自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

子爵府

rosalaw 發表於 21-11-22 23:50
相熟茶樓由細飲到大,小朋友4歲啲姨姨叔叔、甚至乎老闆都唔會要佢比茶錢,但係近日有個新嚟嘅侍應,次次都 ...

3歲以上都要計茶錢的

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mariefish 發表於 21-11-23 00:03
下次唔好帶呀仔去

直頭全部人都唔去
抵制間酒樓啦
個侍應咁唔識做
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

都4歲啦,坐車都要收錢啦,點解飲茶唔收呢

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

以前茶錢係無收係因為佢太細或者三歲幾就算
咁宜家四歲,別人的規矩係需要收費。唔鍾意就唔好去

不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

回覆樓主:

睇到10蚊甘大,不如唔好再去呢間酒樓,去博下其他唔收你仔茶錢。既然都知係3歲起計茶錢,人地收你就係道理啦。講甘多做咩呢?

公爵府

2024年龍年勳章

rosalaw 發表於 21-11-23 03:58
我都明…但係我唔明點解侍應次次都過嚟加返我一位茶啫⋯⋯

係唔係你次次入座時講少一個人,人哋睇唔過眼,所以加返個茶錢?
4歲有食嘢,計返一位好合理,覺得貴下次唔去或者叫少碟就唔使自己唔開心啦!

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

rosalaw 發表於 21-11-23 00:20
多謝你明白我,其實講到尾就係大家互利互用啫,但係我就係唔明點解佢就算唔係serve我個範圍,佢都會專登過 ...

人哋而家撥亂反正,依足規矩,有乜唔啱!

子爵府

CorrineNg 發表於 21-11-23 07:31
睇到10蚊甘大,不如唔好再去呢間酒樓,去博下其他唔收你仔茶錢。既然都知係3歲起計茶錢,人地收你就係道理 ...

其實樓主D思維都幾好笑,仲好意思道理好似響自己度咁

水晶宮

BK Milk勳章

telfast 發表於 21-11-23 00:13
我明,佢識做時我識做,相熟酒樓sell乜都會係咁易幫襯d, 既然其他侍應/老闆都任得個新黎嘅侍應收我仔茶錢 ...

你都幾打橫嚟架喎

水晶宮

不想比茶錢或覺加一不值,可考慮外賣點心回家吃。我父母喜歡咁做,十人八人,茶位近百元,夠買多幾碟點心。

伯爵府

一直都無收,始終有一日要收,4歲要收都正常

伯爵府

回覆樓主:

劃公仔劃出腸

珍珠宮

開心都嚟唔切啦,證明你個仔大得快,除非你個心唔想佢快高長大先會咁介意嗰10蚊囉,如果嗰10蚊對你嚟講係咁重要,下次可以試下將原來飲兩次茶變一次或者索性唔好病仔去

伯爵府

相熟茶樓由細飲到大,小朋友4歲啲姨姨叔叔、甚至乎老闆都唔會要佢比茶錢,但係近日有個新嚟嘅侍應,次次都 ...

你下次咪收埋張卡,睇下佢会唔会出声話要睇

侯爵府

cheap

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

好肉酸呀!
3歲要收錢,而家4 歲先收你都咁唔憤氣

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

rosalaw 發表於 21-11-22 23:58

因為計少左law

瑪瑙宮

大廚勳章

rosalaw 發表於 21-11-22 23:58

因為人哋盡責做嘢囉。。。

其實你都著數咗好耐啦。。三歲已經要比而家都四歲囉。。而且小朋友都一路帶你都要預咗佢係應該收錢。。牙左人個位
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

試過酒樓連手抱都收

公爵府

2023年兔年勳章

紅酒 發表於 21-11-23 00:19
好明顯要佢做醜人,以前小朋友細加上又系熟客,
姨姨叔叔甚至老闆冇收開,但隨住4歲唔收會做壞規舉,
所以 ...

特登去加收一位,係有針對性

唔喜歡,可以唔幫襯咯

rosalaw    發表於 21-11-24 18:15

首頁
23456...12