動就是一小時,如何消磨時間?有人認為在英國捱過陰雨漫長的冬天,已經會有抑鬱症,不知道在倫敦指每日搭地鐵已經會抑鬱。

其次是英國的電影沒有英文字幕,中文字幕更加沒有。許多香港人在香港是專業人士,自以為英文非常了得。卻原來二十年來香港上映的英語電影,有中文字幕縱壞中產觀眾。

琥珀宮

首先是英國地鐵網絡尚未安裝WiFi,而地鐵車站距離遠、路綫長,許多英國人不急於在地鐵站內可以Loop機玩遊 ...

就算Netflix,也有英文字幕,盲公竹一樣提供輔助。但英國的戲院電影並無字幕。以前海南島多夜總會,內地官員有一句流行話:不到海南島不知道身體不好。現在是香港精英不到英國,不進戲院,不知道自己英文不好。一套占士邦戲,情節跟不上,唯有在倫敦看《梅艷芳》,正如中國移民在洛杉磯聚集看回《長津湖》。英文不好怎樣打國際綫?國際電影院綫都搞唔掂。第三自然是民以食為天,英國的中菜今日仍乏善足陳。譬如港式雲吞麵,幾十年還不能解決鮮蝦和鹼水麵質問題,還採用蝦子麵。在這方面日本人在倫敦開的麵店早已有新宿原味特色。

琥珀宮

SandyKL 發表於 21-11-21 14:31
就算Netflix,也有英文字幕,盲公竹一樣提供輔助。但英國的戲院電影並無字幕。以前海南島多夜總會,內地官 ...

更正:並非琴日出,係11月16日出。

琥珀宮

capricornbb 發表於 21-11-21 14:00
英國人都唔想收,千祈唔好返香港

聽片中呢個叫Ivan講說話嘅口音,覺得係從內地來港,並非如佢所說在香港出生,雖然鄉音唔嚴重,但聽得出。

佢想香港獨立而歸來? 咁佢老死都唔使旨意返到嚟香港嘞,香港唔需要呢啲壞咗腦嘅下一代,最好全部去外國咪歸來。

子爵府

SandyKL 發表於 21-11-21 14:47
聽片中呢個叫Ivan講說話嘅口音,覺得係從內地來港,並非如佢所說在香港出生,雖然鄉音唔嚴重,但聽得出。
...

佢仲話要有尊嚴返屋企食燒賣,聽完真係笑咗
香港人宜家幾時都食得燒賣喎!

水晶宮

2024勳章

題外話,陶傑琴日出篇文章,太好笑,睇得出佢想窮酸BNO港人唔好過去英國,講到英國公共設施落後,真係苦心 ...

佢咁講,其實係咪曲線支持英國?
第一點地鐵無wifi 係讚英國人保留了「良好的閱讀習慣」
第二點佢曲線讚英國人有文化、水平高不需睇字幕
字裡行間一股文化人的優越感

琥珀宮

janice_cat 發表於 21-11-21 16:39
佢仲話要有尊嚴返屋企食燒賣,聽完真係笑咗
香港人宜家幾時都食得燒賣喎!

香港嘅美食又點止燒賣,見朋友過去陪仔一個月開學,係倫敦唐人街酒樓飲茶,佢話食物都OK,兌換港紙算貴。係英國有燒賣食,問題係口袋有冇錢之嘛!

琥珀宮

czl115 發表於 21-11-21 16:49
佢咁講,其實係咪曲線支持英國?
第一點地鐵無wifi 係讚英國人保留了「良好的閱讀習慣」
第二點佢曲線讚英 ...

陶傑骨子裡係個崇洋壞鬼筆耕人,尤其崇英國,係我心目中,佢係條英犬。

第一點係想話俾班窮酸想過英國生活嘅香港人知,英國地鐵冇Wi-Fi,搭一個鐘頭車都冇網上,於是不忘讚佢主子國子民有良好閱讀習慣,屣氣啦!用智能工具,一樣可以閱讀㗎,呢度可見佢同佢主子同步落後。

第2點唔係曲線,係因為電影講英語,英國子民聽得懂,所以冇配字幕,呢點可見英國人幾懶與窮,香港大部分粵語片都有中英字幕。

陶被聘係英國推銷樓盤,果個樓盤偏遠配套少,佢就講到好正,呃到佢班粉嘅。

SU213    發表於 21-11-22 16:46

伯爵府

czl115 發表於 21-11-19 02:01
每週8英鎊生活補貼,要記得謝主隆恩香港"理大圍城"兩年後 一位十九歲流亡者的愧疚與掙扎https://www.rfa.or ...

自作孽

伯爵府

czl115 發表於 21-11-19 02:21
BK編輯器真係,明明已編輯好段落,一發佈就成呢個鬼樣
呢位手足有幾慘?
1,沒有BNO,只能申請政 ...

都係果句,自作孽

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

越睇佢哋越可憐
佢哋嘅路,完全係自己「行出嚟」的。這種種關乎自身嘅性格、智慧、思維、分析能力……
如樓上JM所講,「可憐之人,必有其可恨之處」。
全部都係自找的。

公爵府

林中鳥 發表於 21-11-19 09:48

首頁

尾頁

跳至