跳至

首頁

尾頁

伯爵府

tomobaby 發表於 22-5-20 12:00
謝謝你詳細而清晰的解說.這邊生活確實不容易,通脹引致物價攀升,高油價.人工冇香港咁高,呢度平均人工3至4千 ...

是稅後人工嗎?

複式洋房

Shirleyng428 發表於 22-7-20 15:06
是稅後人工嗎?

税前。税後平均三千鬆,在這算很不錯。

伯爵府

tomobaby 發表於 22-7-24 00:02
税前。税後平均三千鬆,在這算很不錯。

超出想像(emoji)

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

題外話! 移民加拿大洗唔洗喺香港買羽絨帶埋過去? 我見朋友陪個女買羽絨, 因為個女就快移居加拿大溫哥華, 加拿大應該好多羽絨選擇更啱當地天氣著

複式洋房

波子 發表於 22-9-5 10:44
題外話! 移民加拿大洗唔洗喺香港買羽絨帶埋過去? 我見朋友陪個女買羽絨, 因為個女就快移居加拿大溫哥華, 加 ...

唔明點解香港人要買定羽絨褸過來.當地一定有非常合適當地的用品,唔係當地人點生活呀?溫哥華秋冬非常大風且帶著雨水和雪雨,香港的羽絨/韓國羽絨都完全擋不住風雨,入風非常凍.我哋呢度會著本地雪褸,外層質地很厚淨不入風不滲水,內部隔棉層可保存體溫.唔夠暖內Fleece 外套就足夠.貴的可選Moose Knuckles或者Canada Goose,加元由$1000起/@, 經濟點可到Sport Check ,內有好多北美品牌雪褸平均加元$2xx-$4xx件,貴平價品牌保暖程度相約.
溫哥華冬天不會太凍,但經常落雪雨且大風,香港帶來的羽絨主打透氣不焗身,但偏偏這處不合用,啲風一吹埋嚟入哂風就凍到入心入肺,所以到來才買當地雪褸更合適,別浪費金錢.

複式洋房

波子 發表於 22-9-5 10:44
題外話! 移民加拿大洗唔洗喺香港買羽絨帶埋過去? 我見朋友陪個女買羽絨, 因為個女就快移居加拿大溫哥華, 加 ...

另外,車有暖氣,巴士sky train 有暖氣,室內又有暖氣,我哋著法係: (由內至外) 棉質底衫,衛衣,fleece外套,雪褸。洋蔥式著法,隨時可以剝外層啲衫。

波子    發表於 22-9-7 21:12

珍珠宮

tomobaby 發表於 22-9-7 11:28
唔明點解香港人要買定羽絨褸過來.當地一定有非常合適當地的用品,唔係當地人點生活呀?溫哥華秋冬非常大風 ...
佢哋已經買咗!謝謝詳細解釋

複式洋房

波子 發表於 22-9-7 21:14
佢哋已經買咗!謝謝詳細解釋

總有些時候著到嘅.最凍係1,2月,普遍0度至負十度,落雪都係呢兩個月. 有時12月初或3月初溫度通常都係2-8℃,11/12/3月都有機會著到一陣呢類香港/韓國羽絨褸. 雪褸雪鞋呢啲生活必需品呢度好普遍又易買到選擇多且平過香港.羽絨被都用唔到天氣凍一定會開暖氣,一張厚嘅棉皮已足夠.Vancouver乜都有得賣,如水鞋雨褸單車落雪用品呢啲生活必需品唔好特登買過嚟未必合用,反而小朋友喜歡的Sanrio 產品就較罕有.玩具都係香港嘅較精美.tempo紙手巾/paper mask呢度賣得貴嘅,薄荷膏白花油呢度都買到,娥羅納英軟膏呢度搵唔到. 護膚品可帶定來,不過長遠都係要用呢邊品牌呢度勁乾燥,香港帶來的未必合適呢度天氣.

珍珠宮

tomobaby 發表於 22-9-8 01:09
總有些時候著到嘅.最凍係1,2月,普遍0度至負十度,落雪都係呢兩個月. 有時12月初或3月初溫度通常都係2-8℃,1 ...

男爵府

回覆 tomobaby 的帖子

有個細姪女隻身去加拿大揾工,諗住拎到居留權就申請父母過去,但佢父母已過60歲,去到有冇老人福利/醫療?

男爵府

KOKOMAN 發表於 22-12-2 17:39

有個細姪女隻身去加拿大揾工,諗住拎到居留權就申請父母過去,但佢父母已過60歲,去 ...

住夠十年先有資格申請old age security

男爵府

請問稅後一般人工係幾多?好認同你嘅移民睇法,加拿大優點就係中小學教育冇咁大壓力,其他所有嘢都係香港好啲,最起碼天氣好,稅低,如果想小朋友讀書輕鬆,其實都可以考慮香港嘅國際學校,咁樣生活喺香港都可以好輕鬆。

男爵府

回覆 kk1186 的帖子

來緊會回流溫哥華,小朋友係香港讀國際學校,不過我覺得環境溫哥華比較好,當然要睇住邊一個area,香港國際學校學費越來越貴,越來越中文化,聽聞加拿大國際準備bilingual, 有IS 播國歌,但係係我角度國際係小朋友來自不同地方…學費夠供樓….
另外香港壓迫感大,地方細,可能我比較喜歡outdoor activities

溫哥華係貴,就睇下點cost saving …. But at least we have options

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊