自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

zitamamama 發表於 21-12-6 13:09
風水學上都係唔好買tko,之前風水師同我講過。

我都有聽過風水師講相同的說法

男爵府

2024年龍年勳章

littlehoneymum 發表於 21-12-6 13:07
我記得當年讀大學嘅時候,個外國教授係研究地質學,佢叫我哋買樓千祈唔好買將軍澳!佢話將軍澳堆填區,佢 ...

伯爵府

fundfund 發表於 21-12-6 14:26
唔止,港島區舊,配套亦無將軍澳咁好

港島區配套無TKO咁好

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Manwah 發表於 21-12-6 15:29
是的, 很同意....
該個風水師應該不準...
我妹的女兒, 同學仔媽媽住那兒的house

我舊同事就冇你妹個女個同學咁有錢,佢本身住將軍澳居屋,買左兩間私樓,再換左左兩間大D既,全部都係喺將軍澳

我都係無意中知道將南D樓咁貴

男爵府

白菜乾湯 發表於 21-12-6 12:49
同感

係D人唔update及聽咗0.1%就當咗100%啫
人有善念,天必佑之,福祿隨之,眾神衛之,眾邪遠之,眾人成之

男爵府

白菜乾湯 發表於 21-12-6 12:56
有朋友因校網,搬出將軍澳,真係好景左

我真實個案 我10年前搬咗嚟將軍澳 我係發咗達

大宅

Irene1121 發表於 21-12-6 19:32
係D人唔update及聽咗0.1%就當咗100%啫

每個人喜歡的地方不同嘛,不能勉強

男爵府

白菜乾湯 發表於 21-12-6 19:37
每個人喜歡的地方不同嘛,不能勉強

我上兩個留言,不是講喜歡不喜歡嘅問題
臭味論點就係:有D人1%當係100%嘅理論
以及有人經常發放outdate資料

至於風水問題,我提咗我嘅個案
不是那些大師所講的絕對一個答案

男爵府

TingTing 發表於 21-12-6 15:15
樓價平。人太多,濕氣重

其實將軍澳好多樓貴去到一兩千萬係普通,真心唔覺得平啊

我以前住葵涌、荃灣及西灣河,仲濕過我而家住將軍澳
我住咗十幾年都未試過牆身及地下出水,可能某啲位置及區域會濕氣重啲

男爵府

jrbady 發表於 21-12-6 11:26
回覆 lovebobo 的帖子

吾講啦,你自己去諗啦,每個人把尺都吾同, 呢個post 甘多人住係將軍澳,講多錯多! ...

《將軍澳好唔好住》嘅解答,好似年經post咁,一年又一年偱環解構
又係熟悉同唔熟悉之間嘅對話
希望唔熟悉啲人update啲,又唔好知少少當係全部
其實我都想唔好咁多人搬嚟將軍澳住 因為好爆棚

珍珠宮

唔覺好多人去左 TKO, 反而識好多入左新界,佢地話估唔到新界而家勁多南亞人

大宅

Irene1121 發表於 21-12-6 20:15
我上兩個留言,不是講喜歡不喜歡嘅問題
臭味論點就係:有D人1%當係100%嘅理論
以及有人經常發放outdate資 ...

臭味,A朋友家領教過,屋主都說睇季節,打算賣。
濕氣,B朋友家望出窗,白濛濛,神仙一般仙境,很厲害,移民走了。
校網,C朋友就仔女學校,已搬走,環境就真係好左。
不是我杯茶吧了。

伯爵府

畀面勳章

jrbady 發表於 21-12-6 11:26
回覆 lovebobo 的帖子

吾講啦,你自己去諗啦,每個人把尺都吾同, 呢個post 甘多人住係將軍澳,講多錯多! ...

我認同你呀,真有錢唔會住將軍澳,依家太多偽豪宅

大宅

回覆樓主:

以前樓價平d都明, 依家樓價同市區一樣甚至仲貴,我都唔明點解咁多人住入去。 環境係ok但真係超超超多人,日日放工時間見到d車排入將軍澳隧道都驚

男爵府

白菜乾湯 發表於 21-12-6 20:34
臭味,A朋友家領教過,屋主都說睇季節,打算賣。
濕氣,B朋友家望出窗,白濛濛,神仙一般仙境,很厲害,移 ...

我冇反對過你講嘅事實
但你應該明白我意思係:你一個朋友不代表100%的將軍澳個案

大宅

淨係市區密度低已經贏晒啦
環境寬大d, 住得都舒服d

珍珠宮

myshadow 發表於 21-12-6 20:44
日日放工時間見到d車排入將軍澳隧道都驚..

將藍隧道再過幾個月就開,康城可直出九龍城不用再經將軍澳隧道

男爵府

myshadow 發表於 21-12-6 20:44
以前樓價平d都明, 依家樓價同市區一樣甚至仲貴,我都唔明點解咁多人住入去。 環境係ok但真係超超超多人, ...

假期我唔敢落去樓下商場,行路步伐要迂回曲折(障礙賽睇人行)
怕俾人撞到 又怕撞到人

珍珠宮

Irene1121 發表於 21-12-6 20:48

假期我唔敢落去樓下商場,行路步伐要迂回曲折(障礙賽睇人 ...

康城,市中心,定坑口寶琳?

大宅

BKFinder 發表於 21-12-6 20:47
將藍隧道再過幾個月就開,康城可直出九龍城不用再經將軍澳隧道

唔知將來呀, 依家就真係塞得好勁。 其實三條隧道過港島都塞, 多一條將藍唔知係咪真係可以有大改善

首頁

尾頁

跳至