自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

呢排睇多咗外國室內裝修/家居佈置 YT videos,佢地張床舖到好靚(通常淨色床笠+平床單+薄被+厚被+裝飾用被仔/床come 再加起碼4個枕頭、cushions)。有啲好奇一般香港家居有冇人咁做? 還是只係酒店/Airbnb 先會?我有啲想學,但懷疑自己堅持唔到幾耐。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

唔駛自己打理咪可以堅持囉,又或者係大把時間又樂意處理家居事

象牙宮

回覆樓主:

要張床夠大先得!我都係用剩色床笠,被袋!得1套係公仔最近先買,未捨得用

水晶宮

EstrellaDamm 發表於 21-12-6 15:39
呢排睇多咗外國室內裝修/家居佈置 YT videos,佢地張床舖到好靚(通常淨色床笠+平床單+薄被+厚被+裝飾用被 ...

我係

結婚初期

EstrellaDamm    發表於 21-12-6 18:54

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

EstrellaDamm 發表於 21-12-6 15:39
呢排睇多咗外國室內裝修/家居佈置 YT videos,佢地張床舖到好靚(通常淨色床笠+平床單+薄被+厚被+裝飾用被 ...

咁靚, 仲有4個枕頭...
呢d係酒店賣廣告的相.

我唔會學,
因為同小魔怪搏鬥已夠忙了,
冇時間亦冇心情砌dream house

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

諗下每次開床都要搬走無喟嘢, 會否打消念頭?

侯爵府

我都係淨色床單,4個枕頭
酒店舖法

伯爵府

我有呀,因為我床褥係美國牌子美國買。就係嗰種好厚好高身嘅床褥。不過認真講,啲cushion好食塵。同埋擺得靚嗰個又未必好攬好瞓。所以其實都係瞓時掉晒落地下 不過我哋king size床有6個瞓嘅枕頭。同埋我唔用flat sheet。我覺得成日走位好煩同埋唔夠被咁舒服

侯爵府

2024年龍年勳章

我都係淨色床單, 被朋友話似去CAMP/醫院

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章

我都係用淨包床笠被袋枕頭袋,不過無乜執床,淨包感覺無卡通公仔咁亂囉

伯爵府

我覺得換床單被袋好累

水晶宮

Birzzle 發表於 21-12-6 17:47
我都係用淨包床笠被袋枕頭袋,不過無乜執床,淨包感覺無卡通公仔咁亂囉
...

香港常見嗰啲床品,一係就公仔,一係就老土花 想搵啲淡雅啲。

我見瑪莎網頁嗰啲款唔錯,但睇啲 comments 好似講到品質幾參差咁,所以唔敢買。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

mommyli 發表於 21-12-6 17:00
我有呀,因為我床褥係美國牌子美國買。就係嗰種好厚好高身嘅床褥。不過認真講,啲cushion好食塵。同埋擺得 ...

擺咁多個枕頭,瞓覺時擺邊?

珍珠宮

我毎日都有鋪床,自己顏色配搭。

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

EstrellaDamm 發表於 21-12-6 18:51
香港常見嗰啲床品,一係就公仔,一係就老土花 想搵啲淡雅啲。

我見瑪莎網頁嗰啲款唔錯,但睇啲 ...

我上星期直頭去街市車張試下,每吋78針,淨色黎計真係唔算貴(一向用開b duck 花 ) ,queen size 床單連1對枕袋夾埋200蚊有找,質量暫時唔錯,最重要自己度,唔會走位,因為我厚床褥,次次都唔fit, 甩出黎

伯爵府

其實酒店咁多嘢瞓都麻煩,唔好話要洗同鋪
我地一張床已經有4個枕頭,2條攬枕,2張被(1人1張)
所以洗已經好多野了
換又係好麻煩

侯爵府

我以前個姐姐真係日日鋪到我張床好似酒店咁。但姐姐放假同埋冇姐姐之後,所有嘢打回原形。

男爵府

鬼佬的床品係舒服的, 距地自已都吾會搞甘多層. IG的人要sell野影靚相先搞甘多野!

伯爵府

回覆樓主:

首先屋企要有張6呎大床

珍珠宮

回覆樓主:

我都鍾意呢種style,我有4個枕頭,2個cushion,1個圓形抱枕,冬天有張裝飾被仔

首頁

尾頁

跳至