自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

戴頭盔先,我唔係家長。
我知道做大B 喺K 同初小嘅優勢,但當個個細B (九月後出世)都等下年入學做大B,咁嗰年嘅七八月B 咪又變晒細B,一路惡性循環落去,咪個個越來越遲入學?
其實一年365日都有BB 出世,入學又一定係一年一班,點都有大B/細B 問題,點解唔強制全部同年初童一齊入學,喺幼兒教育初期設計適合方法去處理同班程度差異問題呢?
我地7/80 後只有少部分11/12 月打後嘅會遲一年入學,去到中學根本睇唔到年齡月份會有成績差別,要小朋友遲入學或者repeat 有必要嗎?

珍珠宮

Ononluk 發表於 21-12-4 12:08
戴頭盔先,我唔係家長。
我知道做大B 喺K 同初小嘅優勢,但當個個細B (九月後出世)都等下年入學做大B,咁 ...

其實足6歲或者7歲入學幾好
大個啲、健康啲,同埋好多國家都係足7歲先入學,成日超前教育真心攰

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

因為而家幼稚園,小學學的野越黎越難,同樣面試問的問題也一樣越來越難,所以有些家長為了小朋友學習得更好,或入名幼神幼,都會選擇做超大B。

公爵府

戴頭盔先,我唔係家長。
我知道做大B 喺K 同初小嘅優勢,但當個個細B (九月後出世)都等下年入學做大B,咁 ...

我識人堅決唔做超大B的。咁佢BB好醒目,的確唔需要做超大B

如果自己個細B發展慢,做超大B係正確的選擇。要知道而幼稚園學的野,深過我地幾十年前學的野好多。

男爵府

我個就係做左細b,宜家好後悔

子爵府

戴頭盔先,我唔係家長。

對於傳統名校可能真係有差別,因為一個兩歲八個月小朋友同一個3歲8個月嘅小朋友一定有分別!但係去到升小,分別已經收窄好多,去到高小、升中可以講無分別。做細b定超大b只係父母係小朋友考k考小時讀唔讀到名校嘅決定?決心?

大宅

戴頭盔先,我唔係家長。

我朋友超細b,會考29,高考4A, 現在是律師,我從來不相信什麼大B就優勝啲之說

公爵府

回覆樓主:

講樣好笑的野

唔知邊一年放榜,有份報紙列出狀元出生月份,發覺當年大部分都係年中出生,即7月

珍珠宮

sunnymama2 發表於 21-12-4 12:19
因為而家幼稚園,小學學的野越黎越難,同樣面試問的問題也一樣越來越難,所以有些家長為了小朋友學習得更好 ...

因為平均入學年紀越來越大而加深課程,定係課程深咗令家長推遲入學?是否惡性循環?根本一班一定有相對嘅大B 細B,個個爭做大B,根本沒完沒了。

水晶宮

鴨鴨比 發表於 21-12-4 12:16
大個啲、健康啲,同埋好多國家都係足7歲先入學,成日超前教育真心攰
...

係,我之前都係屬意我仔試下做細B(但要學校同意),但因為歐洲本身有跳級制度,我而家就諗住由佢足齡入學,情願真係好叻好叻就大少少俾佢跳級好過。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

coconutchung 發表於 21-12-4 12:37
我朋友超細b,會考29,高考4A, 現在是律師,我從來不相信什麼大B就優勝啲之說
...

同我中學同學一樣,12月尾超細B,當時全班最細佢。A-Level又係4A,精算師。
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

珍珠宮

我覺得細B反而有優勢,我住喺外國,細仔係細B,學校學術要求對細B低啲,較易應付,如果細B嘅學術水平達到大B程度,那時就更有優勢了。

珍珠宮

戴頭盔先,我唔係家長。

高小已無分別,所以到中學更加無分別,分分鐘人地醒啲。
的確身邊不少12月出世嘅在頭幾年係差啲,但一到步高小就突飛猛進。。 超前。
我都因為咁而選擇阿女做細b(12月)。
唔得在DSE repeat仲好,總好過在小學或k浪費一年。
我覺得教育局在11月,12月cut,放落下年會好啲。 9月10月就無影響。

未必指學術上差異,有啲12月學術係得,但體能,理解,保護自己嘅能力力上,細b都係差啲。

珍珠宮

coconutchung 發表於 21-12-4 12:37
...

麥明思都係12月。 12月係可追上嘅

珍珠宮

cara.mak 發表於 21-12-4 12:58

高小已無分別,所以到中學更加無分別,分分鐘人地醒啲。

以前好似係12月cut,後來轉咗?

珍珠宮

goodsnooky 發表於 21-12-4 12:57
我覺得細B反而有優勢,我住喺外國,細仔係細B,學校學術要求對細B低啲,較易應付,如果細B嘅學術水平達到大 ...

外國先係咁,香港唔會

男爵府

鴨鴨比 發表於 21-12-4 12:16
...

認同,根本唔應該過早入學,香港教育仲要係超前教育,年紀大少少入學睇唔到有咩壞處

侯爵府

回覆樓主:

.

水晶宮

goodsnooky 發表於 21-12-4 12:57
我覺得細B反而有優勢,我住喺外國,細仔係細B,學校學術要求對細B低啲,較易應付,如果細B嘅學術水平達到大 ...

但你覺得小一細B適應上有無難度?會唔會開頭難d適應校園生活/交朋友方面?聽你咁講我又心大心細到時俾唔俾佢試做細B

珍珠宮

回覆樓主:

其實睇小朋友資質,呢啲嘢冇話一定要點做,個個小朋友都唔同,點可能一條路一定話啱?識人超細b考到一線龍,我二仔大b暫時乜龍都冇offer-_-大b真係必勝咩?係就好咯。

首頁
12345...6

尾頁

跳至