自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

其實父母有能力點會學費都吾俾。父母冇能力,直情就係俾吾到。

而家個年代,好多人吾夠能力,但接受吾到自己冇能力,就用一大堆籍口去掩蓋自己能力既不足。

父母錢掹掹緊,即係吾夠啦,就話吾幫仔女交學費因為要鍛煉仔女,其實咁樣俾左個壞榜樣俾仔女,仔女自自然會用吾同籍口去掩飾自己能力不足,例如:我吾係供吾起樓,冇首期揸麻....

冇錢其實都吾係大醜事,各有前因莫羡人;父母俾學费吃力,大大方方講就得㗎喇,而家年代會有好多辦法解決。

男爵府

回覆樓主:

會,我父母都幫我畀,我幫仔畀好正常

珍珠宮

回覆樓主:

除非窮到飯都冇錢開,真係諗唔到理由唔供仔女讀大學。
我仔大學有幫人補習,做暑期工,所以唔使我比零用錢,仲會比啲錢我買野食,但學費就當然我比 ,供足5年,任務完成

珍珠宮

noodle_noodle 發表於 21-11-30 13:18
同我隔離post嘅回覆一樣,讀到書又有能力我一定供佢地讀埋學位,大前提係DSE後直升大學先會,中間唔容許佢 ...

對, 我自己都係出嚟做嘢後半供讀,讀埋個大學, 仲俾埋家用。

子爵府

虎到金來勳章

我會, 讀書要靠佢自己, 父母會盡力去支持佢

侯爵府

熱媽 發表於 21-11-30 09:23
咁仔女讀到書,我一定會供佢讀。大學生幫人補習,搵得唔多,做父母有能力一定會比學費。
...

我女申請學貸,又去做下part time,佢dse後已經自給自足,我認為仔女愈早明白割禾先彎腰,對佢地將來有益無害!

水晶宮

GreenMaDad 發表於 21-11-30 23:04
其實父母有能力點會學費都吾俾。父母冇能力,直情就係俾吾到。

而家個年代,好多人吾夠能力,但接受吾到自 ...

好認同你既講法

子爵府

回覆樓主:

我覺得而家大學都是基礎教育,加上唔想個仔一畢業就負債,我會幫嗰仔交大學學費,和畀基本生活費,至於佢嘅娛樂費就由佢做兼職賺回來

伯爵府

回覆樓主:

點解唔會?
以前我讀U都係父母比學費再比零用。

自己幫人補習嘅錢就自己儲。父母唔會理。

子爵府

Horsebbj 發表於 21-11-30 22:01
回覆獎學金時填了孩子一般戶口, 有另一個戶口專用來儲蓄及投資

我仔獎學金都係入去學生戶口

男爵府

我自己讀U學費生活費自己搵,自己補習儲夠錢去exchange我媽怕我唔可以準時畢業,叫我唔好去。我自己個女我一定唔會咁,如果讀書時唔洗自己搵錢,會有多好多時間做intern, networking, exchange, 做返d學生應該做的事。

首頁

尾頁

跳至