婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

sybb2014 發表於 21-12-13 11:18
回覆 木土土 的帖子

其實係唔難既,不過諗起當初奶奶派利是又話唔係一家人專登派雙封但單數比我,結婚入門 ...

你件奶奶真係xx.

你爭氣啲,保住自己錢,不好比佢搶咗。

水晶宮

siugocandy 發表於 21-12-12 23:27
要比錢飯局一律唔出席,咁受氣,去來做乜?
我有朋友同奶奶永不相見,唔洗應酬大家,好舒服。
...

正確。比錢買難受,何必?

男爵府

木土土 發表於 21-12-13 11:51
我係講緊你點叫你99,同教子女點叫99。唔明咩「叫唔出口」
就算你99點衰,你同你個女見到佢,都要叫佢架啦 ...

我都唔明點解點衰都要叫
家下人哋話仔同新抱只係朋友喎
搬龍門使鬼下下就佢呀?

大宅

回覆 周小桃 的帖子

講起同唔同住,我都有一個搞笑經歷。
當初,c6同99傾左大家唔一齊住,費事有婆媳問題,咁ok啦,我地自己搞掂,而99亦講明一齊住唔夠房。到左有其他媳婦入門,99同其他媳婦夾左大家一齊租屋住,點知其他媳婦結婚後,人地話唔會同99住,於是99又搵番我地睇下點解決,好笑

已刪除用户

大宅

回覆 ~玉子豆腐~ 的帖子

有時唔止個家嫂唔開心,連99同男家都會唔開心。

一齊食飯真係好多問題,無論對家嫂或男家都係……唔出聲咩,又話黑面無禮貌,出聲傾吓,又唔知邊句互相得罪,身邊人又話無大無細,到食飯俾錢啦,又因為有人一家幾口有人仲拍緊拖未結婚,對夾錢有唔公平既感覺,一個字講曬,煩。

水晶宮

sybb2014 發表於 21-12-22 17:27
回覆 ~玉子豆腐~ 的帖子

有時唔止個家嫂唔開心,連99同男家都會唔開心。

同意。

水晶宮

~玉子豆腐~ 發表於 21-12-22 16:22
係囉,d老人家最中意講開開心心食餐飯,但係佢開心我唔開心囉,所以我企硬唔會去食既,要去咪c6同d細路去 ...

盡量免得過都費事一齊食,除非啲非去不可嘅情況先出席下做紙板人,費事大家互相黑面啦。

最近果次特登知我星期六日有兼職,突然夜晚7:15打嚟,我老公問我去唔去男家嗰度食聖誕節飯,我話你而家先通知,我未收工喎。特登等你冇得去食,唔係第一次㗎啦,我老公又係傻,容許佢哋咁樣處事。完全唔尊重人。

成個聖誕節假流流長,下個禮拜六日我得閒,佢又唔安排嗰啲日子,不會同你夾時間,你唔俾面我,我都唔肯比面你,結果得我老公一個去,我同仔女冇去到。

水晶宮

我直情話,你屋企人做到咁出面當我外人,咁以後你唔使問我點解對佢哋咁,大家心淡晒。我繼續當佢外人,佢又當我外人算啦。

大宅

回覆 Astra00 的帖子

我99次次都係咁,完全唔當我係一家人,專登拿居屋申請表嚟我家,叫我老公申請但唔好寫我名,同親戚食飯咩,又話你得閒咪跟埋嚟囉,一係就約你要返工既日子聚餐。到而家我唔出席啦,又同個仔講唔知自己做左咩,令家嫂唔喜歡我

已刪除用户

水晶宮

sybb2014 發表於 21-12-23 12:21

我99次次都係咁,完全唔當我係一家人,專登拿居屋申請表嚟我家,叫我老公申請但唔好 ...

你奶奶同我奶奶肯定係兩姊妹啦,做埋啲嘢都一樣咁似。你如果自己解決到住嘅問題,千祈唔好要佢啲乜嘢公屋綠表換居屋嗰啲嘢,第時棧你自己慘。寧願自己兩公婆辛苦自己賺首期供私樓仔好過。呢句我講嘅,尤其是我唔知你老公嗰邊有冇兄弟姊妹,如果有,你又攞咗佢綠表買居屋,你自己攞嚟煩㗎咋。

食飯嗰啲呢擺明喺度玩嘢㗎啦,所以呢,冇反應,咁就最好。你越有感覺,越同老公嘈,佢哋就最開心。所以當冇事發生就算。

水晶宮

~玉子豆腐~ 發表於 21-12-23 13:50
甘仲好,大條道理唔使去,我6299係特登就到個個都去到,仲想車理你去果隻
我係唔中意其他八婆係度咬耳仔講 ...

係呀,大條道理唔使去,開心好多。我都話呢兩年疫症名正言順少飯局,唔使特登見,舒服好多。

大宅

我地完全冇叫男家99幫手置業,但99就成日叫c6買居屋唔好寫我名,只可以寫孫及c6名。99係好搞笑,佢俾名其他仔女拿公屋,之後99同佢其他家嫂嘈唔一齊住,99話叫我地俾錢佢出去租私樓住,仲話我地儲左首期就應該幫下姑仔,等姑仔買私樓同99一齊住

水晶宮

sybb2014 發表於 21-12-24 13:41

我地完全冇叫男家99幫手置業,但99就成日叫c6買居屋唔好寫我名,只可以寫孫及c6名。9 ...

你唔使佢哋幫,咁就算啦。其他額外野唔好做多俾佢,你有錢都留俾自己個屋企。憑乜嘢你姑仔嗰啲置業問題要你去幫佢解決啊?又唔係你生亞姑仔出嚟。

首頁

尾頁

跳至