自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

大姑娘 發表於 21-12-2 20:17
其實睇自己身體同當時環境。

我有打流感針,但唔係年年打。

托賴呢幾年身體幾好, 而家打左幾次針無之前咁抗拒! 有時會手痛的, 但如果抗到流感吾使病到隻dog dog 咁, 都mark 定日曆下年再打!

男爵府

Lilyforest 發表於 21-12-2 20:17
根本你無理解內文所講嘅嘢,建議第3針打復必泰係講某類人士,最後有句亦都有提及要尊重個人選擇呀,究竟係 ...

睇咗幾次,好似真係果位jm 無錯,佢用既字眼係一律建議,無話強迫要打

禁止訪問

伯爵府

wongsailam2020 發表於 21-12-2 20:19
佢話復必泰保護性高啲喎
咁我好尊重你選擇去打復必泰,但唔好講到政府要市民打第3針一定要打復必泰囉。

伯爵府

tailinlin 發表於 21-12-2 20:22
睇咗幾次,好似真係果位jm 無錯,佢用既字眼係一律建議,無話強迫要打
建議都只係for某類人士囉

男爵府

wongsailam2020 發表於 21-12-2 20:23
係無強迫,只係建議

所以我覺得你閱讀理解高分啲

禁止訪問

水晶宮

wongsailam2020 發表於 21-12-2 20:23
係無強迫,只係建議

磚家們平時好講數據,尤其是科興嗰啲 唔出晒數據都唔批,宜家叫人第三針溝復必泰,又唔見佢哋有咩數據去支持呢個建議,就咁講就要人信

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

wongsailam2020 發表於 21-12-2 20:13
份文件係由衛生防護中心同衛生署發,你咁都話唔係代表政府?

那是政府磚家團隊的意見,
衞生署代為傳達磚家團隊的意見.

連衞生署署長本人都唔信磚家,
自己打了3針科興. 衞生署署長自己都係專家.

禁止訪問

男爵府

香港班磚家係伏必汰sales

水晶宮

emilylam 發表於 21-12-2 16:30
香港磚家話科興要打密d,但眼見外國打復必泰國家都開始打第四針了,香港磚家一味吹復必泰抗體幾高幾好,但 ...

係!
其實bnt都要打第三針,唔明點解所謂專家只講科興要補打!

水晶宮

DoReMi媽媽 發表於 21-12-2 19:21
香港啲磚家,傳媒一味標榜報導抗體多少嚟比較疫苗,但從來冇人講過到底要幾多抗體就可以對抗病毒,抗體過多 ...

專家話總之多抗體就係好野,但咁高抗體,其他國家打晒2針甚至加強劑,咪一樣爆到7彩

DoReMi媽媽    發表於 21-12-2 22:49

水晶宮

cyyiu 發表於 21-12-2 21:12
係!
其實bnt都要打第三針,唔明點解所謂專家只講科興要補打!

班磚家好假,一d都唔中立
許樹昌呢d所謂磚家講到打科興就要打密d,睇下有d國外打bnt已經去到打第四針喇,佢唔講? 定盲左? 來港確診者中,半年內打了3針bnt咪一樣確診!

珍珠宮

Lilyforest 發表於 21-12-2 20:17
根本你無理解內文所講嘅嘢,建議第3針打復必泰係講某類人士,最後有句亦都有提及要尊重個人選擇呀,究竟係 ...
果個jm錯吾曬,吾係指定特定人仕,係函蓋所有打過疫苗人仕,而且係先 sale biontech有幾好,之後再叫人自己揀,一個有權威性機構發出咁樣信息,普通對疫苗不太認識既市民,會偏向相信佢哋推薦,係利用心理技巧推市民打 biontech。好明顯係 sale biontech

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

DoReMi媽媽 發表於 21-12-2 19:21
香港啲磚家,傳媒一味標榜報導抗體多少嚟比較疫苗,但從來冇人講過到底要幾多抗體就可以對抗病毒,抗體過多 ...

我舉多個例子!!! 乙肝抗體, 由細細個已經打咗, 指數10 就可以保護到自己, 即使指數低過10 , 仍有保護力, 因為滅活, 係令免疫系統有記憶細胞, 一有病毒入侵, 身體會自行產生抗體保護身體。 當指數低到一個水平, 打多加強劑無壞, 唔打都有一定保護力。

引伸到其他疫苗........

咁點解要在意抗體度數。

一樣病毒變種, 佢原生個底都係個一個樣, 佢點樣整容, 變種, 佢原生個底都係cv19。 免疫系統唔多唔少都會認到d。

再舉多個例子hpv, 現時最多係防高危9隻, 其實我地打針, 防9隻, 其實唔止防9隻, 因為有其他低危hpv病毒同高危有d 似樣, 固此都低會有一定保護力。
so... 只buy 滅活

Ftmagic    發表於 21-12-3 14:54
happylife28    發表於 21-12-3 13:48

子爵府

bobomia 發表於 21-12-2 13:25
唔得閒嘅可以從1:20秒開始:

https://news.tvb.com/local/61a852d2e774ff146a1bdd44/12%E8%87%B317%E6%AD% ...

之前唔覺有香港專家贊滅活疫苗,今日發生咩事?

子爵府

MrBeast 發表於 21-12-2 19:05
bk 有兩個相關po, 你冇留意到咩?

我係bk見過,但我講緊比較大的媒體如電視台或電台冇乜講,唔係個個人睇bk。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Pulmma 發表於 21-12-2 22:42

我舉多個例子!!! 乙肝抗體, 由細細個已經打咗, 指數10 就可以保護到自己, 即使指數低過10 , 仍有保護力, 因為滅活, 係令免疫系統有記憶細胞, 一有病毒入侵, 身體會自行產生抗體保護身體。 當指數低到一個水平, 打多加強劑無壞, 唔打都有一定保護力。

引伸到其他疫苗........

咁點解要在意抗體度數。

一樣病毒變種, 佢原生個底都係個一個樣, 佢點樣整容, 變種, 佢原生個底都係cv19。 免疫系統唔多唔少都會認到d。

再舉多個例子hpv, 現時最多係防高危9隻, 其實我地打針, 防9隻, 其實唔止防9隻, 因為有其他低危hpv病毒同高危有d 似樣, 固此都低會有一定保護力。
so... 只buy 滅活...

冇錯,我之前就乙肝抗體問過醫生,因我好多年前打過,當時醫生話我抗體唔多,我冇為意冇理,近年做體檢,就問醫生我駛唔駛因為抗體唔多補打加強,佢話雖然我抗體數量唔多,但本身我體內已有記憶細胞,有病毒就會產生抗體,所以我唔駛打加強,佢話除非免疫力低人士就需要補打加強,所以我唔明,點解香港磚家同傳媒成日強調抗體數量,雖然成日講住要多抗體數量,但從來冇一個磚家出嚟講,到底人體要幾多抗體數量先叫合適喎,只係一味比較抗體數量! 咁即係點?

水晶宮

Jone_kuok 發表於 21-12-2 22:49
之前唔覺有香港專家贊滅活疫苗,今日發生咩事?

訪問呢兩位醫生平時很少見
平時係許樹昌,袁國勇,梁卓偉多,呢3位係政府委任,出鏡率高,講嘢都帶住政治色彩風向
還有訪問梁子超都多 ,但佢比上面那3位講嘢中立

首頁
34567...11

尾頁

跳至