自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

唔得閒嘅可以從1:20秒開始:

https://news.tvb.com/local/61a852d2e774ff146a1bdd44/12%E8%87%B317%E6%AD%B2%E9%9D%92%E5%B0%91%E5%B9%B4%E4%BB%8A%E8%B5%B7%E5%8F%AF%E6%8E%A5%E7%A8%AE%E7%A7%91%E8%88%88%E7%96%AB%E8%8B%97-%E6%9C%89%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E5%B7%B2%E9%A0%90%E7%B4%84%E7%82%BA%E6%95%B4%E6%89%B9%E5%AD%B8%E7%94%9F%E6%89%93%E9%87%9D

本身是外科專科醫生的郭寶賢表示:「滅活疫苗意思指整個病毒個體注入身體,所以身體的免疫系統可有很多位置認出這病毒。它表面上很多鎖匙孔,如這病毒打進身內,我們身體會產生很多條鎖匙,不同的鎖匙開到這病毒,破獲它,攻擊它。」

msms0118    發表於 21-12-19 01:27

珍珠宮

跟本一早有醫生,科學家果 d講左滅活同 mrna個原理同分別。係吾知點解香港醫生不斷吹虛 mRna抗體好高,越高越好,但又吾說明呢隻疫苗只認到病毒個殼,如果隻殼變2變就認吾到。但滅活係認埋個芯,就算換左幾個殼,個心肝脾肺,只要有一樣吾變都會認到。

珍珠宮

回覆樓主:

https://youtu.be/1MSCNZOt-Hw

有實質國家既數據分析/研究,科興其實有效過復必泰,不過WHO無採納埋一齊分析,只單用其中之一個國家。

水晶宮

loved 發表於 21-12-2 13:42
跟本一早有醫生,科學家果 d講左滅活同 mrna個原理同分別。係吾知點解香港醫生不斷吹虛 mRna抗體好高,越高 ...

因為香港防疫磚家有晒政治立場

珍珠宮

我記得我打第一針科興時個私家醫生都有講同我講相同理論。。

珍珠宮

回覆樓主:

議員 律師 法官 醫生 好多收錢做嘢 你睇佢哋啲行為操守一點也不專業就知

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實呢度都有貼講過原理,不過專家都係講復必泰,吹保護性高,同埋當時好多國家都只承認復必泰.而令其多人打.

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

點解我明明有睇新聞都會聽漏咗呢段
總有離別的時候

伯爵府

emilylam 發表於 21-12-2 13:55
因為香港防疫磚家有晒政治立場

無錯。香港專家為反而反

水晶宮

wongsailam2020 發表於 21-12-2 14:10
香港政府建議第三針打復必泰

香港磚家話科興要打密d,但眼見外國打復必泰國家都開始打第四針了,香港磚家一味吹復必泰抗體幾高幾好,但就唔講復必泰抗體跌得快呢樣嘢!

禁止訪問

大宅

回覆 bobomia 的帖子

已經打左

wcpcelia    發表於 21-12-3 14:00

水晶宮

wongsailam2020 發表於 21-12-2 16:31
係政府官網講的

政府官網=政府防疫磚家...建議..

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

黑暴之後,知道好多「專業」人士都是政治先行,而且睇清楚尾國做假/抺黑的技倆,對尾國出品不會太認真。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

一早已聽過「抗體不是越高越好」,但是香港某某磚家,常常也是標榜抗體數值

水晶宮

kl1 發表於 21-12-2 14:16
無錯。香港專家為反而反

袁磚家讚以色列防疲做得好都唔會讚內地防疫做得好,跟本有晒立場

象牙宮

回覆樓主:

曾經有人講,打滅活要時間,時間越來保護先越多越好,流感針就係咁了,打得耐真係無咁易病

子爵府

2024年龍年勳章

bobomia 發表於 21-12-2 13:25
唔得閒嘅可以從1:20秒開始:

https://news.tvb.com/local/61a852d2e774ff146a1bdd44/12%E8%87%B317%E6%AD% ...

嗯,我都見過有傳,西方國家有D都開始檢討Mrna疫苗,認為方向錯咗。。滅活比較合適。。。所以我加強針考慮打滅活~~依家好似香港冇話俾打,等研究出嚟決定,依家似乎只講一二針滅活可打Mrna~~

首頁
12345...11

尾頁

跳至