自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

我做唔到!又受氣又要做亞四!
昨晚俾個大女(中一)發我晦氣,仲要佢個樣係衰到爆嗰隻!嬲到我話完佢直到今朝都唔理佢,早餐一杯奶佢先!佢放學打電話俾我,我都唔想聽。

今早又到個細仔(小二)發皮氣黑面!為個早餐唔啱佢食!朝朝天未光起身準備早晨,又要受面色?又再加把火俾我,直情收起個包,又係留杯奶佢算,今次直情午餐都冇準俾佢,只給二家姐做!佢自己入左房訓左陣,而家出左去功課班。

今次真係唔知點解過唔到自己落唔到啖氣!日日做日日受,但我個身份係亞媽,點解要受到咁!?

今日真係唔想理大同細,唔食唔好食,我做少樣野

侯爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

明白妳,嬲完又新嘅一日。。。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

lololala 發表於 21-11-25 15:17
明白妳,嬲完又新嘅一日。。。

我平時係,訓醒新一天,鬼叫自己親生。。但今日我啖氣仲係個心口,唔上唔落!覺得自己仲衰過工人,工人都話收人工受氣,我就出心出力出錢咁受氣!

水晶宮

carly.c 發表於 21-11-25 15:14
昨晚俾個大女(中一)發我晦氣,仲要佢個樣係衰到爆嗰隻!嬲到我話完佢直到 ...

咪上心啦! 激死自己就唔抵啦!

仲有, 唔係比佢地覺得你係工人, 要建立番你樽鹽, 知你唔係人咁品

子爵府

opclk99 發表於 21-11-25 15:19
做人父母甚艱難。

我有時會唸,每個人都有自己情緒,我明。但佢地成日咁,雖然唔係日日,但3個仔女,1人1個情緒輪放,我真係煩爆!
如果我成日過完佢發完走黎同我笑下,口甜下,媽咪下,我就算(我之前就係咁!)佢地會唔會慣性?

珍珠宮

回覆樓主:

責任
已為人母,自然有責任
係福氣定受氣,視乎個人造化

伯爵府

同你一樣,最近醒悟了!

做返自己角色,唔做工人,煮乜嘢食就大家都一樣食,唔食就算,咁大個人食少一餐半餐餓唔死。

由細到大,拌在手心,怕佢餓怕佢涷。係時候學識放手。

唔係下下都我去遷就,而係彼此尊重。

Amy7802    發表於 21-11-26 13:14
BB你來咗啦?

大宅

服侍開佢哋就老奉架啦!試吓唔好照顧周到,唔食就唔煮,慳返!由佢餓住返學。

子爵府

chocolatebean 發表於 21-11-25 15:23
咪上心啦! 激死自己就唔抵啦!

仲有, 唔係比佢地覺得你地工人, 要建立番你樽鹽, 知你唔係人咁品

我爆時,其實都唔係善類,爆完佢地驚完,轉頭俾小小甜頭我,一個轉彎又黎過 。今朝個仔知衰走黎同我講對唔住,但我冇理佢,次次對唔住

珍珠宮

2024勳章 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

carly.c 發表於 21-11-25 15:20
我平時係,訓醒新一天,鬼叫自己親生。。但今日我啖氣仲係個心口,唔上唔落!覺得自己仲衰過工人,工人都 ...

係㗎,見佢哋咁嘅嘴臉重要轉個頭去招呼佢哋,又真係幾

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我唔會就哂佢地, 唔食以後都唔煮

子爵府

Mrs·Cheung 發表於 21-11-25 15:25
同你一樣,最近醒悟了!

做返自己角色,唔做工人,煮乜嘢食就大家都一樣食,唔食就算,咁大個人食少一餐半 ...

係!手心肉又點,如果唔會尊重,我又何必踏到自己咁底

子爵府

如果我,我會唔理佢哋幾日,由得佢....
睇下邊個冇咗邊個唔得
比番d面色佢哋睇
話佢哋知阿媽都係人,都有感受有脾氣架...

水晶宮

carly.c 發表於 21-11-25 15:28
我爆時,其實都唔係善類,爆完佢地驚完,轉頭俾小小甜頭我,一個轉彎又黎過 。今朝個仔知衰走黎 ...
識講 SORRY 咪幾好! OK啦! 如果你真係堅嬲, 同佢地講你既感受, 要比佢地知, 人要互相尊重, EVEN 父母仔女

珍珠宮

回覆 carly.c 的帖子

以前我媽煮乜食乜,到中學基本上阿媽唔理我地早餐點搞掂的了。而家d小朋友真系太幸福。做父母真係難

珍珠宮

回覆樓主:

真係好嬲就行開下,你個d唔係細絕對知道你嬲乜,只要明確下大家底線就係,餓一餐半餐,間屋亂少少其實好小事,大家都係一次做人,無謂互相傷害

珍珠宮

回覆樓主:

早午晚都係,唔食唔好食,不用照顧那麼周到。唔想整早餐就買啲cereal叫佢哋自便。食完自己洗碗收拾。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

carly.c 發表於 21-11-25 15:14
昨晚俾個大女(中一)發我晦氣,仲要佢個樣係衰到爆嗰隻!嬲到我話完佢直到 ...

諗下點解每一個都係咁
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

因為愛
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

首頁
12345...9

尾頁

跳至