自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

公爵府

JoeyJoey 發表於 21-11-30 21:34
弱弱一問
胰臟癌多數會發生響咩年紀?

我同學4x 年幾 末期 都仲健在

珍珠宮

召藥師 發表於 21-11-30 20:44
最後佢係好痛,痛到今日食緊12個鐘先食一粒嘅特強止痛藥,第二日已經痛到要打止痛針,第三日已經要打嗎啡 ...

我想起媽媽了... 最後的幾日也是昏睡; 有時回想,覺得都好嘅, 太辛苦,我幫不到,不如睡覺吧...
沒事了, 現在他們都遠離病痛了。
願你和家人一切安好。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

子爵府

普通上腹超聲波照唔照到?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係,因為通常確診已經係好後期,冇咩可能早發現,所以基本上發現後average life expectancy 仲有3年左右。希望樓主同家人堅強加油

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

heily123 發表於 21-11-30 20:57
好多謝你詳盡的分享。我哋負擔唔起私院只能在公院醫,聽你咁講公院真係恐怖
...

我屋企都唔係咩有錢人家,係老人家咁多年黎都好慳家,十年都唔一次旅行,最多係閒日落街飲茶,久唔久先去酒樓同親戚食飯,所以佢都係去公立醫院做手術,只係後來公立肝膽外科醫生都唔理佢腹脹腹痛,腫瘤科又唔使佢再去覆診,好無助之下先去睇養和腫瘤科,前後住咗唔夠10日,最後埋單過十萬(唔係我找數,我媽事後同番我講)。

唔知有幸定不幸,佢好快就走咗,如果醫生話繼續吊佢命,同佢輸血,佢就可能一直瞓床忍痛多一段日子,真正嘅燒銀紙吊命,仲要生不如死,但係佢喺養和走,我自己同屋企人都叫做無憾,可以24小時人釘人貼身照顧到佢最後一刻 (當然可以搵姑娘幫手,但我媽話每call一次護士就要收一次服務費,所以我地家人做到嘅都盡量親力親為),佢唔會孤獨咁走,就算呢筆錢我父母俾唔到,我都必定攞出嚟醫佢(當然大前提下一定要有個銀碼積蓄)。

如果你屋企經濟唔許可,真係要俾定心理準備病人,當然唔係話俾佢知之後佢會幾痛苦,但係病人入院之後,有咩事都係要靠佢自己同醫護講,一定要主動講自己身體狀況係點,醫生同佢講要注意啲乜,一定要一五一十同番屋企人講。而作為家人,留意病人身體狀況,有時病人以為自己撐得住,唔要人扶,唔要人旁住,但隨時會體力不支倒下,如果做咗手術,跌到係大忌,隨時內傷都唔知,同埋留意病人要食啲乜嘢藥,如果本身係長期病患,一定要問清楚醫生,係唔係要再調較過啲藥。就以我爸個case為例,佢有三高問題,食糖尿藥又食薄血丸,但佢割咗一忽胃,食少咗嘢,變咗仲keep住食之前份量嘅糖尿藥,佢啲血糖就好似坐過山車咁,太低係隨時會暈低死人,而護士就只會話太低就立即隊包檸檬茶,唔會理個病人有冇營養 (已經食得少咗,仲要飲糖水去控制血糖,仲邊有quota 食嘢);佢食開薄血丸,影響凝血,入面傷口更難好,又加埋有擴散,腹部內出血,連肺都有積水,放出嚟都有血。

盡我一己之力,發放正能量!

伯爵府

ivylcm 發表於 21-11-30 20:37
我屋企人由發現到走都捱左兩年半,意志都好緊要,加油!

兩年半都算耐,你屋企人意志力係咪好強

侯爵府

我親戚又唔算太辛苦, 因為發現時已經好遲, 後來落咗嗎啡, 佢感覺好咗仲以為自己會好番, 前後好似兩個月走咗

男爵府

jasprincess 發表於 21-11-30 22:09

同問

水晶宮

召藥師 發表於 21-11-30 20:34
胰臟癌真係好惡,我爸由發現到離世,只係大半年內發生嘅事。

我個人建議係,如果醫生話可以做手術又病人同 ...

如果冇錢,個病人真係隨時死咗都唔知咩事

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

貓頭雀 發表於 21-11-30 21:48
我想起媽媽了... 最後的幾日也是昏睡; 有時回想,覺得都好嘅, 太辛苦,我幫不到, ...

謝謝你,我爸走咗1個月左右,佢走之前一個星期我最難過,去到醫院見到佢瘦到冇肉(因為退晒水腫),面無血色,肚放出嚟嘅係鮮血,肺水帶血,慢慢流出,聞住氧氣昏睡,有人叫佢先望一望,見佢咁疲累,都唔忍心打搞佢,就算我仲有好嘢想同佢講,我都講唔出,係佢醒一醒時話要飲水食嘢,先慢慢漸啲餵佢;佢話要鴨仔,就攞俾佢幫佢小便同清理;佢話背脊酸痛(因為插晒喉打點滴同放腹水肺水,連日瞓喺度郁唔到),就幫佢按摩全身;佢有蛀牙,食完嘢佢慣咗要刷牙先安落,就幫佢用牙縫刷刷再加乾淨濕紙巾濕熟水抹口腔......呢啲就如我當年照顧我初出生嘅仔女一樣,但係今次要照顧嘅,唔係一個生新命,而係即將離世嘅爸爸,又唔可以俾佢知道我有幾難過,想喊都要忍住,怕佢見到嚇親佢,走得走得唔安落

到佢走咗,我反而個人鬆咗,佢唔使再痛苦喇,我而家當佢去咗遠遊,見唔到面但佢仲活喺我心入面。

盡我一己之力,發放正能量!

水晶宮

豬比媽媽 發表於 21-11-30 22:20
同問

照到,我家人係急症x ray發現

男爵府

回覆樓主:

我朋友媽媽上個月都係胰臟癌離世,生前落去同我媽咪都成日約一齊食飯,但係由佢上年確診之後,一直都唔肯見朋友,而我朋友亦都冇講佢媽咪咩身體唔舒服,只係我見佢facebook同佢媽咪影相瘦咗好多,同埋不斷周圍同佢去staycation,之後今個月頭出殯,問返我朋友個老公,究竟auntie幾時確診同埋係咩事走,佢話其實上年9月確診同埋係胰臟癌擴散其他地方,之後最嬲尾呢兩個月auntie唔想留喺醫院佢哋就接咗佢返屋企佢哋輪住24小時陪佢,喺呢一年我朋友完全冇約過我哋食飯,係因為全天候陪住佢媽咪,出殯嗰日瞻仰遺容,見到auntie個樣完全變到我哋唔認得嗰種心痛真係好難講出口

水晶宮

heily123 發表於 21-11-30 17:49
家人確診,呢個癌一般來講係咪都多數生長得好快,病人好快會走

系,有親戚係

侯爵府

2024年龍年勳章

呢個post 好痛..睇到喊..

伯爵府

Moppyhaha 發表於 21-11-30 22:32
呢個post 好痛..睇到喊..

我都睇到好痛,好痛,好唔想見到至親即將要面對如此痛苦的狀況。

侯爵府

2024年龍年勳章

heily123 發表於 21-11-30 22:33
我都睇到好痛,好痛,好唔想見到至親即將要面對如此痛苦的狀況。

真係好無奈…但係又要忍住喊唔想比佢哋知..

侯爵府

heily123 發表於 21-11-30 17:49
家人確診,呢個癌一般來講係咪都多數生長得好快,病人好快會走

我識ㄧ位老人家吾知係咪医好、都有十年八年、仍健在

男爵府

畀面勳章

有兩個朋友都係胰臟癌而走了!不見一輪,去問他們的家人才知道是忽然有病很快(在三個月)便速速而去!
胰臟癌深藏之處,醫院都不能快速找到它的存在,往往在胰臟內最隱蔽之處,x光都不能查找得到!(連X光都不容易找尋得到!)
你要身體好、記得時時要飲水、不一定等到等到口渴嘅!

珍珠宮

jasprincess 發表於 21-11-30 22:09

有啲難度
因為胰臟匿埋係胃後面
最清楚照CT scar

我係咁照肺片撞啱見到
香港好少醫生睇肝膽胰,下下去碼麗專科
私家我就真係揾唔到

子爵府

回覆樓主:

祝福樓主和家人!

首頁
34567...8