自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

coconutchung 發表於 21-12-4 12:37
我朋友超細b,會考29,高考4A, 現在是律師,我從來不相信什麼大B就優勝啲之說
...
依家啲人乜都有得賴、差幾個月又賴、不如賴差幾個鐘

子爵府

daijuju 發表於 21-12-4 14:31
uk早香港一年入小一添(即等同香港啲國際學校入學小一年齡),而且小一已經教乘數,我姪仔果邊讀緊高小倫 ...

Uk cutoff 係8月31日,9月開學應該足5歲

男爵府

回覆樓主:

幼稚園當然有分別,3個8個月同2歲8個月自理能力已經好唔同,受歡迎嘅學校有得揀當然揀個佢可以做少d
到小學其實冇分別,不過邊間幼稚園已經影響左升小結果

水晶宮

平平無奇2 發表於 21-12-4 17:11

對。天生叻,細b都會叻。係資質一般,比佢做大b都不會突飛猛進。自己知自己定位,健康開心好過。

珍珠宮

Astra00 發表於 21-12-4 17:35
對。天生叻,細b都會叻。係資質一般,比佢做大b都不會突飛猛進。自己知自己定位,健康開心好過。
...

完全同意,細仔級前三名全部細B,所以班裏大B定細B其實無所謂。

珍珠宮

畀面勳章

goodsnooky 發表於 21-12-4 17:01
我重來唔會谷,培養良好讀書習慣和做功課溫書嘅責任感更重要!我三個仔除了讀書之外,佢哋都有玩音樂丶參 ...

龍鳳媽

珍珠宮

arale1668 發表於 21-12-4 17:57

鍾雲湧先生嘅書法和對教子女的看法,值得教育局官員借鏡。我教三個仔的方向和目標大概和鍾先生講嘅一致,不同之處是我用positive parenting 去鼓勵孩子,激發創意和潛能。

珍珠宮

畀面勳章

goodsnooky 發表於 21-12-4 18:07
鍾雲湧先生嘅書法和對教子女的看法,值得教育局官員借鏡。我教三個仔的方向和目標大概和鍾先生講嘅一致, ...

共勉之
可惜香港的確係一個資本主意社會
龍鳳媽

子爵府

daijuju 發表於 21-12-4 16:04
如果做超大讀上去都讀得唔好,再repeat,真係好大個。年紀越大唔代表越叻,驚遲早跟唔到又repeat。我仲有 ...

所以我無後悔比阿囡做超細B,佢性格係遇強越強(有點不服輸心態吧),班中只得佢係12月出世,學術社交都應付到,佢已經做緊小一練習,所以吾會比佢重讀K3課程。

幼稚園跟得上就照讀,日後讀上去有需要才重讀一年。

水晶宮

arale1668 發表於 21-12-4 15:58

我啲超細b老表,唔係double master工程師,就係律師

我覺得細B如果學習能力上應付到冇滯後,如果夾硬做大B而延遲升學,repeat果一年又重複學d已充分掌握嘅嘢,咁樣係延誤學習進程亦可能影響智能發展。如果細B冇滯後甚至超前,即係佢本身腦部條件都有利佢呢種「超前學」模式,應該喺最佳條件下繼續optimize佢腦部發展,而唔係刹停佢,令佢變「蠢左」。

珍珠宮

畀面勳章

Elenalan 發表於 21-12-4 18:20
我覺得細B如果學習能力上應付到冇滯後,如果夾硬做大B而延遲升學,repeat果一年又重複學d已充分掌握嘅嘢, ...

咁梗係有需要先repeat啦,無事無幹repeat做咩喎
龍鳳媽

子爵府

回覆樓主:

我個人鍾意佢同大D既小朋友一齊,甘樣反而可以學習

水晶宮

arale1668 發表於 21-12-4 18:28
咁梗係有需要先repeat啦,無事無幹repeat做咩喎

唔係架,確實有唔少「大B」迷思,冇實際需要但覺得大B有著數,之前都唔少呢類帖。
如果從小朋友角度諗,有新鮮嘢學先有學習興趣和動力,有學習對象(比自己表現更好)亦對學習有幫助。

侯爵府

sunnymama2 發表於 21-12-4 12:44
講樣好笑的野

唔知邊一年放榜,有份報紙列出狀元出生月份,發覺當年大部分都係年中出生,即7月

我都7月喎

可惜我不是讀書材料

珍珠宮

我覺得細B如果學習能力上應付到冇滯後,如果夾硬做大B而延遲升學,repeat果一年又重複學d已充分掌握嘅嘢, ...

我都係類似想法,一個小朋友俾機會佢同大少少嘅一齊學習,有機會激發佢追到大B,就算追唔到大B,都無蝕抵。但無端端遲入學,遲咗學習又同一班程度低啲嘅一齊學習,反而有機會抑壓發展。

珍珠宮

所以我覺得做大細b 係應該一開始就揀定..
想做大 b 就遲一年先入學..
而唔讀讀下去 repeat..
會好影響小朋友..

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

做大B定細B真係要睇小朋友,記得阿仔幼稚園時同班有阿仔及另一小女孩是12月B,但那女孩因為心智真是細B,要重讀K3做大B。但老師叫我俾阿仔上小一做細B。而阿仔性格獨立,一年級經過初開學頭一個月適應期,跟住我已經放手,他由小一至理现在大四咁多年都是靠自己去温習,所以我唔覺細B會輸給大B。

水晶宮

teresayan07 發表於 21-12-4 18:58
所以我覺得做大細b 係應該一開始就揀定..
想做大 b 就遲一年先入學..
而唔讀讀下去 repeat..

同意,其實學習就係一種腦部刺激,刺激又令腦部持續發展,所以學習應該乘住個勢而上,而唔係刹停再loop翻之前學左嘅,特別係幼童腦部發展黃金期。

珍珠宮

平平無奇2 發表於 21-12-4 17:11

咁公平啲講.. 其實幼兒階段差幾個月又真係差好多..
諗起半年前同個女準備 starters.. 佢真係串唔到字.. 未掌握到 blending.. 所以我無要佢串字..
半年後而家準備緊 movers.. 明顯串字能力好好多.. 好多字望幾眼就串到.. 前後只係過左半年..

咁當然大個左之後既事並唔會因差幾個月而有大唔同..

珍珠宮

回覆樓主:

正如樓主所言,每天都有B出生,一年出生那麼多B,肯定可以找到大B小B成功/失敗的個別例子,人往往是受自身經驗和身邊個別例子影響更多。

首頁

尾頁

跳至