自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

Ononluk 發表於 21-12-4 12:08
戴頭盔先,我唔係家長。
我知道做大B 喺K 同初小嘅優勢,但當個個細B (九月後出世)都等下年入學做大B,咁 ...

因為香港2歲人仔就要去考 n, 考 k 入到好 k 又唔多唔少對入小學有正面影響,that's why

我一家細 B 包括我自己,我由細到大讀書都好既,但今時唔同往日,以前我中學先學gerund, infinitive, simile 呢 d.... 而家小學已教,同埋以前無咁多大 B... 而家半班咁

我女 12 月尾 B, 女仔語言發展好 d, 咁佢好彩入到名校... 就一直做超細,已經6年級,應該都可以直升佢地中學,所以問題不在學術上... 但真係性格或其他處理上係有分別... 某 d 根基亦無同學咁好

但女仔問題不大

另外兩個仔,一開始就做超大,真係輕鬆好多,而且想佢地做大訓練自信

水晶宮

到升小三時不顯得大B有明顯優勢

珍珠宮

cara.mak 發表於 21-12-4 12:58

高小已無分別,所以到中學更加無分別,分分鐘人地醒啲。

好似台灣咁.. cutoff 係8月31日..
全部學生升小一時已經足6歲.. 幾好..

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

loving_mybaby 發表於 21-12-4 12:29
我個就係做左細b,宜家好後悔

我都係

不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

2024年龍年勳章

戴頭盔先,我唔係家長。
我知道做大B 喺K 同初小嘅優勢,但當個個細B (九月後出世)都等下年入學做大B,咁 ...

個人選擇而已
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

回覆樓主:

其實只有幼稚園先有分別,上到小學就冇分別架la

珍珠宮

cara.mak 發表於 21-12-4 13:02
外國先係咁,香港唔會

我唔明點解外國小學五至七歲學術要求按年齡,但香港係按讀幾年級計算,難道香港教育學者及課程發展專家唔知道小朋友返學頭幾年年齢差幾個月會有很多分別?

珍珠宮

wsyggk 發表於 21-12-4 13:04
但你覺得小一細B適應上有無難度?會唔會開頭難d適應校園生活/交朋友方面?聽你咁講我又心大心細到時俾唔俾 ...

我細仔學術ok但社交有唔適應,但佢係細B,老師們會體諒多啲。

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

都係睇天資,我小朋友是十月尾細B,佢天生唔怕羞,又唔怕同陌生人傾偈,當年佢一樣入到心儀幼稚園,學術表現一直中上。

珍珠宮

回覆樓主:

我小朋友12月細b
無影響佢由幼稚園到小學中學都係top果批

珍珠宮

mike89 發表於 21-12-4 13:26
我小朋友12月細b
無影響佢由幼稚園到小學中學都係top果批

same 睇資質。我一個細b一個大b更加見到個分別。同學年嚟講細b果個做得好過大b果個好多。

水晶宮

goodsnooky 發表於 21-12-4 13:23
我細仔學術ok但社交有唔適應,但佢係細B,老師們會體諒多啲。

雖然老師會體諒,但會唔會都影響佢心情同自信?我比較擔心呢樣。學術就其實小一小二都無分數同名次,我就唔太擔心。反而係擔心佢唔敢自己去廁所之類同唔夠人高俾人蝦。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

珍珠宮

wsyggk 發表於 21-12-4 13:29
雖然老師會體諒,但會唔會都影響佢心情同自信?我比較擔心呢樣。學術就其實小一小二都無分數同名次,我就 ...

我超細b仔,自信好強,唔識驚,同埋佢比人蝦會反抗......其實呢啲真係睇性格,我覺得,當然你都要不斷教佢

水晶宮

回覆樓主:

適齡入學,上到小學唔覺有乜分別!

珍珠宮

雖然老師會體諒,但會唔會都影響佢心情同自信?我比較擔心呢樣。學術就其實小一小二都無分數同名次,我就 ...

我兩個仔女都係做超大
因為有d幼稚園10月做cut off
同埋我正正就係因為自信呢樣野而比佢做超大

男爵府

我小朋友9月,冇做超大.有後悔。
學術上冇問題,但我覺得佢理解同表達係不太好。
同埋之前學校生日會,9月中出生原來已係班入面超細b,反而上一年10月11月有幾個。即係差成年。
我女係津小。

珍珠宮

戴頭盔先,我唔係家長。

.

公爵府

hashtag影視迷勳章

我仔年尾出世,當年我想佢做細B,考了兩間心儀幼稚園都收,好順理成章入學了。讀書多年以來,沒有什麼問題。可以自由選擇做大B和細B都唔錯呀!其實我想都唔會有多大惡性循環嘅,如果個仔比同班大兩三年,相信都會影響心理啦!

侯爵府

.

珍珠宮

細仔雖然係細B,但長得很高大,就黎7歲有四尺半,加上鐘意體藝,自信心爆棚,操行就認真麻麻。其實最重要係睇小朋友嘅個性,很難一概而論。

首頁
12345...6

尾頁

跳至