自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

會,基本嘢啫

大宅

大把人比埋首期,買埋樓,何況大學學費,有能力一定比。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

未讀完書又未返工搵錢,咁供書教學就係父母責任喇。

珍珠宮

會,只要佢讀得上,一定會幫佢…

子爵府

如果佢讀到書,能力又應付到,我會俾學費,但生活費只會俾一定額度,其他佢需要自己去賺

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Why not? 如果係讀完degree 做咗幾年野,再讀master, 咁佢可能有能力自己俾到!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mandy952 發表於 21-11-30 09:17
見到兩個post, 一個話個仔大學學費好甘
另一個係英國學生冇錢仲要還學費,而著垃圾袋去畢業禮
...

請問著垃圾袋係邊一個post?

我會供/比錢
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

會比。父母唔比,正常少年人邊有錢?

亦會比合理零用錢,唔想係用珍貴的時間去做補習賺錢。當然,有意義的intern就另計。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

我想知唔比學費的理由是什麼?

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

我覺得完成仔女至大學畢業係基本嘢,除非佢唔係讀書材料

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

熱媽 發表於 21-11-30 09:23
咁仔女讀到書,我一定會供佢讀。大學生幫人補習,搵得唔多,做父母有能力一定會比學費。
...

睇下佢讀咩大學先~

有D私立大學無認受性, 無謂浪費自己的辛苦$

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

crystal媽咪 發表於 21-11-30 09:57
請問著垃圾袋係邊一個post?

我會供/比錢

應該係指有英國學生無錢租畢業袍,著垃圾膠袋行畢業禮,獲同場掌聲。
英國租畢業袍貴,因為成個英國佢獨市,有學生負擔唔到真係唔出奇。
每個地方有自己情況,喺香港,連租畢業袍嘅錢都無嘅人唔多。

大宅

sunnymama2 發表於 21-11-30 09:58
我想知唔比學費的理由是什麼?

成绩吾叻, 去台灣野雞大學讀無認受性的課程. 讀書吾係為將來工作舖路,只為逃避現實

Adrio77    發表於 21-11-30 10:07

男爵府

回覆 annlee 的帖子

完成-12年免費教育是基本,其他是看你爸媽能力先。莫非得兩三萬全家用,仔女也要每月洗費比佢大學?有 loan有 grant十萬八萬還比政府大有人在。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

pauline_c 發表於 21-11-30 10:03
應該係指有英國學生無錢租畢業袍,著垃圾膠袋行畢業禮,獲同場掌聲。
英國租畢業袍貴,因為成個英國佢獨市 ...

明白
因為我無睇過,謝謝回覆
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

最基本會畀到大學畢業,加一般生活費同零用,呢樣係喺佢來臨這世界前已經計劃好。

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

侯爵府

mandy952 發表於 21-11-30 09:17
見到兩個post, 一個話個仔大學學費好甘
另一個係英國學生冇錢仲要還學費,而著垃圾袋去畢業禮
...

幾甘都好,只要個仔讀得上,而唔係借讀書逃避工作同獨立嘅責任,我一定供佢讀學位同碩士學位。 但如果要再讀上去,佢都要睇吓自己有冇能力供養自己,起碼嗰個階段要維持到自己生活。因為到時我哋老啦,退休後身體狀況同經濟狀況到時都要考慮。

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

會比
但我仔未必讀到 慳返

男爵府

pauline_c 發表於 21-11-30 10:03
英國租畢業袍貴,因為成個英國佢獨市 ...

喺香港買畢業袍都係2百蚊,返大學租要幾錢?

首頁
12345...9

尾頁

跳至