想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我今年31歲
3年前到家計會做婚前檢查 知道老公精子質素差 形態1% 數量極少 當時有轉介信到瑪麗醫院 可惜我哋當時無去 因為未確定是否要生

到今年想試既時候 上網睇原來我哋個case係好難自然 要人工 立刻去私家醫生再做精子測試 我都做左基本照子宮+驗amh 今次形態有2% 數量都係少 我amh 唔係好 得2.6 咁今次拎左轉介信到瑪麗 下年7月聽講座 唔確定係一黎就ivf定要試iui 我地交完文件之後姑娘話唔需要見醫生 請問有無人知係咪直接做ivf機會大?

大宅

期間我哋諗住試自然 試左半年就bingo 約左8週去照 但結果失望 得4週6 未有心跳 醫生叫2星期後再照 但我心中都打定輸數 我由bingo到8週都無點流啡/痛 唔明白點解會咁 咩先兆都無 我有胸痛 但其他懷孕症狀就無乜

而家等緊2星期再去照 如果都係無生長 都決定要流產.. 想問下大家我呢個情況係叫停胎定空心胎? 有無人可以分享下會有咩先兆?我哋應該再做咩檢查?驗染色體? 瑪麗有得做嗎?

複式洋房

loveislove 發表於 21-11-29 21:42
期間我哋諗住試自然 試左半年就bingo 約左8週去照 但結果失望 得4週6 未有心跳 醫生叫2星期後再照 但我心中 ...

我試過,當時係空心胎
你等多兩星期再照,問醫生有無胎芽同營養囊
如果連胎芽都無就係空心胎
如果有胎芽,無閃閃就係胎停

個人見解就係空心胎係胎停嘅其中一原因

胎停有50%係DNA有問題,另外50% 媽媽黃體素不足,內分泌代謝異常(甲狀腺亢進、甲狀腺不足、糖尿病、高血脂等內分泌),免疫功能異常,或者爸爸精子異常

一般都會驗左媽媽有無黃體素,有無甲亢,或者免疫系統問題先,之後先睇爸爸d精子有無DNA異常

大宅

tiff1228 發表於 21-11-29 23:38
我試過,當時係空心胎
你等多兩星期再照,問醫生有無胎芽同營養囊
如果連胎芽都無就係空心胎

多謝你回覆 想問下你當時空心胎有無咩先兆? 如果要check 黃體素 有無咩要時間先可以做?
我有check體溫 keep住高溫 又無流啡 感覺唔似黃體素不足 有無理解錯?

你有無搵邊間check 免疫系統異常/內分泌失調?謝謝你

子爵府

回覆 loveislove 的帖子

我好多年前試過空心胎,無特別徵兆,同一般懷孕無分別,有胸痛,作嘔,到照時無胎囊,用藥排兩次都唔成功,最後要刮宮

我相信係因為我多囊,啲卵質素差,所以咁

大宅

HOPEFORBB 發表於 21-11-30 10:29

我好多年前試過空心胎,無特別徵兆,同一般懷孕無分別,有胸痛,作嘔,到照時無胎 ...

請問你藥流/刮宮果陣係咪因為無流啡/血所以先要做?你用左幾耐時間子宮先回復/黎m?

我本身荷爾蒙失調 容易係頸生暗蒼 請問荷爾蒙失調會有影響嗎?

子爵府

我係食咗兩次藥都排唔清,所以要刮宮,一般刮宮要三至六個月復元

如果真係排唔清,你最好就搵私家吸宮,因為我個次係政府刮,後來做宮腔鏡發現有疤痕,好彩係影響唔到著床位置

大宅

HOPEFORBB 發表於 21-11-30 11:44

我係食咗兩次藥都排唔清,所以要刮宮,一般刮宮要三至六個月復元

好 多謝你意見 希望藥流就得啦 如果藥流既話 係咪子宮會無咁傷?回復時間會短啲?
我而家都無流啡/作小產徵兆 好怕到時要用藥

子爵府

藥流應該係無咁傷子宮,不過流產始終都會傷身,所以萬一真係要選擇方法解決,先揀個無咁傷的方法

我經歷過兩次,空心胎之後我生咗我個女,但近排想生二胎,又再流產多一次,不過今次我無再藥流,我選擇咗去私家吸宮,吸個胎出嚟驗,一個月多啲嚟返M,依家休息中

大宅

HOPEFORBB 發表於 21-11-30 14:02

藥流應該係無咁傷子宮,不過流產始終都會傷身,所以萬一真係要選擇方法解決,先揀 ...

辛苦你了 大家加油
想問下有無咩限制去驗胎 例如週數? 同埋可以驗到咩出黎?會話到你知係咩問題?

子爵府

有無限制我就唔知,因為我當時係七八週左右胎停

吸咗出嚟驗染色體,send去中大驗,我染到個胎係有問題,佢會話俾你知邊對驗色體有問題

大宅

HOPEFORBB 發表於 21-11-30 14:28

想問問驗到染色體有問題,醫生有冇話有冇方法避免?

子爵府

回覆 jojolion 的帖子

以我理解染色體有問題,無嘢做到可以避免,只係襯後生生BB,因為年紀越大,卵子有染色體問題的機會就越

如果做IVF的話,就可以PGS,screen走啲有問題胚胎

呢版都有JM分享染色體移位問題,好似都係做IVF+PGD先可以解決問題

大宅

HOPEFORBB 發表於 21-11-30 15:01

以我理解染色體有問題,無嘢做到可以避免,只係襯後生生BB,因為年紀越大,卵子有染 ...

好詳細,多謝解答

大宅

HOPEFORBB 發表於 21-11-30 15:01

以我理解染色體有問題,無嘢做到可以避免,只係襯後生生BB,因為年紀越大,卵子有染 ...

好詳細,多謝解答

複式洋房

loveislove 發表於 21-11-29 21:36
我今年31歲
3年前到家計會做婚前檢查 知道老公精子質素差 形態1% 數量極少 當時有轉介信到瑪麗醫院 可惜我 ...

我之前試過一次流產一次化學,後來自然試咗半年都冇消息,發現老公精子形態1%,即刻去咗排瑪麗公家,瑪麗打返嚟話年紀輕(未到35),所以要去東區初診,做3次IUI唔成功嘅話先再返去瑪麗IVF。我最後去咗出面睇私家。

大宅

sleepingmaru 發表於 21-12-8 16:47
我之前試過一次流產一次化學,後來自然試咗半年都冇消息,發現老公精子形態1%,即刻去咗排瑪麗公家,瑪麗 ...

我都有聽過 但我交完文件之後 就收到聽講座既時間 無姑娘再約見 唔知係咪代表我唔需要做iui就可以ivf..

大宅

HOPEFORBB 發表於 21-11-30 14:28

想問係私家先肯咁幫手做化驗嗎?請記唔記得幾錢左右?

子爵府

回覆 Jessicakyy 的帖子

我唔知政府肯唔肯做?因為政府一定要藥流先,藥流通常都未必執得返,所以會驗到的機會可能相對較細

我成個吸宮手術二萬蚊左右,包埋去驗。

大宅

HOPEFORBB 發表於 22-6-29 16:13
回覆 Jessicakyy 的帖子

我唔知政府肯唔肯做?因為政府一定要藥流先,藥流通常都未必執得返,所以會驗到的 ...

請妳本身有沒有生左小朋友?

昨天私家醫生話不需要攞胎做檢測,因為我都生過bb,不用睇胎有無問題,反之認為今胎唔長胎 代表個胎有問題,所以驗的話都代表個胎唔健康。。。

唔知係咪位位醫生都咁評。

我信我醫生的,不過又心多多。。。

首頁

尾頁

跳至