自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

子爵府

米仔蘭 發表於 21-11-25 21:07
幾年前阿媽同大仔講如果要賣樓佢要分一半,大新抱已經嬲左奶奶,後黎奶奶就話分現在樓價1/6,即100萬,倆公 ...

1000 幾百俾阿媽,真係少得可憐

wcpcelia    發表於 21-11-26 12:09

公爵府

雖然大仔供,但佢一直住緊,唔洗出去租樓喎。不如唔好賣,出租層樓,佢慳返嗰大嗱嗱成千蚊家用,收租母子平分,2公婆自己出去租樓住啦。
阿媽攞返100萬要感恩啦,真係人心不足蛇吞象。200萬就差不多。

伯爵府

回覆樓主:

以業權計,聯名如無標明百份比咁就應該係 50%,如 35 萬以當年樓價嘅百分比計就少過 50%,所以 100萬已經收少咗,如果阿大仔同大新抱連 100萬都嫌多,咁就等阿 99 百年歸老,阿大仔就有 100% 業權。

至於大新抱俾 20 萬裝修,咁係佢哋兩公婆享受,唔係阿 99 迫佢哋要裝修,所以唔應該計落賣樓條數入面。

男爵府

回覆樓主:

100萬少啲呀,按返比例合理啲

公爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-11-25 22:57
1000幾百真係少到飲茶都唔夠
養呢d仔真係好心淡!早知當年就寫自己名, ...

心淡!?妳又唔好咁講,會傷透bk 媽咪的心 ,大把媽咪死慳死捱幫阿仔買樓,以為自己好醒同阿仔聯名,咁錫阿仔都不及同眠共枕的新抱。
恭賀新禧,迎春接福!

公爵府

米仔蘭 發表於 21-11-25 23:18
等阿媽上天堂後,另一半業權歸大仔,大仔自然加老婆名,阿媽係咁諗

真係人在天堂........

叫阿仔俾300萬買阿媽半份送俾老婆
恭賀新禧,迎春接福!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

kyk 發表於 21-11-26 03:51
以業權計,聯名如無標明百份比咁就應該係 50%,如 35 萬以當年樓價嘅百分比計就少過 50%,所以 100萬已經收 ...

Agree 裝修自己用點可以入99數

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

倆公婆一星期去阿媽度食一次飯,兩公婆平時食飯有講有笑,新抱從來唔唔同99講嘢只見到面叫下就算,近排倆公婆零交流,新抱又經常黑面唔多夾餸食,阿媽問阿仔係咪因為層樓既事,佢哋係咪好想搬,阿仔答佢,唔係好想,但係搬到就梗係好,阿媽唔想佢哋因為層樓阻口阻面,就話比番100萬,佢退個名,但個仔都無表態。唔知佢地兩個係咪想送層樓比佢哋?難為阿媽。感覺佢哋好似夾埋想迫阿媽快啲轉名,想阿媽一個仙都唔收比層樓佢哋。如果係咁,佢哋兩個好過份!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

esther_fong 發表於 21-11-25 20:46
計當年父母出左大約3分1樓價,點計都起碼都值150-200萬啦,阿媽e家只係拎返100萬傍身,抵俾啦。
...

x 2 最少200萬~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

回覆 kyk 的帖子

又係,裝修關咩事

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

米仔蘭 發表於 21-11-26 07:18
倆公婆一星期去阿媽度食一次飯,兩公婆平時食飯有講有笑,新抱從來唔唔同99講嘢只見到面叫下就算,近排倆公 ...

老父從小就教、我現在我都係咁做、夫婦唔死嗰日、都唔會畀啲家身子女、就算子女教得怎樣好、難保他們的伴侶會教壞他們、不埋年老父母~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

穎兒兒 發表於 21-11-26 07:24
回覆 kyk 的帖子

又係,裝修關咩事

出咗20萬裝修、就要樓價一半~

新樓可以轉返長命契、落三個人名、死後便把它送給兩夫婦~

買基金真係好傷

大宅

回覆樓主:

最公平就按當日樓價計返分幾錢
其實一家人再親,最好都唔好涉及錢銀
好仔不論爺田地

即使大仔夫婦同媽咪感情好,唔保有日媽咪突然離世(假設唔係長命契),其他兄弟姊妹點睇

又或者大仔突然離世(假設係長命契),新抱會驚渣都冇

都係人性來,但處理得唔好,可能唔止影響3人關係,仲有兄弟姊妹間
(呢到都睇唔少因為物業問題覺得父母偏心)

珍珠宮

倆公婆一星期去阿媽度食一次飯,兩公婆平時食飯有講有笑,新抱從來唔唔同99講嘢只見到面叫下就算,近排倆公 ...

咁巴閉,吳好食囉
呢d新抱

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

100萬合理丫, 當年計返就1/3啦

伯爵府

買既時候35萬相對樓價幾多成,依家賣出應該按比例攞錢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

珊瑚宮

2024年龍年勳章

層樓升左咁多,俾返100萬咪算好囉,佢地都賺晒啦
新抱出20萬裝修又點?係佢地自己要裝修啫,又唔咪99叫佢地裝,佢地裝完咪都係自己住返

既然咁唔想俾100萬,就最好唔好搬,住返喺度算

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

新抱都幾大貪... 出20萬就想要左人哋半份業權。無父母出首期都買唔到層樓啦嘛~

男爵府

減齡達人勳章

米仔蘭 發表於 21-11-25 20:38
層樓當年買百多萬,父母出35萬,大仔出四萬,之後大仔供,大仔住,後來大仔結婚,層樓大仔倆公婆住,層樓既 ...

層樓買晚時候 百幾萬…出左35萬
當佢$150萬 出$35萬都差唔多4分一
宜家600萬,收返4分一都好合理,再講,當時唔係父母出咁多,佢地都未必咁快可以置業

首頁
45678...13

尾頁

跳至