自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

多謝晒大家嘅分享同回覆。雖然住日本有好多好處,但都有所犧牲,例如喺大阪住年半之後會覺得好悶,有種城市嘅壓迫感,覺得冇地方好去,因為對我嚟講好多地方消費太貴唔適合閒日自己去,我淨係諗到一個方法,就係等病好之後去箕面嗰個溫泉物語,有疫情後都冇去過,如果冇加價,就算計埋要搭一個鐘火車去都係我負擔範圍內。岩盤浴可以令我唔使諗唔開心嘅嘢,好療癒。用埋回數券會再抵啲。

閒日老公多數要出trip,我自己一個人返工放工,加上有疫情更加唔使期望有咩平民價錢嘅娛樂,最開心已經係玩下VR同上youtube,同埋間然中去睇下樓(升到好鬼貴!希望出年買得成)要好識安慰自己先得。

之前住宮崎同滋賀,雖然出出入入都靠老公揸車先得,但係感覺冇咁悶(或者應該話悶喺唔同嘅位,郊外地方係悶在交通時間耐同舖頭選擇少,但建築物較有特色同埋好多舖頭大好多),特別係宮崎,普通一條街都有啲靚嘢睇吓,景色又靚啲,搬咗去滋賀已經覺得悶,但好在仲有啲温泉設施支持住我,去一次之後成個月都感覺OK,搬去大阪嗰時已經有疫情,連呢度最後嘅安全網都唔敢去住,真係唔知點過到咁耐的。好在已經打咗兩針疫苗,而家大阪感染個案少咗好多,同埋聽講去啲又熱又濕嘅地方相對冇咁大感染風染,我希望岩盤浴算係又熱又濕,我知點都係有風險,我會試下入到去岩盤浴房都唔除口罩,同盡量揀少人嗰時去,同其他人隔到最開咁,我都好想居家到零個案,但係其實個人認為冇咩可能歸零,而家係唔係大阪嘅個案最低點都好難講,但每日十幾單咁喺大阪嚟講係算好低吓。
題外話,記起以前喺香港,悶起上嚟去搭天星小輪遊船河都係十蚊八蚊唔使猶豫,唔止大阪,日本巴士都係貴好多,遊車河係唔使諗,因為去得唔遠來回都要四五百円,即係成3X蚊。至於踩單車,學識之後喺公園踩都係一個解悶方式,出咗公園就唔係嗰回事,要避人避單車避車,同遊車河感覺唔同,我老公識踩都唔敢周圍望要好集中。另外就係個人問題,講開就慚愧我唔知點解細個踩到大個咗就踩唔到,唔夠力或者平衡唔到,我唔想撞親人,加上試過炒車留下疤痕好有陰影,但見到留言提議公園踩單車,都係一種娛樂,好似幾好。多謝!

好彩我哋住得近火車站,行路係去到兩三個最近嘅站,食嘢同日常購物方便。

侯爵府

2024年龍年勳章

在大阪租緊屋?
坐鐵路會唔會平D?

伯爵府

渣車會唔會好啲?養車貴唔貴?

水晶宮

消費咁高, 你地人工有無跟返個消費而調整 ?

琥珀宮

出街來回交通3x蚊,其實香港都唔差好遠。

男爵府

但日本公司會有交通費報銷, 以前的日本同事都住得遠但公司出交通費

大宅

小菜豆 發表於 21-12-6 11:54
在大阪租緊屋?
坐鐵路會唔會平D?

你好:) 係呀租緊,如果價錢啱好想買返呢度,所以仲要儲錢儲多一年半載,忍悶都冇計啦。
鐵路呢都係貴架,邊樣貴啲就冇考究,我好少搭巴士,但搭JR一個站都成二百円單程(即大約HK$14),所以搭幾個站來回使好幾十蚊係好平常嘅事,地鐵一樣唔平,所以冇諗過好似喺香港咁冇咩特別目的都隨便去搭嚟解悶,通常最多都係一星期同老公出街嗰時搭一次。

不過其實都係自己賺錢唔叻嘅問題,有錢嘅話我覺得日本唔會悶,好多嘢玩。

大宅

licpd 發表於 21-12-6 12:03
但日本公司會有交通費報銷, 以前的日本同事都住得遠但公司出交通費

係呀呢樣必須,咁貴冇可能要打工仔自己畀,淨係自己私人目的出街已經夠貴啦。

男爵府

踏單車嗎
我嗰陣遊覧直頭跑步,市內連一個馬拉松都未到,阪馬要跑到市外
利申:支持祖國 反對移民

大宅

木土土 發表於 21-12-6 11:58

唔係呀,呢個係最平嘅例子,好少搭一兩個站就解決到所有生活所需加娛樂,好多時要7X蚊或更貴,港鐵來回一個站應該仲係十蚊左右?最重要嘅係,搭巴士好貴,同香港搭巴士一個鐘去好遠都好多時係來回廿幾三十蚊冇得比,得廿幾三十蚊嘅話喺日本要好快落車

侯爵府

2024年龍年勳章

utopia25 發表於 21-12-6 12:07
你好:) 係呀租緊,如果價錢啱好想買返呢度,所以仲要儲錢儲多一年半載,忍悶都冇計啦。
鐵路呢都係貴架 ...
點為知賺錢叻?
日本薪金水平都唔高, 係福利多D
我舊老板是大阪人。
我好鍾意食豆腐枝竹, 去京都會幾千円食湯葉料理
不過一般香港人寧願去食燒肉

伯爵府

回覆樓主:

全世界交通都貴,係香港先甘平,日本好多時一個站都要百幾二百円

伯爵府

木土土 發表於 21-12-6 11:58

香港係差好遠,由香港到荃灣先十幾蚊,大阪一,兩個站都要十幾廿蚊

utopia25    發表於 21-12-6 12:20

大宅

graceyung 發表於 21-12-6 11:57
渣車會唔會好啲?養車貴唔貴?

貴,所以賣咗。

除非搬去交通唔方便嘅地方先會考慮租車或買車,因為要買平好多嘅樓先有多餘budget,
但的確有車嗰時係好啲,同老公去遊車河都好減壓㗎。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

高達紅色 發表於 21-12-6 12:11
踏單車嗎
我嗰陣遊覧直頭跑步,市內連一個馬拉松都未到,阪馬要跑到市外
...

我都諗起踩單車,馬死落地行

伯爵府

回覆 utopia25 的帖子

想八卦下,咁交通費報銷係全部打工仔都有嗎?咁住邊就只需考慮車程問題?

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

大阪市中心好多人踩單車代步

大宅

小菜豆 發表於 21-12-6 12:15
點為知賺錢叻?
日本薪金水平都唔高, 係福利多D
我舊老板是大阪人。

點講好呢,例如負擔得起隔一兩個月自己使萬幾yen去一次USJ(環球影城),或者使五萬yen一日去一次staycation或者國內旅行,都好好玩㗎,但係呢啲我覺得係賺錢叻嘅人先做得到又唔影響買樓同平時生活,咁我自己搵錢唔叻,又唔想加重老公負擔,所以呢啲我哋可能一年1至3次咁。

大宅

Poon89 發表於 21-12-6 12:26
回覆 utopia25 的帖子

想八卦下,咁交通費報銷係全部打工仔都有嗎?咁住邊就只需考慮車程問題? ...

係唔係咁絕對話全部都有就唔係好清楚呀,唔好意思,但我估應該有上限,唔係公司咪好重皮?

侯爵府

utopia25 發表於 21-12-6 11:50
雖然住日本有好多好處,但都有所犧牲,例如記起以前喺香港,悶起上嚟去搭天星小輪遊船河都係十蚊八蚊唔使猶 ...

睇小紅書~住日本D華人大多數踏單車

首頁

尾頁

跳至