自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

lilysun123 發表於 21-12-21 09:11
細粒d,一粒500mg,一日要食二粒。

謝謝,我去i herb 睇下,有朋友吞唔到咁大粒丸,這個啱佢

公爵府

kamkong 發表於 21-12-21 09:13
謝謝,我去i herb 睇下,有朋友吞唔到咁大粒丸,這個啱佢

this one

男爵府

1mocha 發表於 21-12-6 21:09
大家有冇經驗分享吓。

我為食又大食。除行山外又零運動。

近年成日出街食飯,
食多左飯麵,
三酸甘油脂由1.x去到2.3

大宅

大家有冇經驗分享吓。

2年前我超標4倍
減食動物皮脂,蠔油,生粉,味精
定期做針對腹部或帶氧運動
家下都超標,不過超唔夠一倍
因為我無戒動物皮脂同運動少

大宅

annsochan 發表於 21-12-6 21:18
三脂甘油酸會對身體有乜嘢害處

最直接係造成脂肪內臟,然後增加肝硬同心血管風險

公爵府

anniekayan 發表於 21-12-20 19:12
好易處理,只要減澱粉及糖就好快可降低

象牙宮

大家有冇經驗分享吓。

BMI= ?
零運動 => 就天天運動吧。
為食又大食  消化能力強? 老食不飽? 或吃分量不足? 營養不均。
不想大食 => 蔬菜,蛋白質食物。易填飽肚。
不想為食 => 飽肚, 才不會為食。

總胆固醇  <5。2低密度   <3。4
三酸甘油脂 <1。7

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

回覆 1mocha 的帖子

膽固醇的種類
很多人只知道血脂對身體有害,但其實膽固醇是有好壞之分的,而血脂大致可分為以下三類:

低密度膽固醇 ( LDL-C ) ( 壞膽固醇 )
當血液裡有太多壞膽固醇時,可使動脈變窄和失去彈性。這個情況通常被稱為「動脈粥樣硬化」。這些會增加心臟病的風險。

高密度膽固醇 ( HDL-C ) ( 好膽固醇 )
高水平的好膽固醇有助保護心臟。好膽固醇會把動脈中的膽固醇帶回肝臟,再讓身體排出,故有助減慢它的積聚。
三酸甘油脂 ( Triglycerides )

三酸甘油脂是一種體內製造的脂肪形成。一般而言,理想的三酸甘油脂目標值為低於1.7 mmol/L。
超重或肥胖、缺乏運動、吸煙過量攝取酒精和日常飲食中的碳水化合物佔非常高的比重 ( 即總卡路里60%或以上 ) 等,均會令三酸甘油脂水平上升。許多患心臟病和 / 或糖尿病的人也同時有高的三酸甘油脂水平。

調節膽固醇及總脂肪的飲食
血液中的膽固醇、三酸甘油脂、低密度膽固醇過高及高密度膽固醇過低,都可能導致冠心病及中風。我們需要在日常飲食中控制膽固醇及總脂肪攝取量,特別要減低飽和脂肪及盡量避免反式脂肪的攝取。

肉、豬油、豬扒、香腸、餅乾、蛋糕、牛油、芝士和蛋黃都含有很多飽和脂肪。 至於食用油,大多是多元不飽和脂肪,如粟米油、芥花子油等,多元不飽和脂肪不會令膽固醇升高。最理想是單元不飽和脂肪,例如:橄欖油和魚油都可以減低膽固醇水平。

我們必須注重均衡及足夠營養,無必要過份避免油、鹽、糖和膽固醇;反而應更注重保持理想體重,以減低冠心病及中風的風險。

http://ehealth.nur.cuhk.edu.hk/CUNursing/cun.do?action=healthInfo

一般成人的膽固醇指數標準:

標準/正常超標

(過高/ 過低)

低密度脂蛋白膽固醇(LDL)mmol/L

(毫摩爾/每升)

低於 2.63.4 – 4.14.1 以上
mg/dL<100130 – 159(>159)
高密度脂蛋白膽固醇(HDL)mmol/L

(毫摩爾/每升)

1.6 或以上/少於1
mg/dL≥ 60/<40
三酸甘油酯(TG)mmol/L

(毫摩爾/每升)

低於 1.71.7 – 2.32.3 以上
mg/dL<150150 – 199> 199
總膽固醇指數(TC)mmol/L

(毫摩爾/每升)

低於 5.25.2 – 6.26.2 或以上
mg/dL<200200 – 239≥240

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

anniekayan 發表於 21-12-20 19:12
好易處理,只要減澱粉及糖就好快可降低

係3酸甘油脂喎,係介肥野,油份,總之介口

伯爵府

回覆 KaoriWing 的帖子

動物皮脂係乜嘢嚟呀

大宅

annsochan 發表於 21-12-21 19:26

動物皮脂係乜嘢嚟呀

皮同肥膏

侯爵府

少肉多菜

伯爵府

樓主是2.3是borderline 。

低過1.7是理想
1.7-4.5 borderline
高過4.5是高危。

水晶宮

kamkong 發表於 21-12-20 21:19
只是高了少少,平時注意飲食,少油少甜,我減到極都係2.95,就算食葯都降唔到,醫生建議我食Omega-3,食左 ...

食藥都唔得咁你食omega-3係食天然食物?

水晶宮

Abull 發表於 21-12-21 10:57

係戒澱粉質

水晶宮

Abull 發表於 21-12-21 10:57

我係keto diet, 食脂肪為主,碳水甜嘢唔食
三酸甘油先0.68

大宅

請問我膽固醇總數5.3
H: 1.6
L: 3.3
三酸:0.9

算高嗎?

珊瑚宮

annsochan 發表於 21-12-21 19:26

動物皮脂係乜嘢嚟呀

雞皮。豬手。鳳爪。鹅掌。之類
玩具萬歲!

子爵府

20162016 發表於 21-12-21 19:50
食藥都唔得咁你食omega-3係食天然食物?

我係supplement,我唔單止食葯唔得,而且我食得好清淡,仲少甜少油,只係食吓零食,但都超標,所以我懷疑自己因甲狀腺影響

珍珠宮

豬仔嘜 發表於 21-12-21 20:04
我係keto diet, 食脂肪為主,碳水甜嘢唔食
三酸甘油先0.68

係咪減磅好明顯?

首頁

尾頁

跳至