自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

captainmama 發表於 21-11-29 22:46
自問都有同佢溫,唔知點算!覺得醜到唔敢同人吐苦水

讀書是持久戰,不要只看1次的得與失,容我分享1吓,我老公是教師,而我亦是做教学的,我認為現今的小朋友讀書方法太多錯誤,死做練習,死操卷,有的又依賴功課輔導班,或太依賴家長,完全唔識自己主動学習,其實大家不防比番個責任小朋友,功課自己做,做錯由佢,等学校老師同佢跟進,家長改到100分返去,老師根本不知学生唔識,就算老師鬧老師罰,学生自己應為自己不努力而負責,這才會有進步,雖然初开始會跌得好痛,但若未跌過又怎知痛,怎會去学習避免痛呢!

男爵府

kachunma 發表於 21-11-30 09:48
讀書是持久戰,不要只看1次的得與失,容我分享1吓,我老公是教師,而我亦是做教学的,我認為現今的小朋友 ...

練習要做,但不要死做,做得多都唔等如會識,要針對番学校當時係教緊什麼,針對題型來做,補習可以補,但不是功輔班,要專科專補,1星期同学生檢討課程内容跟学校進度補果種,平時要多看書,細既由漫畫睇起亦可,培養閱讀興趣,多留意身邊事物,地鐵站名,街道名,巴士站名,各地區所有有字的,都可以從中学習,学習绝對不是死板的

男爵府

小華子 發表於 21-11-30 08:32
其實我覺得有70分已經滿足,中游就夠。

小學70分可以中游嗎? 我見好多都9字頭

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

樓主講左咁耐,你有冇睇小朋友究竟係唔識定唔小心?

派卷番黎,我主要睇佢錯乜野去改善佢弱點。

上年3年級阿仔數學退步左,我知佢係因為d字衰到自己寫乜都唔知,0變9,1變7,4變9等等。今年4年級,我功課睇緊左,就算計啱,但條式寫到斜,或者0冇埋口,我會叫佢重頭做過。今次數算成績少左呢d低能錯誤。

今次中文卷佢考得唔好,佢主要弱閱讀理解,我就買補充同佢練,我有信心佢之後會進步的。

唔好再理分數,睇多次卷,睇吓佢咩弱點針對去改善吧

珍珠宮

captainmama 發表於 21-11-29 22:46

中英文真係靠閲讀,睇得書多,語感會好d,作文會易d、數學就真係要明先得,如果自己搞唔掂,就要搵補習幫手,小朋友只有小三,重可以追,加油!

大宅

一時疏忽定係不嬲成績差

侯爵府

captainmama 發表於 21-11-30 00:39

日日都有睇功課,睇到點錯都會教返佢,默書測驗都冇偷 ...

如果可以將佢份試卷由頭到尾分析一次佢嘅問題喺邊度,例如中文,我個仔成日錯排句成段。我起初就以為佢個問題係排句成段,但係我教中文嘅朋友點醒左我,佢話係個連接詞運用得未夠純熟,唔使刻意操卷,平日留意多啲就得。所以佢睇中文書就提點佢多啲留意連接詞,睇吓人哋點用。 你試吓用呢啲方法幫佢分析,搵出佢嘅弱點,然後逐樣諗方法去幫佢處理。
媽媽加油

男爵府

sunnymama2 發表於 21-11-30 09:56
樓主講左咁耐,你有冇睇小朋友究竟係唔識定唔小心?

派卷番黎,我主要睇佢錯乜野去改善佢弱點。

中文閱讀理解我女小二,都好弱,第一次評估30分滿分,佢得19 。全錯閱讀理解。 我2種方法都試過。1) 做補充, 2)每晚伴讀圖書15-20分鐘,中途會解釋詞語。

最後結論,做補充幫助不大
但伴讀一個月後(真係每日都有陪佢睇)好明顯識字多咗,做閱讀理解好咗
剛剛評估終於好啲,有26分。

我女一向英文強,中文弱,因為佢自己睇英文書多(近排睇緊Harry Potter)英文上次都係全班最高分,無做練習,只靠閱讀。 所以閱書比做補充練習應該強一些。

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

marcusmama1214 發表於 21-11-30 05:56
可唔可以分享下有限智能?我個女都係但資料唔多,可以點幫佢
有限智能係讀書唔叻~~~我個女而家中學~~~都係唔合格~~~我個女係專心上堂架~~~都係讀唔到~~~

男爵府

captainmama 發表於 21-11-29 23:45
陪住佢溫1個鐘,起碼有半數個鐘係唔專心,鬧又試過,鼓勵又試過!

外判啦 你去返工仲輕鬆
佢又會專心

水晶宮

kachunma 發表於 21-11-30 09:48

讀書是持久戰,不要只看1次的得與失,容我分享1吓,我老 ...

我想請教你, 我女間學校, 係唔洗抄寫乜制, 中文,
中文阿女作文好差, 成日講到咀邊但寫唔返出黎,
小三啦, 我覺得考試如果考作文, 實衰硬

請問而家D 小朋友作文係米都係咁.
問過其他家長,都有咁樣問題.

我地學校, 一星期先一次抄詞語,仲要係抄10個,每個3次咁大把,
真係會入腦嗎?
我以前讀書年代,好多抄寫, 抄詞語, 抄課文,
而家無,我問過老師,佢話而家抄寫係當體罰.

水晶宮

tailinlin 發表於 21-11-30 10:54
中文閱讀理解我女小二,都好弱,第一次評估30分滿分,佢得19 。全錯閱讀理解。 我2種方法都試過。1) 做補 ...

伴讀好有用,
我女小一文盲,老師話小一至小三, 最重要係個識字量,
我每晚同佢讀, 同俾漫畫佢睇,
佢識字多左好多...

仲有, 網上有個叫階梯閱讀,係訓練理解能力
如果日日做, 同紙本上閱讀理解都一樣,
老師話, 可以唔洗做紙上, 網上日日做就得(鬼唔知咩,邊有咁多時間)

不過我唔中意佢好多都係普通話,
大佬呀,我女係廣東話教學, 但佢D 文章大多數用普通話.

男爵府

李露眉 發表於 21-11-30 11:08
伴讀好有用,
我女小一文盲,老師話小一至小三, 最重要係個識字量,
我每晚同佢讀, 同俾漫畫佢睇,

係呀,中英文真係睇圖書好過做補充。補充考試前先做吓當溫習就夠,長遠都係小朋友肯睇書,進步得快好多。

侯爵府

tailinlin 發表於 21-11-30 09:51
小學70分可以中游嗎? 我見好多都9字頭

間間不同,但我女個間70分,應該去到下游。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

tailinlin 發表於 21-11-30 10:54
中文閱讀理解我女小二,都好弱,第一次評估30分滿分,佢得19 。全錯閱讀理解。 我2種方法都試過。1) 做補 ...

我仔4年級,閱讀理解比以前深左好多。我絕對同意平時閱讀不可少,但4年級的題目適當的操練,讓佢習慣答題方式,都係有幫助的。

男爵府

sunnymama2 發表於 21-11-30 11:25
我仔4年級,閱讀理解比以前深左好多。我絕對同意平時閱讀不可少,但4年級的題目適當的操練,讓佢習慣答題 ...

那就加油

子爵府

captainmama 發表於 21-11-30 00:39

日日都有睇功課,睇到點錯都會教返佢,默書測驗都冇偷 ...

加油,好多嘢你係控制唔到。考試除咗考知識,仲有臨場表現同睇佢有冇唔小心。

男爵府

captainmama 發表於 21-11-29 23:41
三年級,唔大唔細,可能底子太差

有冇讀寫障礙?我細仔係,中英數常都唔合格

男爵府

sunnymama2 發表於 21-11-30 11:25
我仔4年級,閱讀理解比以前深左好多。我絕對同意平時閱讀不可少,但4年級的題目適當的操練,讓佢習慣答題 ...

認同
而家既閱讀理解問既問題真係深左
有時見到明明已經係MC題
但個個答案都好近似
仲有一樣同以前唔同係而家會問段落大意
就算識睇d字都仲要明白成段係咩意思

水晶宮

好媽媽勳章

試吓改邊下温習方法
我仔有自閉傾向加adhd, 小一二時成績中下游,未到唔合格,但排名好後。
小二上學期係測驗之後開始每晚温習30分鐘,唔多唔少,較時間温,呢30分鐘都要好專注,到考試已明顯睇到進步,之後佢信心大左亦跟到大家嘅步伐,就無再每日30分鐘啦。
升中當然升到佢喜歡嘅英中,舊年DSE都有5有4.
另外,就係要佢9:30就瞓,每星期都有恆常運動。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

首頁

尾頁

跳至