自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我同小朋友講。
做人貴在有選擇。
讀得多d書不=一切,但選擇會更多。

將來要有話事權有自主,今日就要利用稍"不自由不自主"作長遠投資

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

媽媽有無留意佢係咪真係有溫書?佢嗰句溫咗都唔合格,似心淡放棄多,會唔會英文班跟唔上?

大宅

佢亂講野姐,咁細個唔讀書唔係咁好

大宅

讀書唔係單純學習
學生生活教佢點同人相處應對
抵抗壓力等等

珍珠宮

回覆樓主:

中學讀書真係迫唔倒,自己都係過來人。有朋友個仔都係退學工作,發覺學歷唔好,都係做辛苦工,再回去讀書。

珍珠宮

daijuju 發表於 21-12-5 14:01
其實香港已經係超級福地啦。唔gur咪去外國打下工捱下世界(唔係旅居喎),睇下係咪佢哋諗到咁美好。
...
呢類人多數見識少,眼界窄,又無膽去外國闖一闖

珍珠宮

唔好硬碰,你仔仔因為努力過唔合格感到氣餒,問題所在可能係讀書方法不正確或欠缺答題技巧。你應該鼓勵,唔合格不是世界末日,係一個良好嘅學習機會,要佢俾機會自己克服困難,力求上進。可以和老師傾下,找出問題所在,或就社工幫忙,開導你個仔。宜家時下靑少年,很多欠抗逆力,容易放棄,樓主可從呢方面著手。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

daijuju 發表於 21-12-5 13:50
起碼讀完中學啦,中三出黎做得啲咩呀,又未成年,小心被人呃去運毒搵快錢,新聞見唔少
...

可以學第二樣野,學門手藝。

水晶宮

回覆樓主:

唔合格又佢,由佢至少讀到中六
千期唔好學壞

珍珠宮

青春期,媽咪一定辛苦,只可以慢慢傾,唔好放棄
佢學業上有挫敗感就應該盡量幫佢正面面對,搵個有耐性嘅補習老師1:1,針對佢嘅弱項先建立信心,有啲錢唔慳得

珍珠宮

回覆樓主:

普遍黎講真係讀得多搵得多,雖然呢個唔係定律,不過試下分析俾佢聽,我細個屋企都係咁樣教,冇學歷只可以出賣勞力俾人點你做野,如果想舒舒服服坐office嘆冷氣點番人哋做野就要俾心機讀書

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

可能因covid hae左兩年, 本學期, 中學想追返應有水平,不少人成績大跌, 甚至不合格.

他如已盡晒力,自己都對自己失望, 可能一時說悔氣話. 是否用英文教, 跟不上;或課程在升班後突然教得深了; 或温的方法不對?先找出問題的根源, 成績可慢慢追.多鼓勵他.

找招聘廣告給他看最低入職要求及人工.想要好的生活水平, 讀多幾年書.
或捱到中三讀完了入VTC.
現在找定VTC資料(網上有各學科),
3月已可報名下學年了.

男爵府

好媽媽勳章

goldpiglet 發表於 21-12-5 14:09
同學一定有人補習
跟埋一齊去補

我個囡岩岩中一,成個變哂,又唔知聽d同學講話d亞媽迫人補習,好大壓力,咁我咪話佢唔想補可以唔去,我之前都有問過佢,我咁講又話我諷刺佢

都唔知佢想點

伯爵府

loved 發表於 21-12-5 13:45
唉!同意,年青人嘅討論區個個放負,多多怨言,多多批判,多多不滿,多多懷材不遇 feel,吾好話年輕人受宣 ...

其實依家啲網媒要負媒大嘅責任,個啲99+1毛仲有其他黃媒不斷發放負能量,潛意識已經入晒腦

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

CYT1207 發表於 21-12-5 15:21
我個囡岩岩中一,成個變哂,又唔知聽d同學講話d亞媽迫人補習,好大壓力,咁我咪話佢唔想補可以唔去,我之 ...

年青人太受朋輩影響.
有冇勤力的堂/表兄姊, 小叔/姨同佢傾下偈,多同佢去下街,
近朱者赤

水晶宮

pakyumama 發表於 21-12-5 13:25
個仔中三, 讀band2 英文班.昨晚大發脾氣話讀完都唔合格
話我迫佢讀書,要退學,.
甘我叫佢自己上網搵下合法輟 ...

孩子有自己遺傳,-定不會上大學,所以自己辛苦D,送晒去外國讀書吧!

侯爵府

laukkk 發表於 21-12-5 15:11
普遍黎講真係讀得多搵得多,雖然呢個唔係定律,不過試下分析俾佢聽,我細個屋企都係咁樣教,冇學歷只可以出 ...

呢個道理sad but true
珍珠無咁真

子爵府

pakyumama 發表於 21-12-5 13:25
個仔中三, 讀band2 英文班.昨晚大發脾氣話讀完都唔合格
話我迫佢讀書,要退學,.
甘我叫佢自己上網搵下合法輟 ...

你case同我相反
大家做媽媽 呢個位 都唔知點搞!

男爵府

好媽媽勳章

Jasmine-4711 發表於 21-12-5 15:24
年青人太受朋輩影響.
有冇勤力的堂/表兄姊, 小叔/姨同佢傾下偈,多同佢去下街,
近朱者赤

宜家仲比我發現佢拍拖,經常講大話,同佢傾只有一個大話蓋一個大話,只系升上中學三個月,轉變太大,我自己都接受唔到

上網睇又話唔好太強硬,但一個岩岩十二歲既女仔,唔通明知佢拍拖都唔反對咩

男爵府

試下同個仔講:

佢將來會吾會鐘意個只讀到中3,乜都吾識,甚至粗口爛舌或食煙既女仔?如果佢吾鐘意,鐘意正正常常既女仔,咁人地會吾會鍾意個只讀到中3,普通穩定工作都冇既男仔?

首頁
12345...10

尾頁

跳至